Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς (pics)

Πέτρος Πιτσίνης
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς (pics)
Τέσσερα διαφορετικά μοντέλα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας σε αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις και σας τα παρουσιάζουμε, μαζί με τις τιμές τους και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Αναμφίβολα, το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ηλεκτρικό και αυτό φαίνεται από τις κινήσεις των εταιρειών.

Ολοένα και περισσότερα τέτοια μοντέλα παρουσιάζονται με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, ταχύτερες φορτίσεις και μεγαλύτερες μπαταρίες, ακυρώνοντας τα παραδοσιακά «μειονεκτήματά» τους, που δεν ήταν άλλα από την αυτονομία και τον χρόνο «φουλαρίσματος».

Ωστόσο το τελευταίο σημείο που πονάνε δεν έχει εξαλειφθεί, στη χώρα μας τουλάχιστον. Η τιμή αγοράς τους είναι σε κάθε περίπτωση «αλμυρή», λόγω του κόστους των μπαταριών, της περιορισμένης παραγωγής τους και της εξέλιξής τους γενικότερα.

Σε πολλές (αν όχι στις περισσότερες) χώρες της Ευρώπης, η αγορά τέτοιων μοντέλων επιδοτείται από το κράτος, κάτι που δεν συναντάμε στην Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, τα μοναδικά τους πλεονεκτήματα είναι η απαλλαγή τους από το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης και τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας (λόγω των μηδενικών ρύπων) που ούτως ή άλλως συναντάμε και σε μερικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης ή στα υβριδικά.

Εδώ, να σημειώσουμε πως τα ηλεκτρικά μοντέλα είναι και ιδιαίτερα γρήγορα χάρη στη φύση του ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει άμεσα τη μέγιστη ροπή στο παραμικρό πάτημα του γκαζιού, δεν έχει ωφέλιμα πεδία λειτουργίας και παρέχει συνεχή και αδιάλειπτη επιτάχυνση. Έτσι δεν υπάρχουν και σχέσεις στο κιβώτιο, παρά μόνο μια για εμπρός και μια για όπισθεν.

Τι γίνεται όμως αν κάποιος Έλληνας θελήσει να αγοράσει ένα ηλεκτρικό, για να απολαμβάνει τις πολύ χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης ενός ηλεκτροκινητήρα και το ελάχιστο κόστος καθημερινής χρήσης; Οι επιλογές που έχει στην εγχώρια αγορά είναι τέσσερις και τις βλέπουμε παρακάτω.

Volkswagen e-up!

Τιμή: 19.950€

Το μικρό μοντέλο της Volkswagen διατίθεται ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο και χρησιμοποιεί έναν κινητήρα απόδοσης 82 ίππων, μαζί με μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 18,7 kWh. Οι επιδόσεις του είναι ιδιαίτερα σβέλτες (0-80 χλμ./ώρα σε 8,1'', τελική ηλ. περιορ. στα 130 χλμ./ώρα) και δεν απαιτεί περισσότερα από 1,1€ για κάθε 100 χλμ που διανύει.

Η αυτονομία του είναι στα 160 χλμ, φορτίζει σε οικιακό ρεύμα μέσα σε 7-9 ώρες ή 4-6 με το προαιρετικό WallBox και αν έχετε πρόσβαση σε ταχυφορτιστή, θα γεμίσει το 80% μέσα σε 30 λεπτά, από άδειο! Όμως, το σημαντικότερο όλων είναι η τιμή του. Κανονικά κοστίζει λίγο περισσότερα από 28.000€, ωστόσο πλέον το ποσό διαμορφώνεται στα 19.950€ χάρη στη συνεργασία της Kosmocar με το μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγό ρεύματος στην Ελλάδα, την Protergia.

Αυτό ισχύει για περιορισμένο αριθμό οχημάτων και παράλληλα η εταιρεία παρέχει δωρεάν φόρτιση στο δίκτυό της για ένα χρόνο ή 10.000 χιλιόμετρα! Έτσι ο αγοραστής έχει έξτρα όφελος άνω των 1.000€, αφού για δώδεκα ολόκληρους μήνες δεν θα πληρώνει τίποτα για τις μετακινήσεις του. Να σημειώσουμε πως ο εξοπλισμός του e-up! είναι υπερπλήρης, καθώς περιλαμβάνει Cruise Control, αυτόματο κλιματισμό και θερμαινόμενα καθίσματα από το βασικό κιόλας πακέτο.

