Σε 9 στα 10 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα ευθύνεται ο άνθρωπος

Gazzetta team
Σε 9 στα 10 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα ευθύνεται ο άνθρωπος
Από το 2001 έως το 2017 μειώθηκε στην Ευρώπη ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα κατά 50%, αν και ο στόλος των οχημάτων αυξήθηκε κατά περίπου 60 εκατ.

Τεράστια πρόοδο έχει σημειώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Μόνον από το 2001 έως και το 2017 είχαμε μία μείωση των θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα, η οποία ξεπερνά το 50%. Συγκεκριμένα, το 2001 είχαμε θρηνήσει στους ευρωπαϊκούς δρόμους 54.900 νεκρούς και το 2017 περίπου 25.300, αν και το ίδιο διάστημα αυξήθηκε ο στόλος των οχημάτων στην Ε.Ε. από περίπου 200 εκατ. στα 260 εκατ.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι η ασφαλέστερη στον κόσμο, όσον αφορά στην οδική ασφάλεια των πολιτών της, με 49 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 174 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές έχουν θέσει ως στόχο να μην υπάρχουν στο μέλλον θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα και βασίζονται στο τρίπτυχο «ασφαλή οχήματα με ασφαλείς οδηγούς σε ασφαλείς δρόμους». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναβαθμιστούν τα συστήματα ασφαλείας των μελλοντικών οχημάτων και οι υποδομές του οδικού δικτύου.

Ωστόσο, το 90% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να βελτιωθεί θεαματικά η συμπεριφορά μας στο τιμόνι και γενικότερα στους δρόμους. Σύμφωνα λοιπόν με τις ευρωπαϊκές στατιστικές:

To 30% των θανατηφόρων δυστυχημάτων οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα.

Η απόσπαση προσοχής (π.χ. το κινητό τηλέφωνο) ευθύνεται για το 10% έως το 30% των θανατηφόρων δυστυχημάτων.

Το 25% όλων των σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων στην Ε.Ε. έχει σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ και τη μέθη.

Περίπου το 65% των τροχαίων δυστυχημάτων με τραυματίες ή νεκρούς προκαλείται εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς των εμπλεκομένων οδηγών.

Βελτιώσεις απαιτούνται και στις υποδομές του οδικού δικτύου. Εδώ πρέπει να γίνει πιο απλή και κατανοητή η σήμανση των δρόμων, να βελτιωθούν οι διαγραμμίσεις τους, να υπάρξουν καλύτερης ποιότητας οδοστρώματα και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη σωστή χάραξή τους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!