Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου: Στο +7,9% η εκτίμηση για το 2022

Κώστας Μπιτσικώκος
Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου: Στο +7,9% η εκτίμηση για το 2022
Η έλλειψη ημιαγωγών που επηρεάζει την παραγωγή, θα κρατήσει πάντως χαμηλά τις πωλήσεις σε σχέση με τα προ-covid επίπεδα.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για νέα επιβατικά αυτοκίνητα κατά το 2021, καθώς η παραγωγή διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Κύρια αιτία η έλλειψη ημιαγωγών (συνέπεια της πανδημίας του Covid-19), τα οποία είναι απαραίτητα εξαρτήματα σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα των σύγχρονων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), οι πωλήσεις νέων επιβατικών ΙΧ υποχώρησαν στην ΕΕ κατά 2,4% το 2021 (στα 9,7 εκατ. μονάδες), σε σχέση με το 2020, έτος κατά το οποίο υπήρχαν σημαντικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας. Συγκριτικά με το 2019, πέρυσι οι ταξινομήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λιγότερες κατά 3,3 εκατ. αυτοκίνητα.

Η παραγωγή των microchip εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος, όμως και πάλι δεν θα καλύψει τις ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας. Με βάση αυτό το δεδομένο, ο ACEA προβλέπει άνοδο κατά 7,9% των ταξινομήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022, με την αγορά να κλείνει στα 10,5 εκατ. μονάδες. Ακόμη και έτσι, η αγορά θα διατηρηθεί σε περίπου -20% σε σχέση με το 2019.

Ο ACEA καλεί την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, ώστε να αποφευχθεί μία ανάλογη εμπορική ζημιά στο μέλλον.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!