Το τιμόνι είναι τέσσερις φορές πιο βρώμικο από καπάκι δημόσιας τουαλέτας!

Πέτρος Σηφαλάκης
Το τιμόνι είναι τέσσερις φορές πιο βρώμικο από καπάκι δημόσιας τουαλέτας!
Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας για την υγιεινή στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, με το τιμόνι να είναι πραγματικός «πρωταθλητής» μικροβίων.

Καθώς ακουμπάμε το τιμόνι του αυτοκινήτου μας δεν μας περνά από το μυαλό ότι είναι βρώμικο, όμως στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα που αγγίζουμε. Η ιστοσελίδα carrentals.com που δραστηριοποιείται γύρω από το χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων έκανε μια έρευνα για το πόσο συχνά οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καθαρίζουν το εσωτερικό των οχημάτων τους και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο... ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, οι 320 από τους 1.000 ή αλλιώς το 32%, είπε ότι σπάνια καθαρίζουν την καμπίνα, με συχνότητα περίπου μια φορά το χρόνο! Τα μικρόβια κάνουν κανονικό πάρτι, δηλαδή και ιδιαίτερα στο τιμόνι, όπου η απαραίτητη δειγματοληψία και η ανάλυση στη συνέχεια, έφεραν στην επιφάνεια φοβερά αποτελέσματα. Οι μικροοργανισμοί που «κατοικούν» στο τιμόνι μας είναι άπειροι και τελικά, καταλήγει να είναι τέσσερις φορές πιο βρώμικο από το καπάκι μιας δημόσιας τουαλέτας!

Η ανάλυση προχώρησε στην ποσότητα βακτηρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό και αποκαλύφθηκε ότι το τιμόνι έχει 629 CFU (Colony Forming Units). Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, τα κουμπιά ενός δημόσιου ανελκυστήρα έχουν 313 CFU, το καπάκι δημόσιας τουαλέτας 172 CFU και η οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, που επίσης είναι μια αρκετά μολυσμένη επιφάνεια, έχει 100 CFU. Υπολογίζεται ότι στην καμπίνα ενός μέσου αυτοκινήτου «κατοικούν» περίπου 700 διαφορετικοί τύποι βακτηρίων, με τα δύο «πολυπληθέστερα» να είναι τα βακτήρια Staphylococcus και Propinibacterium.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!