Οι χειμερινές δοκιμές της F1 ίσως γίνουν στο Μπαχρέιν

Πέτρος Σηφαλάκης
Οι χειμερινές δοκιμές της F1 ίσως γίνουν στο Μπαχρέιν
Με τη διοργάνωση του πρώτου Γκραν Πρι της χρονιάς στην Αυστραλία να αμφισβητείται, η Formula 1 σκέφτεται να μην κάνει τις χειμερινές δοκιμές στη Βαρκελώνη αλλά στο Μπαχρέιν.

Όπως είπε ο πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ, ούτε το 2021 θα είναι μια φυσιολογική χρονιά για τη Formula 1. Η πανδημία του κορονοϊού «τρέχει» ακόμη και ίσως βάλει μερικά... φρένα. Φαίνεται πάντως, ότι από την αρχή της σεζόν θα υπάρξουν ζητήματα. Ας πούμε η Αυστραλία, η χώρα που παραδοσιακά φιλοξενεί το πρώτο Γκραν Πρι της χρονιάς, δεν είναι σίγουρο ότι θα δει τα μονοθέσια της Formula 1 στο έδαφός της τον Μάρτιο.

Υπάρχουν σκέψεις αναβολής του αγώνα και αυτό σημαίνει ότι η εκκίνηση της χρονιάς του 2021 θα γίνει στο Μπαχρέιν, μια εβδομάδα μετά. Τα πράγματα στο Μπαχρέιν είναι καλύτερα από πλευράς «αυστηρότητας» και αυτό αποδείχθηκε και το 2020, αφού η πίστα φιλοξένησε διπλό αγώνα σε δύο σερί τριήμερα. Αν λοιπόν όντως, η Αυστραλία ακυρωθεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε και τις χειμερινές δοκιμές στην πίστα του Μπαχρέιν και όχι στη Βαρκελώνη όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Οι ομάδες θα εξοικονομήσουν χρήματα σε αυτή την περίπτωση καθώς θα πάνε για τις δοκιμές και μετά θα μείνουν εκεί μέχρι και το πρώτο Γκραν Πρι της σεζόν. Ο χρόνος για τα ταξίδια θα μειωθεί και οι πιθανότητες να έχουμε νέα κρούσματα κορονοϊού θα είναι λιγότερες. Ακόμη δεν είναι σίγουρο ότι οι δοκιμές θα γίνουν στο Μπαχρέιν γιατί δεν ξέρουμε καν αν θα ακυρωθεί η Αυστραλία. Σε αυτή την περίπτωση όμως το θεωρούμε αρκετά πιθανό. Ελάχιστοι διαφωνούν σε αυτή τη σκέψη και οι περισσότερες ομάδες έχουν ήδη συμφωνήσει.

Με βάση τους κανονισμούς, οι χειμερινές δοκιμές πρέπει να ολοκληρωθούν τουλάχιστον 10 μέρες πριν από την εκκίνηση της σεζόν και να ξεκινήσουν μετά την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου. Άρα οι δοκιμές αν πάνε εκεί θα πρέπει μέχρι τις 16 Μαρτίου να έχουν τελειώσει. Η μόνη δέσμευση της πίστας του Μπαχρέιν για εκείνη την περίοδο είναι στις 9 με 11 Μαρτίου όπου θα λάβουν χώρα οι αντίστοιχες δοκιμές της Formula 2.

Το πρόγραμμα για τη Βαρκελώνη δείχνει τη 2η Μαρτίου σαν την πρώτη ημέρα δοκιμών και την 4η Μαρτίου, σαν την τρίτη ημέρα δοκιμών. Στην περίπτωση που πάνε στο Μπαχρέιν τελικά, τότε η χώρα θα είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενεί χειμερινές δοκιμές από το 2014. Το 2017 και το 2019 η πίστα του Σακίρ χρησιμοποιήθηκε για δοκιμές εντός της σεζόν της Formula 1 και το 2020 διοργάνωσαν διπλό αγώνα σε δύο σερί τριήμερα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!