400.000 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση 15 βαθμών από τη Racing Point

Gazzetta team
400.000 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση 15 βαθμών από τη Racing Point
Η FIA έκρινε ότι η Racing Point αντέγραψε τα συστήματα εξαερισμού των φρένων από τα περυσινά μονοθέσια της Mercedes και της επέβαλε μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση βαθμών, ενώ της έδειξε και κίτρινη κάρτα για τη συνέχεια!

Λίγο πριν την έναρξη των πρώτων ελεύθερων δοκιμαστικών στο επετειακό Γκραν Πρι για τα 70 χρόνια της Formula 1 εξέδωσε η FIA την απόφασή της στην υπόθεση ‘’Copygate’’ μεταξύ της Renault και της Racing Point. Σύμφωνα με αυτήν, τα συστήματα εξαερισμού των φρένων της Racing Point RP20 παραβιάζουν τους κανονισμούς, καθώς αποτελούν πιστά αντίγραφα των αντίστοιχων μερών των περυσινών αυτοκινήτων της Mercedes. Η Racing Point καλείται να πληρώσει πρόστιμο 400.000 ευρώ, δηλαδή 200.000 ευρώ για κάθε αυτοκίνητό της, ενώ της αφαιρούνται επίσης 7,5 βαθμοί για κάθε μονοθέσιό της, άρα σύνολο 15 από τη βαθμολογία του πρωταθλήματος κατασκευαστών.

Η απόφαση αφορά μόνον το Γκραν Πρι Στυρίας, όπου είχε γίνει η πρώτη καταγγελία της Renault. Για τη Βουδαπέστη και το πρώτο Γκραν Πρι Μεγάλης Βρετανίας περιορίστηκαν οι αθλητικοί δικαστές σε προειδοποίηση προς τη Racing Point χωρίς την επιβολή κάποιας επιπρόσθετης ποινής.

Εφεση από τη Racing Point

Βεβαίως, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει καθώς η Racing Point ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και αν δεν αλλάξει κάτι τότε έχει τη δυνατότητα να φτάσει έως το ανεξάρτητο Διεθνές Εφετείο. Η Renault είχε καταθέσει ένσταση κατά της Racing Point μετά το Γκραν Πρι Στυρίας και από τότε την επαναλάμβανε μετά από κάθε αγώνα. Η καταγγελία της γαλλικής ομάδας δεν αφορά πάντως όλο το αυτοκίνητο, αλλά μόνον τα συστήματα εξαερισμού των φρένων του που είναι πανομοιότυπα με των Mercedes. Η Racing Point ισχυρίσθηκε ότι τα συγκεκριμένα συστήματα σχεδιάστηκαν βάσει νόμιμων φωτογραφιών των Mercedes, κάτι που θεωρούν αδύνατον και οι υπόλοιπες ομάδες και όχι μόνον η Renault.

Aστείες δικαιολογίες

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Racing Point έλαβε από τη Mercedes τα αντίστοιχα ψηφιακά σχεδιαστικά αρχεία CAD και ενδεχομένως και τα κανονικά σχέδια αυτών των μερών, ώστε να μπορέσει να αντιγράψει απόλυτα και με κάθε λεπτομέρεια τα Ασημί Βέλη του 2019. Όπως προαναφέραμε, η Racing Point αρνείται αυτές τις κατηγορίες και παραδέχεται ότι ναι μεν προσπάθησε να αντιγράψει τα γερμανικά μονοθέσια, όμως το πραγματοποίησε απολύτως νόμιμα κάνοντας μόνον χρήση φωτογραφιών!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!