Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της BMW είναι γεγονός! (pics & vid) 

Πέτρος Σηφαλάκης
Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της BMW είναι γεγονός! (pics & vid) 
Οι 286 ίπποι, τα 0-100 χλμ./ώρα σε κάτω από 7 δευτερόλεπτα και η αυτονομία στα 460 χιλιόμετρα, «καταδικάζουν» τη BMW iX3 σε σίγουρη επιτυχία.

Τα ηλεκτροκίνητα SUV πληθαίνουν με γοργούς ρυθμούς και η στιγμή της BMW έφτασε με την iX3. Το πρώτο ηλεκτορκίνητο SUV της μάρκας λοιπόν, βασίζεται στην X3 και δηλώνει πανέτοιμη για να καθίσει με αξιώσεις απέναντι στη Mercedes EQC και τη Jaguar I-Pace, με όπλο της την υψηλή τεχνολογία και την τυπική συνταγή της BMW στο στήσιμο του αυτοκινήτου.

Εμφανής η «συγγένεια» με τις απλές BMW X3

Ξεχωρίζει αμέσως από τους τροχούς των 19 ιντσών με την αεροδυναμική αισθητική. Προαιρετικά, υπάρχουν και ζάντες των 20 ιντσών, ενώ η γρίλια μπροστά, ο νέος προφυλακτήρας και οι μπλε λεπτομέρειες, ολοκληρώνουν το αισθητικό πακέτο. Οι εισαγωγές αέρα της X3 έχουν κλείσει στην πλειονότητά τους, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας δεν έχει απαιτήσεις ψύξης, ενώ οι μπαταρίες «παίρνουν τον αέρα» τους από ειδικά σχεδιασμένες ψύκτρες. Με αυτές τις κινήσεις, αλλά και διάφορα άλλα «κόλπα», η αεροδυναμική της iX3 έχει φτάσει στο 0,29 cd.

Αυτονομία που αλλάζει τα δεδομένα

Κάπως έτσι οι μπαταρίες των 80 kWh εξασφαλίζουν αυτονομία 460 χιλιόμετρα, στον κύκλο WLTP. Η τιμή αυτή είναι εντυπωσιακή και αποδεικνύει ότι σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα μπορούν να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, αντίστοιχες εκείνων με τους θερμικούς κινητήρες, χωρίς να ζητούν συνεχώς μια πρίζα... ανεφοδιασμού. Μάλιστα η iX3 διαθέτει και γρήγορη φόρτιση 150 kW. Μέσα σε μισή ώρα γεμίζει το 80% της μπαταρίας της και με κάθε 10 λεπτά στο ρεύμα, ο οδηγός θα έχει 100 χιλιόμετρα αυτονομίας περισσότερα, κατά προσέγγιση.

286 ίπποι αρκούν για επιδόσεις επιπέδου GTI

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουμε και στο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του μοντέλου. Η ισχύς φτάνει στους πίσω τροχούς και η ιπποδύναμη αγγίζει τους 286 ίππους, ενώ η ροπή στρέψης τα 400 Nm. Κάπως έτσι, τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 6,8 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα από την άλλη περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα.

Σοβαρό ύφος, ποιότητα και λειτουργικότητα

Ανοίγοντας την πόρτα της ηλεκτρικής iX3 δεν συναντάμε πολλές εκπλήξεις. Η καμπίνα προέρχεται σχεδόν αυτούσια από την X3 και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κορυφαία υλικά, αλλά και συναρμογή. 5 ενήλικες κάθονται άνετα στα καθίσματα, ενώ ο χώρος αποσκευών των 510 λίτρων καλύπτει όλες τις απαιτήσεις. Σύμφωνα με τη BMW έχουν εξελιχθεί κάποιοι ήχοι που «παίζουν» μέσα στο εσωτερικό οι οποίοι ενισχύουν την οδηγική εμπειρία. Στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται από το τέλος του 2020.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!