Aνέβασε στροφές τον Οκτώβριο η ελληνική αγορά αυτοκινήτου

Gazzetta team
Aνέβασε στροφές τον Οκτώβριο η ελληνική αγορά αυτοκινήτου
Σημαντική αύξηση στις ταξινομήσεις καινούριων Ι.Χ. καταγράφηκε τον εφετινό Οκτώβριο, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του έτους πωλήθηκαν περίπου 20% περισσότερα επιβατηγά μοντέλα σε σχέση με πέρυσι!

Επανήλθε τον Οκτώβριο το θετικό πρόσημο στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου μετά την κάμψη, που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο λόγω της έναρξης εφαρμογής των νέων τρόπων μέτρησης της κατανάλωσης και των ρύπων στα νέα μοντέλα. Συγκεκριμένα, τον εφετινό Οκτώβριο ταξινομήθηκαν 7.125 καινούρια Ι.Χ. έναντι 6.306 τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, τα οποία συνιστούν αύξηση 13,0%. Το πρώτο δεκάμηνο της εφετινής χρονιάς έχουν πωληθεί 91.201 καινούρια επιβατηγά οχήματα, δηλαδή 19,7% περισσότερα από τις 76.164 πωλήσεις για το αντίστοιχο διάστημα το 2017. Αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη τάση, ενδέχεται να αγγίξουν εφέτος οι ετήσιες πωλήσεις τις 110.000 μονάδες και να αρχίζουν πλέον να μεγαλώνουν τα χαμόγελα στον κλάδο του καινούριου αυτοκινήτου.

Εξαιρετικά σημαντικό θεωρούν οι γνώστες του χώρου, ότι οι λιανικές πωλήσεις εξελίσσονται πλέον σε «ατμομηχανή» της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου, καθώς το μερίδιό τους έχει φτάσει αισίως το 60%. Την ίδια στιγμή υποχωρεί το μερίδιο των εταιρικών πωλήσεων στο 40%, ενώ μέχρι πρόσφατα υπερέβαινε το 50%. Οι εισαγωγείς καινούριων αυτοκινήτων θεωρούν, ότι η μεσοπρόθεσμη δυναμική της ελληνικής αγοράς Ι.Χ. ανταποκρίνεται σε ετήσιες πωλήσεις γύρω στις 150.000 μονάδες, εφόσον υπάρξει τα επόμενα χρόνια σταθερή οικονομική ανάπτυξη πάνω σε υγιείς βάσεις.

Θετική είναι και η εικόνα στις ταξινομήσεις καινούριων λεωφορείων και μοτοσικλετών άνω των 50 κ.εκ., όπου το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 καταγράφηκαν αντίστοιχα αυξήσεις 29,2% και 21,6% σε σχέση με το πρώτο περυσινό δεκάμηνο. Αντίθετα, στασιμότητα επικρατεί στις ταξινομήσεις καινούριων φορτηγών (ελαφρών και βαρέων), όπου η αύξηση για το προαναφερόμενο διάστημα περιορίστηκε στο 1,0%.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!