Σερ Τζακ Μπράμπαμ: Η απαρχή ενός θρύλου

Gazzetta team
Σερ Τζακ Μπράμπαμ: Η απαρχή ενός θρύλου
Μια τεράστια προσωπικότητα της Formula 1, ο μεγάλος Σερ Τζακ Μπράμπαμ, σημείωσε σαν σήμερα τη παρθενική του νίκη στο σπορ.

Η ιστορία της F1 έχει πάμπολλες ιστορίες, τόσο αγωνιστικές αλλά και εξωαγωνιστικές. Ο θρύλοι γεννήθηκαν εντός πίστας και πολλοί εξ’αυτών σε ιστορικά σιρκουί. Στο σημερινό ταξίδι μας στο παρελθόν θα έχουμε έναν συνδυασμό των δύο.

Ήταν 10 Μαΐου του 1959 όταν και διεξήχθη το GP Μονακό. Στον αγώνα αυτό έγιναν σκληρές μονομαχίες και ένα νέο αστέρι γεννήθηκε εκεί. Ο Μπράμπαμ με μια Cooper Climax έκανε τα αδύνατα δυνατά κατακτώντας τη πρώτη του νίκη στην F1. Για να το καταφέρει αυτό, έπρεπε να ξεπεράσει τόσο τον Τόνι Μπρουκς της Ferrari και τον Μόρις Τριντινιαν, ο οποίος οδηγούσε μια ιδιωτική Cooper T51.

Επιπλέον, είχε την τύχη με το μέρος του όταν είδε άλλους αντιπάλους του να αντιμετωπίζουν μηχανικά προβλήματα. Ο Ζαν Μπερά και ο Στέρλινγκ Μος αμφότεροι οδηγούσαν τον αγώνα, όμως εγκατέλειψαν, αφήνοντας το δρόμο ελεύθερο στον Μπράμπαμ να πάρει τη νίκη.

Αυτό ήταν η αρχή μιας λαμπρής καριέρας, με τον Αυστραλό θρύλο να κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν. Ο Μπράμπαμ ήταν από τους πιο σκληρούς οδηγούς στην πίστα, σε όλη του την καριέρα. Μάλιστα, οι συναθλητές του, του είχαν βγάλει το παρατσούκλι “Black Jack” λόγω των παράτολμων τακτικών που ακολουθούσε στους αγώνες.

Κατέκτησε συνολικά 3 Τίτλους, δύο συνεχόμενους το 1959 και το 1960, ενώ ο τελευταίος ήρθε το 1966. Μέχρι σήμερα παραμένει ο μοναδικός στην ιστορία όπου κατάφερε να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Οδηγών με μονοθέσιο που έφερε το όνομα του. H καριέρα του ολοκληρώθηκε το 1970 σε ηλικία 44 ετών. Όμως όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, εάν δεν υπήρχε η πίεση από την γυναίκα του, Μπέτι, θα είχε συνεχίσει για τουλάχιστον 4 χρόνια ακόμα.

Κατέκτησε συνολικά 14 νίκες, πήρε 12 pole position και ανέβηκε 31 φορές στο βάθρο. Τελευταία του νίκη ήταν στο GP Νοτίου Αφρικής το 1970, ενώ στις 15 Μαΐου του 1979 η Βασίλισσα της Αγγλίας τον έχρισε Ιππότη για την συνεισφορά του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ο Σερ Τζακ έφυγε από την ζωή στις 19 Μαΐου το 2014.

H αγωνιστική ομάδα του Μπράμπαμ έγραψε τη δική της ιστορία, τόσο στην F1 αλλά και στους αγώνες ταχύτητας από το 1962 έως το 1992. Σασί της εταιρείας είχαν κατακτήσει πρωταθλήματα μέχρι τα ‘70s στα Πρωταθλήματα της Formula 2 και Formula 3. Μέσα σε εκείνη την δεκαετία, πέρασε στα χέρια του Μπέρνι Έκλεστοουν.

Κατέκτησε ακόμα δύο Πρωταθλήματα το 1981 και το 1983 και έκτοτε ήρθε η αγωνιστική παρακμή. Το 1988 ο Έκλεστοουν πούλησε την Μπράμπαμ στην επενδυτική εταιρεία Middlebridge Group, ενώ το 1992 κατέρρευσε οικονομικά. Έτσι μπήκε ένα –προσωρινό- τέλος στην ιστορική ομάδα που έστησε ο Σερ Τζακ.

Ο γιος του Ντέιβιντ τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να αναβιώσει το θρυλικό όνομα στους αγώνες. Όντας επικεφαλής του σύγχρονου πρότζεκτ Brabham, δημιούργησε την BT62, η οποία αποτελεί ένα supercar υψηλών επιδόσεων. Οι βλέψεις του είναι τέτοιες όπου μελλοντικά ευελπιστεί να επιστρέψει το όνομα στην F1.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!