Αυτοκίνητα με αερόσακους που σκοτώνουν, έως το 2020 (vid)

Πέτρος Πιτσίνης
Αυτοκίνητα με αερόσακους που σκοτώνουν, έως το 2020 (vid)
Η μεγαλύτερη παγκοσμίως ανάκληση, που αφορά τους αερόσακους της Takata, επηρεάζει 120.000.000 οχήματα και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2020.

Εκατομμύρια αυτοκίνητα στους δρόμους όλου του κόσμου κυκλοφορούν σήμερα –και θα κυκλοφορούν για μερικά χρόνια ακόμα- με πιθανά ελαττωματικούς αερόσακους.

Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία κατασκευής τους, την Takata, συνολικά 120.000.000 οχήματα είναι πιθανό να έχουν πρόβλημα και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος και πιθανή αλλαγή της μονάδας ενεργοποίησης του αερόσακου. Ο τεράστιος όμως αριθμός οχημάτων που αγορά η ανάκληση, δεν θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί πριν το 2020.

Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εδώ και 15 χρόνια έχουν χρησιμοποιήσει αερόσακους της εταιρείας Takata. Το πρόβλημα βρίσκεται στο αέριο που υπάρχει μέσα στην κάψουλα ενεργοποίησης του αερόσακου. Υπό συνθήκες μεγάλης ζέστης και υψηλής υγρασίας, το αέριο αυτό αλλοιώνεται. Ως αποτέλεσμα, όταν ενεργοποιηθεί ο αερόσακος, η ένταση της έκρηξης είναι τέτοια, που κομμάτια του μηχανισμού ενεργοποίησης διαπερνούν τον ύφασμα του αερόσακου και τραυματίζουν τον οδηγό ή τον συνοδηγό.

Μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί 11 θανάσιμοι τραυματισμοί οδηγών από τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, στο σύνολό τους σχεδόν στις νότιες πολιτείες, όπου η ζέστη και η υγρασία είναι κατά πολύ υψηλότερες.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg που μπορείτε να δείτε στο video, αυτοκίνητα που έχουν παραχθεί τα τελευταία 15 χρόνια είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορούν με αλλοιωμένο σύστημα ενεργοποίησης των αερόσακων. Μάλιστα είναι αδύνατη η έγκαιρη αντικατάσταση, καθώς τόσο το σύστημα εντοπισμού όσο και η εύρεση των σχετικών ανταλλακτικών καθυστερεί, λόγω του τεράστιου αριθμού των οχημάτων που εμπλέκονται.

Έτσι, μοιραία, τουλάχιστον έως το 2020 δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανακλήσεις ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να μην γίνουν και ποτέ. Εντωμεταξύ η εταιρεία Takata κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ, καθώς οι υποχρεώσεις της προς του κατασκευαστές, τους οδηγούς και το δημόσιο για τους ελαττωματικούς αερόσακους ξεπερνούν τα 10 δις δολάρια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!