Διαδηλώσεις Γερμανών οικολόγων κατά της Tesla

Gazzetta team
Διαδηλώσεις Γερμανών οικολόγων κατά της Tesla
Βερολινέζοι διαμαρτύρονται για το νέο εργοστάσιο της Tesla στην περιοχή τους, επειδή θα θυσιαστούν για την κατασκευή του πάνω από 200 στρέμματα δάσους και θα «ξεσπιτωθούν» χιλιάδες άγρια ζώα.

Ποιος να το περίμενε, ότι ακόμη και η Tesla που παράγει αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, θα βρισκόταν κάποια στιγμή στο στόχαστρο των οικολόγων. Και όμως αυτό συμβαίνει κοντά στην πόλη του Βερολίνου, όπου σχεδιάζει να κατασκευάσει η καλιφορνέζικη μάρκα την τέταρτη, τεράστια μονάδα παραγωγής της στον κόσμο. Η επίσημη ανακοίνωση του Έλον Μασκ για τη δημιουργία του Gigafactory 4 στο Βρανδεμβούργο γιορτάστηκε σαν εξάρι στο Λότο για την περιοχή, λόγω της οικονομικής της σημασίας. Λογικό βέβαια, καθώς στο Γκρινχάιντε του Βρανδεμβούργου θα απασχολεί η Tesla έως 8.000 εργαζόμενους και θα παράγει έως 500.000 αυτοκίνητα ετησίως, αρχικά το Model 3 και το νέο SUV της μάρκας με την ονομασία Model Y.

To SUV Tesla Model Y

To τεράστιο εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει ως μαγνήτης και για άλλους επενδυτές και προμηθευτές από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για εταιρείες που είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Tesla και ήδη μερικές έχουν χτυπήσει την πόρτα της κυβέρνησης του γερμανικού κρατιδίου του Βρανδεμβούργου. Η ευφορία είναι λοιπόν μεγάλη μεταξύ των τοπικών αρχόντων, όμως δεν αφορά όλους τους πολίτες της περιοχής. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο είχαμε τις πρώτες διαμαρτυρίες από πολίτες στην κοινότητα Γκρινχάιντε, οι οποίοι φοβούνται ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα καταστρέψει το σημερινό ειδυλλιακό τοπίο με τα δάση και τις λίμνες.

Αναμένονται νέες διαδηλώσεις

Oι ανησυχίες των πολιτών δεν είναι αδικαιολόγητες. H έκταση που έχει αγοράσει η Tesla ανέρχεται σε περίπου 750 στρέμματα, ενώ σύμφωνα με τα σχέδια θα αποψιλωθούν πάνω από 200 στρέμματα δάσους για την κατασκευή του Gigafactory 4. Στην περιοχή ζουν πολλά είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων γεράκια και ένα προστατευόμενο είδος νυχτερίδας, τα οποία θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλα σημεία. Μία πρωτοβουλία πολιτών κατέθεσε ήδη αίτηση για νέα διαδήλωση κατά του εργοστασίου της αμερικανικής μάρκας το Σάββατο 18 Ιανουαρίου.

To γραφείο ενημέρωσης των πολιτών

Στη συγκεκριμένη διαδήλωση αναμένονται λίγα άτομα, πιθανότατα μεταξύ 50 και 100. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα και να εξελιχθεί σε μία χιονοστιβάδα, που θα βάλει σε κίνδυνο την επένδυση των τεσσάρων δισεκατομμυρίων από την Tesla για το νέο της εργοστάσιο. Τα στελέχη της εταιρείας θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ήδη εγκαινίασαν στην κοινότητα Γκρινχάιντε ένα γραφείο ενημέρωσης των πολιτών, ώστε θα μπορούν να απευθύνονται για διευκρινίσεις και απορίες. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει η Tesla, ότι παίρνει σοβαρά τις ενστάσεις τους και ότι επιδιώκει ένα συνεχή διάλογο μαζί τους για το θέμα και ενδεχόμενα προβλήματα, που μπορεί να προκύψουν.

Στον αέρα ακόμη η συμφωνία

Οι προσπάθειες καθησυχασμού των πολιτών γίνονται όμως και για άλλον ένα λόγο. Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία της Tesla και του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου δεν έχει κλειδώσει ακόμη και –θεωρητικά τουλάχιστον- μπορεί να σπάσει την ύστατη στιγμή. Η Tesla δεν έχει υπογράψει μέχρι σήμερα τα συμβόλαια αγοράς της έκτασης και σίγουρα προκαλεί αυτό μία ανησυχία στους τοπικούς παράγοντες, αλλά και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, που θέλει βεβαίως μία τόσο μεγάλη επένδυση στην περιοχή.

Φαίνεται πάντως ότι η Tesla θα κάνει πολύ δύσκολα πίσω, καθώς ψάχνει ήδη μέσω του site της για εξειδικευμένο προσωπικό για το Gigafactory 4. Αν πάνε τα πράγματα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου το καλοκαίρι του 2020 και ένα χρόνο αργότερα αναμένεται η έναρξη της λειτουργίας του.

H περιοχή ανέγερσης του Gigafactory 4

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!