Έρχεται υποχρεωτικός «κόφτης» ταχύτητας στα νέα αυτοκίνητα

Πέτρος Σηφαλάκης
Έρχεται υποχρεωτικός «κόφτης» ταχύτητας στα νέα αυτοκίνητα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την πιθανότητα ύπαρξης υποχρεωτικού ηλεκτρονικού κόφτη ταχύτητας στα νέα αυτοκίνητα από το 2022, ο οποίος θα ενεργοποιείται με βάση το όριο ταχύτητας που ισχύει στον εκάστοτε δρόμο.

Στο άμεσο μέλλον τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στους δρόμους μας θα αλλάξουν σημαντικά από εκείνα που γνωρίζουμε έως και σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχώς αναζητά νέους τρόπους προκειμένου οι δρόμοι να γίνουν ασφαλέστεροι και ένα σενάριο το οποίο περιμένουμε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή, είναι αυτό της απαραίτητης ύπαρξης ηλεκτρονικού περιοριστή ταχύτητας σε κάθε νέο αυτοκίνητο που πωλείται εντός ΕΕ.

Ο «κόφτης» δεν θα έχει μια συγκεκριμένη ταχύτητα που θα επεμβαίνει. Το σύστημα αναγνώρισης οδικών σημάτων κυκλοφορίας θα ορίζει το ανώτατο όριο με το οποίο θα κινείται ο οδηγός, οπότε το ίδιο το αυτοκίνητο θα βλέπει το όριο ταχύτητας στον κάθε δρόμο και θα προσαρμόζει τον περιοριστή. Ασφαλώς υπάρχουν πολλά «στη μέση» προκειμένου το εν λόγω σχέδιο να περάσει στην πραγματικότητα.

Εξετάζεται η δυνατότητα παράκαμψης του συστήματος ασφαλείας από τον οδηγό, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο, απαιτείται. Το τελευταίο όμως δεν θα είναι τόσο εύκολο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει τον τρόπο ώστε να διασφαλιστεί πως όταν ο οδηγός ζητά από το όχημα να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα, τότε όντως υπάρχει λόγος για να γίνει αυτό.

Ο στόχος της ΕΕ είναι μέχρι το 2030 τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και οι σοβαροί τραυματισμοί να μειωθούν κατά 50% στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου. Μέσα στα σχέδια για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνεται και ένα ειδικό σύστημα καταγραφής δεδομένων το οποίο θα συνοδεύει τα νέα αυτοκίνητα θα βοηθά σε περίπτωση ατυχημάτων με πεζούς, ποδηλάτες, ακόμη και με άλλα οχήματα αν υπάρξει άρνηση υπαιτιότητας και από τις δύο (ή περισσότερες) πλευρές.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!