Ένσταση για την ποινή της Racing Point από τη Ferrari και τη McLaren

Πέτρος Σηφαλάκης
Ένσταση για την ποινή της Racing Point από τη Ferrari και τη McLaren
Οι δύο πρώτες ομάδες που ανακοίνωσαν την πρόθεση ένστασης για την ποινή που επιβλήθηκε στη Racing Point ήταν η Ferrari και η McLaren, ενώ είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες.

Οι επιδόσεις των φετινών Racing Point είναι απίστευτα καλές και το μονοθέσιο είναι ένα από τα καλύτερα, δίνοντας στους οδηγούς την ευκαιρία να παλέψουν για τις πρώτες θέσεις. Ωστόσο είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος του μονοθεσίου προέρχεται από το περσινό αυτοκίνητο της Mercedes και η FIA εξέτασε αναλυτικά το συγκεκριμένο θέμα, ύστερα από ένσταση που είχε κάνει η Renault.

Τελικά η ποινή που αποφασίστηκε ήταν 400.000 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση 15 βαθμών από το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Η Ferrari και η McLaren πάντως, θεωρούν την απόφαση της FIA πολύ ήπια και δήλωσαν την πρόθεσή τους να κάνουν ένσταση για την ποινή. Η Racing Point στη συνέχεια θα χρησιμοποιεί κανονικά το μονοθέσιο και αυτό δεν αρέσει στις ομάδες.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υποβάλαμε την πρόθεσή μας ώστε να κάνουμε ένσταση για την απόφαση της FIA» είπε εκπρόσωπος της Ferrari. Η McLaren στάθηκε στο... πλευρό της Scuderia και έκανε κι εκείνη το ίδιο, ενώ έχουν περιθώριο 96 ωρών για να αποφασίσουν αν τελικά θα την κάνουν την ένσταση ή όχι. Στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να δούμε κι άλλες ομάδες να στηρίζουν τη Ferrari και τη McLaren, όπως η Renault για παράδειγμα, από την οποία ξεκίνησε και η όλη ιστορία με τις ενστάσεις.

Ο επικεφαλής της Ferrari από την άλλη, ο Ματία Μπινότο, θεωρεί ότι είναι αδύνατο να αντιγράψεις τόσο περίπλοκα συστήματα από φωτογραφίες του περσινού μονοθεσίου, όπως ισχυρίζεται η Racing Point. Είναι σίγουρος ότι τους έδωσαν τα σχέδια για να μπορέσουν να επιτύχουν τέτοια ομοιότητα. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο, οριακά αδύνατο. Επίσης, αν δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στα 70 χρόνια ιστορίας της Formula 1, δεν σημαίνει ότι ποτέ κάποιος δεν είχε την ιδέα μέχρι σήμερα. Σίγουρα όμως δεν είναι δυνατό να αντιγράψεις και να καταλάβεις ακριβώς τι συμβαίνει με το αυτοκίνητο μέσα από φωτογραφίες. Είναι κάτι που έχουμε ήδη πει με γράμμα μας στη FIΑ. Διαφωνούμε κάθετα με αυτή τους την κίνηση, θεωρούμε ότι οι κανονισμοί είναι αρκετά ξεκάθαροι και πιστεύουμε ότι υπάρχει παραβίαση των κανονισμών. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε μπροστά και είναι κάτι από τα πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε» είπε ο Ματία Μπινότο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!