Είσοδος μόνο σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έρχονται στην Ελλάδα οι ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων

Είσοδος μόνο σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έρχονται στην Ελλάδα οι ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων
Η δημιουργία των θυλάκων χαμηλών ταχυτήτων ή/και χαμηλών εκπομπών ρύπων (low emission zones), περιλαμβάνεται σε πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έργα ανάπλασης κατοικημένων περιοχών με τη δημιουργία ζωνών όπου θα επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων με χαμηλές ταχύτητες αλλά και χωρίς να εκπέμπουν ρύπους, περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με συνολικό προϋπολογισμό 204 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει εντάξει το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει συνθήκες αστικής αναζωογόνησης με σημαντικά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνεται η ανάπλαση ιστορικών κέντρων και υποβαθμισμένων περιοχών, η επαναχρησιμοποίηση του κτιριακού αποθέματος των πόλεων, η δημιουργία δικτύων ήπιας μετακίνησης, η ανάπλαση περιοχών με ύδατα και χώρους πρασίνου, η εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας.

Όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές παρεμβάσεις σε κατοικημένες περιοχές, αυτές μπορούν να συμπεριλαμβάνουν προσδιορισμό και έργα δημιουργίας περιοχών με ειδικά χαρακτηριστικά (π.χ. περιοχές με χαμηλές ταχύτητες ή/και ήπιας κυκλοφορίας, περιοχές με εσωτερικούς δρόμους χωρίς αυτοκίνητα, κ.λπ.), καθώς και δημιουργία δικτύου ήπιων διαδρομών σε επίπεδο δημοτικής κοινότητας – γειτονιάς.

Ενδεικτικά έργα που χρηματοδοτούνται είναι:
α. Έργα ανάπλασης κατοικημένων περιοχών και δημιουργία θυλάκων χαμηλών ταχυτήτων ή/και χαμηλών εκπομπών ρύπων (low emission zones),
β. Έργα δημιουργίας περιοχών με εσωτερικούς δρόμους μόνο για πεζούς και ποδήλατα (superblocks), περιοχών με χαμηλές ταχύτητες ή/και ήπιας κυκλοφορίας, living streets, cycle streets κ.λπ.
γ. Έργα αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων για ολόκληρες γειτονιές, δημιουργία δικτύου ήπιων διαδρομών (πεζόδρομοι, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι), αξιοποίηση ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών κ.α.

Οι ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων εφαρμόζονται σε αρκετές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπου άδεια να κυκλοφορούν στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα. Ο έλεγχός τους από τις αρχές γίνεται μέσω ειδικού αυτοκόλλητου που φέρουν στο παρμπρίζ ή μέσω καμερών. Στις ultra low emission zones θα μπορούν να κυκλοφορούν είτε αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα είτε plug-in υβριδικά, με την προϋπόθεση ότι θα επιλέγεται η ηλεκτρική λειτουργία του συστήματος κίνησης.

«Tο Πρόγραμμα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπλαση των πόλεων μας και την προσαρμογή τους στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Με κονδύλια ύψους 204 εκατ. ευρώ, μετατρέπουμε τις πόλεις μας σε κοιτίδες βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας, προάγοντας την εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική διαχείριση πόρων και την οικολογική μετακίνηση. Εκτός από τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, το νέο πρόγραμμα θα ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη με την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Δυνητικοί δικαιούχοι στο Πρόγραμμα είναι όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού της χώρας, οι Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες ΟΤΑ (ΑΑΟΤΑ), καθώς και δημόσιοι φορείς ή υπηρεσίες που έχουν σχετικές αρμοδιότητες. Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να πληροφορηθούν για το Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου» πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!