Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τι μέλλει γενέσθαι με τα diesel οχήματα;

Gazzetta team
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τι μέλλει γενέσθαι με τα diesel οχήματα;
Η ΕΕ έκρινε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εύρεση δραστικών λύσεων σχετικά με την κρίση στην πετρελαιοκίνηση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ευρωπαίας επιτρόπου Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, το ζητούμενο είναι να συζητηθεί «τι πρέπει να κάνουν ακόμη οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και τα κράτη - μέλη, ώστε να τεθούν επιτέλους τα θέματα σε μία σωστή βάση». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί, ότι τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα ρυπογόνα πετρελαιοκίνητα οχήματα, δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Η αρμόδια επίτροπος τόνισε σε συνάντηση με ειδικούς, ότι «δεν κινούμαστε αρκετά γρήγορα».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συγκληθεί στις 27 Νοεμβρίου συμβούλιο υπουργών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο τη χάραξη μίας ξεκάθαρης και αυστηρής πολιτικής όσον αφορά στη μείωση της εκπομπής ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Το συμβούλιο των υπουργών θα ασχοληθεί και με τα πετρελαιοκίνητα οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας, τα οποία αποσύρονται στη Δυτική Ευρώπη από την κυκλοφορία εξαιτίας των υψηλών ρύπων τους, ωστόσο εξάγονται ακολούθως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η Μπιενκόφσκα δήλωσε σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα, ότι απαιτείται «ίση μεταχείριση για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μειωμένης αξίας προϊόντα σε ορισμένες χώρες». Αυτό αφορά και την Ελλάδα, όπου μετά την πλήρη απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης για τα Ι.Χ. τον Νοέμβριο του 2011, άρχισε να γίνεται μαζική εισαγωγή μεταχειρισμένων ντιζελοκίνητων οχημάτων παλαιών αντιρρυπαντικών προδιαγραφών.

Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί, εφόσον απαγορεύσουν ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες την κυκλοφορία ακόμη και νεότερων πετρελαιοκίνητων οχημάτων στα κέντρα μεγάλων πόλεων, οπότε θα αυξηθούν οι εξαγωγές τους προς την Ανατολική Ευρώπη. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μετάθεση του προβλήματος από τα δυτικά στα ανατολικά της ηπείρου, γι' αυτό και η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα ζήτησε πρόσφατα, να αναβαθμίζονται με κατάλληλες παρεμβάσεις οι αντιρρυπαντικές προδιαγραφές των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, πριν εξαχθούν σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!