Όργιο φοροδιαφυγής με τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Κώστας Παστρίμας
Όργιο φοροδιαφυγής με τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
Για το ένα στα τρία εισαγόμενα μεταχειρισμένα δεν έχει πληρωθεί ο ΦΠΑ - κινδυνεύει και ο αγοραστής.

Τα στοιχεία της Ανώτατης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκαλύπτουν ότι υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή όσον αφορά τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Από τους ελέγχους που έγιναν και από τις απαντήσεις των ξένων αρχών που έλαβε το τελωνείο το διάστημα 1/4/2021-31/12/2021, προκύπτει ότι σε ποσοστό 34,2% δεν καταβλήθηκε ο οφειλόμενος ΦΠΑ.

Το μέσο πρόστιμο, μάλιστα, που καταλογίστηκε ανά όχημα ήταν πάνω από 6.000 ευρώ (συγκεκριμένα 6.011 ευρώ).

Οι κίνδυνοι για τους αγοραστές

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει αυτή η εκτεταμένη φοροδιαφυγή είναι πολλά και οι επιπτώσεις αφορούν και τον τελικό αγοραστή, καθώς οι τελωνειακές παραβάσεις και τα οφειλόμενα πρόστιμα «ακολουθούν» το όχημα.

Αν δηλαδή ένας πελάτης αγοράσει ένα αυτοκίνητο για το οποίο ο εισαγωγέας έμπορος μεταχειρισμένων έχει διαπράξει φοροδιαφυγή /λαθρεμπορία στο τελωνείο και αυτό ανακαλυφθεί μεταγενέστερα, το όχημα δεσμεύεται από το κράτος, ωσότου εξοφληθούν όλα τα πρόστιμα και τελεσιδικήσουν τα ένδικα μέσα.

Αν τυχόν ο τελωνισμός πραγματοποιήθηκε (εικονικά) στο όνομα του αγοραστή, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς το τελωνείο στρέφεται μόνον κατά αυτού.

Επομένως, οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αγοράζουν εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και να βεβαιώνονται ότι όλα τα νόμιμα παραστατικά υπάρχουν και είναι εντάξει και ο εκτελωνισμός έχει γίνει με τον προβλεπόμενο τρόπο

Φωτογραφία: Eurokinissi.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!