Διώξτε τον κορονοϊό από το αυτοκίνητό σας

Gazzetta team
Διώξτε τον κορονοϊό από το αυτοκίνητό σας
Οδηγίες απολύμανσης για το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας, ώστε να μην αποτελεί εστία συντήρησης και εξάπλωσης του κορονοϊού.

Το αυτοκίνητό μας μπορεί αν αποδειχθεί υγειονομική βόμβα, ειδικά όταν το μοιραζόμαστε με άλλους. Έτσι, αυτές τις επικίνδυνες ημέρες αποφεύγουμε την κοινή χρήση με άλλους και, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε παίρνουμε κάποια μέτρα προφύλαξης όπως καλό αερισμό κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τη χρήση μάσκας από όλους τους επιβάτες και φυσικά την απολύμανση του εσωτερικού, μετά την όποια μετακίνηση.

Ακόμα και αν το αυτοκίνητο έχει χρησιμοποιηθεί μόνο από ένα άτομο καλό θα είναι να απολυμαίνεται μετά τη χρήση, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει επακριβώς αν έχει εκτεθεί ή όχι στον ιό εκτός αυτού. Επίσης, καθώς ο κορονοϊός ζει στις επιφάνειες περισσότερο από ότι στον αέρα, το κλειστό εσωτερικό του αυτοκινήτου γίνεται ιδανικό για τη διασπορά του.

Τι απολυμαίνουμε με μεγάλη προσοχή

Απολύμανση αυτοκινήτου από τον κορονοϊό

  • Το τιμόνι περιμετρικά, τους διακόπτες αν διαθέτει στο κέντρο του και φυσικά του μοχλοδιακόπτες στην κολώνα του τιμονιού
  • Τον επιλογέα των ταχυτήτων και το χειρόφρενο
  • Τις χειρολαβές στις πόρτες, τα υποβραχιόνια και τους διακόπτες ρύθμισης των καθισμάτων
  • Τα σκιάδια, τον εσωτερικό καθρέφτη, όλους τους διακόπτες της κεντρικής κονσόλα και την οθόνη του συστήματος πολυμέσων
  • Τα πλαίσια των θυρών και τις εξωτερικές τους χειρολαβές, καθώς και τη χειρολαβή του πορτμπαγκάζ
  • Τις υφασμάτινες επενδύσεις στων καθισμάτων και των θυρών, χωρίς όμως να τις τρίβουμε

Με τι διαλύματα απολυμαίνουμε

Ο οργανισμός Consumer Reports συμβουλεύει τη χρήση ορισμένων προϊόντων καθαρισμού που έχετε ήδη στο σπίτι. Διάλυμα αλκοόλης με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% όπως και η ισοπροπυλική αλκοόλη (γνωστή και ως οινόπνευμα 99,5%) είναι αποτελεσματικά ενάντια στον κορονοϊό και δεν θα βλάψουν τις συνθετικές επιφάνειες του αυτοκινήτου σας.
Προσέξτε όμως να μην χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα και αποφύγετε την απορρόφησή του. Επίσης μην τρίβετε έντονα τα καθίσματα ή άλλες επιφάνειες καλυμμένες με ύφασμα, δερματίνη ή δέρμα.

Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε διαλυτικά, οξυζενέ ή καθαριστικά με αμμωνία σε πλαστικές επιφάνειες. Για την όλη διαδικασία φορέστε γάντια μιας χρήσης και χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών, το οποίο στη συνέχεια θα πλύνετε σχολαστικά αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ξανά.

Στο συνεργείο, στο πλυντήριο και στο βενζινάδικο

Αρκετά συνεργεία προσφέρουν πλέον απολύμανση του αυτοκινήτου πριν την παράδοση, καθώς επίσης και τη δυνατότητα παραλαβής και παράδοσης στο χώρο σας. Ρωτήστε σχετικά για να αποφύγετε τις μετακινήσεις, αν το αυτοκίνητό σας χρειάζεται συντήρηση.

Κατά τον ανεφοδιασμό, ζητήστε από τον υπάλληλο να μείνει σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων. Χρησιμοποιείτε γάντια για να αφήστε τα χρήματα κάπου απομακρυσμένα, πάρτε τα ρέστα από το ίδιο σημείο και, αφού ταχτοποιήσετε τα χρήματά σας στο πορτοφόλι, απορρίψτε τα γάντια σε κάδο για να μην διασπείρετε τον ιό στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας.

Το πλύσιμο που δεν συνοδεύεται από απολύμανση καλό θα είναι να το αποφύγετε για το τρέχον διάστημα, καθώς μπορεί να “ανοίξετε την πόρτα” εσείς οι ίδιοι στον κοροναϊό για να περάσει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας.

Ακολουθήστε την σελίδα του InMotion στο Facebook!