Προετοιμασία για οδήγηση το χειμώνα

Κώστας Παστρίμας
Προετοιμασία για οδήγηση το χειμώνα
Τι πρέπει να προσέξουμε για να βγάλουμε το χειμώνα ευχάριστα παρέα με τη μοτοσικλέτα μας.

Βρισκόμαστε στον χειμώνα και πρέπει ως μοτοσικλετστές να είμαστε προετοιμασμένοι. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι επιλέγουν να κλειδώσουν τις μοτοσικλέτες τους στα γκαράζ για 2 και 3 μήνες, αλλά οι περισσότεροι επιλέγουν να απολαμβάνουν το δίκυκλό τους και το χειμώνα.

Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να τσεκάρουμε τον χειμερινό ρουχισμό μας. Μπουφάν, γάντια, μπότες ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό, ενώ θα πρέπει για τις πιο κρύες ημέρες να έχουμε μια ζεστή φλις μπλούζα και ένα φλις λαιμό.

moto

Αφού είμαστε έτοιμοι με τον ρουχισμό μας θα πρέπει να τσεκάρουμε τη μοτοσικλέτα μας. Βασικό στοιχείο είναι η μπαταρία η οποία πρέπει να είναι καλά φορτισμένη ή ακόμα καλύτερα καινούρια. Καλό είναι να μην αφήνουμε μεγάλα διαστήματα χωρίς να κάνουμε έστω μια βόλτα. Εξίσου σημαντική είναι η συντήρηση της αλυσίδας η οποία πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένη και με επαρκές λιπαντικό. Λόγω των περισσότερων βροχών η αλυσίδα βρωμίζει περισσότερο το χειμώνα κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να την καθαρίζουμε πιο συχνά.

moto

Τα ελαστικά μας! Ίσως, το σημαντικότερο κομμάτι στη μοτοσικλέτα το χειμώνα είναι τα ελαστικά. Σε πρώτη φάση πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχουν φθορές. Σε δεύτερη φάση πρέπει οι πιέσεις να είναι οι σωστές, ενώ πολύ σημαντικό είναι το ζέσταμα που πρέπει να κάνουμε. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή όταν ξεκινάμε τη βόλτα μας για να έρθουν τα ελαστικά στην κατάλληλη θερμοκρασία. Η καλύτερη μέθοδος δεν είναι τα ζικ-ζακ, αλλά η επιτάχυνση και επιβράδυνση σε ομαλό τρόπο.

Πάντα η μοτοσικλέτα μας πρέπει να είναι καθαρή, καλό είναι λοιπόν να την πηγαίνουμε τακτικά για πλύσιμο ή να την φροντίζουμε μόνοι μας. Καλές βόλτες με ασφάλεια!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!