Smart ForTwo/ForFour

Τιμή: 23.120€/23.810€

Η Smart είναι η μόνη φίρμα που προσφέρει όλα τα μοντέλα της σε αμιγώς ηλεκτροκίνητες εκδόσεις. Τα ForTwo/ForFour Electric Drive είναι δύο από τις καλύτερες προτάσεις για μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Η μπαταρία φτάνει στο 80% μέσα σε μόλις 45 λεπτά αν χρησιμοποιείται ταχυφορτιστής ή σε 3,5 ώρες σε οικιακή πρίζα και χαρίζει περίπου 160 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Το μοτέρ είναι 81 ίππων, τα 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνονται σε 11,5 δευτερόλεπτα και όπως όλα τα μοντέλα της κλάσης ανακτά ενέργεια μέσα από το «κανονικό» φρενάρισμα ή την επιβράδυνση χωρίς τη χρήση του συστήματος πέδησης. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ForTwo είναι η απαράμιλλη ευελιξία στην πόλη και ο πολύ μικρός κύκλος στροφής, που του επιτρέπει να κάνει αναστροφή σε οποιοδήποτε σημείο! Σημειώστε ότι διατίθεται και ως Cabrio.

BMW i3

Τιμή: 38.610€

Η BMW i3 με το φουτουριστικό ντιζάιν έρχεται και δίνει άλλη διάσταση στα ηλεκτρικά μοντέλα. Ο ισχυρός κινητήρας της αποδίδει 170 ίππους και τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται μέσα σε μόλις 7,3 δευτερόλεπτα, θυμίζοντας πραγματική σπορ κατασκευή και η τελική είναι περιορισμένη ηλεκτρονικά στα 150 χλμ./ώρα.

Η θεωρητική αυτονομία της νέας έκδοσης που προστέθηκε στην γκάμα με τη μπαταρία των 27,2 kWh αγγίζει τα 300 χλμ (200 σε πραγματικές συνθήκες) ενώ προαιρετικά διατίθεται και στην έκδοση REX (Range Extender). Η τελευταία χρησιμοποιεί έναν δικύλινδρο κινητήρα εσωτερικής καύσης (προέρχεται από τα δίτροχα μοντέλα της φίρμας), ο οποίος δεν είναι συνδεδεμένος με τους τροχούς και το μόνο που κάνει είναι να λειτουργεί ως γεννήτρια για να φορτίσει τις μπαταρίες.

Έτσι υπάρχει και... plan B, σε περίπτωση που ο οδηγός της i3 πέσει έξω στους υπολογισμούς του! Η φόρτιση στο μοντέλο της BMW, διαρκεί λίγο περισσότερο. Περίπου δέκα ώρες σε οικιακό ρεύμα για το 80% (από άδειο) ή λιγότερες από τρεις ώρες για το ίδιο ποσοστό, με τη χρήση του προαιρετικού BMW iWallBox το οποίο τοποθετείται από την εταιρεία στο χώρο του ιδιοκτήτη. Σε ταχεία φόρτιση (εναλλασσόμενο ρεύμα DC) η διαδικασία πραγματοποιείται σε λιγότερα από 40 λεπτά.

Volkswagen e-Golf

Τιμή: 38.800€

Το e-Golf είναι το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Volkswagen στη χώρα μας. Κινείται από έναν κινητήρα 136 ίππων και 290 Nm ροπής, με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 9,6 δευτερόλεπτα και την τελική να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλμ./ώρα.

Η μπαταρία των 35,8 kWh προσφέρει αυτονομία στα 300 χλμ σε θεωρητικό επίπεδο και 200 σε ρεαλιστικές συνθήκες, που μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν ο οδηγός χρησιμοποιεί το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, που ουσιαστικά καταργεί τα φρένα και τα χρησιμοποιεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο χρόνος φόρτισης, σύμφωνα με τη Volkswagen, ποικίλει.

Σε απλό οικιακό ρεύμα, χρειάζεται 17 ώρες για το 100%. 10 ώρες και 50 λεπτά αν χρησιμοποιείται WallBox 3,6 kW, 5 ώρες και 20 λεπτά αν χρησιμοποιείται WallBox 7,2 kW και 45 λεπτά για το 80% αν χρησιμοποιείται εναλλασσόμενο ρεύμα DC 40kW, πάντα από άδειο. Σημειώνουμε ότι το e-Golf διατίθεται σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού (e-xperience, e-xclusive) που περιλαμβάνουν απλώς τα πάντα στο βασικό πακέτο.

Για παράδειγμα, φώτα LED, αυτόνομο σύστημα οδήγησης σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, adaptive cruise control, αυτόματος διζωνικός κλιματισμός, emergency assist, blind spot monitor, rear traffic alert, front assist, σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού, έγχρωμη οθόνη αφής 9,2 ιντσών με δίσκο SSD 32GB και πολλά ακόμη.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!