Γερμανία: «Φρένο» στο εργοστάσιο της Tesla (vid) 

Gazzetta team
Γερμανία: «Φρένο» στο εργοστάσιο της Tesla (vid) 
Ύστερα από προσφυγή περιβαλλοντικής οργάνωσης στη δικαιοσύνη, γερμανικό δικαστήριο έδωσε εντολή να σταματήσουν οι διαδικασίες κατασκευής εργοστασίου της Tesla.

Η Tesla πήρε δικαστική εντολή να σταματήσει την εκκαθάριση δασικών εκτάσεων κοντά στο Βερολίνο για να κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο αυτοκινήτων και μπαταριών στην Ευρώπη.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο την κατασκευή εργοστασίου στην περιοχή Γκρουνχάιντε του ανατολικού Βραδεμβρούργου, η οποία, όπως ξεκάθαρα φαίνεται και στις φωτογραφίες, φιλοξενεί μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Η έκταση που θα καταλαμβάνει το νέο εργοστάσιο της Tesla στα περίχωρα του Βερολίνου θα είναι τόσο μεγάλη, όσο 420 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Tesla Model S

Η απόφαση του δικαστηρίου, πέρα από την καταγγελία που δέχτηκε από τoν “Πράσινο Σύνδεσμο του Βραδεμβρούργου” για την αλόγιστη κοπή δασικής έκτασης, έλαβε υπόψη της και το γεγονός ότι η Tesla δεν έχει ακόμη άδεια οικοδόμησης για το εργοστάσιο, ωστόσο προετοιμάζει το έδαφος με δική της ευθύνη.

Η απόφαση για την διακοπή της υλοτόμησης δεν έχει σχέση με την ολοκλήρωση ή όχι του εργοστασίου, ελήφθη όμως καθώς η Tesla, με το ρυθμό κοπής του δάσους, θα είχε ολοκληρώσει το έργο πριν οι δικαστές λάβουν οριστική απόφαση σχετικά με την νομιμότητα της κατασκευής του εργοστασίου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Παρότι το κρατικό γραφείο περιβάλλοντος έδωσε το πράσινο φως στην Tesla για να αποξηλώσει 2.500 στρέμματα δάσους για το εργοστάσιο, η απόφαση του ανώτερου διοικητικού δικαστηρίου του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου, έρχεται να βάλει φρένο σε αυτή την πρακτική.

Το εργοστάσιο της Tesla

Η Tesla θα επενδύσει μέχρι και 4 δισεκατομμύρια ευρώ στο εργοστάσιο της Γερμανίας. Το ευρωπαϊκό Gigafactory θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ η έκταση που θα καταλαμβάνει θα είναι τόσο μεγάλη, όσο 420 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Τα αρχικά σχέδια του Έλον Μασκ, CEO και ιδρυτή της Tesla, προέβλεπαν την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του εργοστασίου εντός του 2020 και την έναρξη της παραγωγής εντός του 2021.

Το Tesla Model 3, το πιο εμπορικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην ευρωπαϊκή αγορά, θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Γερμανίας, αν και όποτε αυτό ολοληρωθεί.

Tesla Model 3

Ωστόσο, το σχέδιο ωστόσο έχει επικριθεί από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, επειδή η μονάδα θα δημιουργηθεί σε δασώδη περιοχή. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η κοπή των δέντρων θα βλάψει τα άγρια ζώα αλλά και τις πηγές πόσιμου ύδατος.

Ο Έλον Μασκ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι δασική και ότι το εργοστάσιό του δεν θα καταλαμβάνει παρά «μόνο ένα μικρό μέρος της».

Η Tesla σχεδιάζει να κατασκευάζει 500.000 ηλεκτρικά οχήματα ετησίως στο νέο εργοστάσιο της στα περίχωρα του Βερολίνου. Η έμφαση θα δοθεί στα δύο μικρότερα μοντέλα της γκάμας, τα Tesla Model 3 και Model Y, τα οποία θα ξεκινήσουν να παράγονται το 2021.

Όπως μπορούμε να δούμε και στο video που ακολουθεί, η περιοχή περιλαμβάνει σαφώς μια τεράστια δασική έκταση, έχει ωστόσο και βιομηχανική περιοχή εντός των ορίων της, σχετικά όμως περιορισμένη.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!