ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Το νέο τιμόνι της Mercedes θα απαγορευτεί από το 2021

Το νέο τιμόνι της Mercedes θα απαγορευτεί από το 2021

Το νέο τιμόνι της Mercedes θα απαγορευτεί από το 2021

Το λεγόμενο DAS, το νέο σύστημα που έβγαλε φέτος η Mercedes για το τιμόνι του μονοθεσίου της στη Formula 1, θα επιτρέπεται κανονικά φέτος, όμως από του χρόνου δεν θα είναι νόμιμο. 

Η Mercedes συνεχίζει τις πρωτοπορίες και από τη δεύτερη ημέρα των χειμερινών δοκιμαστικών, όλοι ασχολούμαστε με το DAS, το νέο τιμόνι που εφοδιάζει τα μονοθέσιά της. Με αυτό, ο πιλότος επιλέγει αν θέλει μειωμένες τριβές στην ευθεία από το σύστημα διεύθυνσης ή περισσότερο grip στις στροφές. Ο τρόπος που το χειρίζεται, λοιπόν, είναι να το τραβά και να το σπρώχνει, ανάλογα με το τι ζητάει εκείνη τη στιγμή. 

Πρόκειται για ένα dual axis σύστημα που αποτελεί κάτι το πρωτοποριακό για τη Formula 1, ενώ η FIA ήταν ενήμερη από την πρώτη στιγμή, πιστοποιώντας ότι τίποτα από το DAS δεν είναι αντίθετο με τους κανονισμούς. Ωστόσο, η Formula 1 ξεκαθαρίζει ότι η Mercedes θα μπορεί να το χρησιμοποιεί μόνο για φέτος. Από το 2021 θα αλλάξουν οι κανονισμοί και δεν θα μπορεί να το έχει στο μονοθέσιό της. 

«Θα ήταν πολύ σοφό να παρατηρήσετε τις αλλαγές που έρχονται στο τεχνικό κομμάτι από το 2021. Θα δούμε ποιες ομάδες μπορούν να συμβαδίσουν με αυτά τα όρια και τους κανονισμούς που θα δούμε από το 2021» είπε στέλεχος της FIA. Πάντως, ο τεχνικός διευθυντής της Mercedes ελπίζει το νέο σύστημα διεύθυνσης να τους δώσει ένα μικρό πλεονέκτημα για τη σεζόν που έρχεται, απέναντι στους αντιπάλους τους. Η Formula 1 αυτό που προσπαθεί να κάνει, είναι να κλείσει τις μικρές τρύπες που υπάρχουν στους κανονισμούς για να αποφύγει μεγάλες διαφορές μεταξύ των ομάδων, που μπορεί να δημιουργηθούν από την αναθεώρηση των κανονισμών.