Ανατροπή στη Formula 1: Η Honda θα δίνει κινητήρες στη Red Bull μέχρι το 2025

Ανατροπή στη Formula 1: Η Honda θα δίνει κινητήρες στη Red Bull μέχρι το 2025
Σε μια αναπάντεχη τροπή των γεγονότων, η Honda θα συνεχίσει να προμηθεύει με κινητήρες τις ομάδες της Red Bull μέχρι το τέλος του τωρινού κύκλου κανονισμών.

Η Honda είχε ανακοινώσει πως θα αποχωρήσει από τη Formula 1 στο τέλος του 2021. Για το λόγο αυτό η Red Bull Racing αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα του υβριδικού κινητήρα της και η συνεργασία τους άλλαξε σημαντικά.

Η αυστριακή εταιρεία ξεκίνησε να πληρώνει τη Honda ώστε να εξελίξει τον κινητήρα του 2022, του οποίου η εξέλιξη θα παγώσει πριν τον πρώτο αγώνα της σεζόν. Παράλληλα οι κινητήρες μόνο για φέτος ήταν προγραμματισμένο να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο στην Ιαπωνία και από το 2023 μέχρι το 2025 η κατασκευή τους θα ήταν αρμοδιότητα της Red Bull. Για το λόγο αυτό οι αυστριακοί δημιούργησαν το Red Bull Powertrains και προσέλαβαν μηχανικούς από διάφορους κατασκευαστές ώστε να συμβάλλουν στο έργο αυτό. Ωστόσο η λειτουργία του RBP δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Red Bull Honda F1

Όμως τα σχέδια άλλαξαν και μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2021 και η Honda θέλει να παραμείνει κοντά στη Formula 1. Ο επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της Red Bull Racing, Χέλμουτ Μάρκο, αποκάλυψε πως οι Ιάπωνες θα συνεχίσουν να κατασκευάζουν τη μονάδα ισχύος που θα φορούν οι Red Bull Racing και AlphaTauri μέχρι το 2025, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τις δύο εταιρείες. Παράλληλα αυτό δίνει την ευκαιρία στο Red Bull Powertrains να ασχοληθεί εξολοκλήρου με τη νέα γενιά κινητήρων που θα υιοθετηθεί από το 2026.

Αυτό θα αποτρέψει τον κακό ποιοτικό έλεγχο στην κατασκευή των κινητήρων και παράλληλα δίνει την ευκαιρία στη Red Bull ώστε να διαπραγματευτεί άφοβα με πιθανούς κατασκευαστές κινητήρων που επιθυμούν να εισέλθουν στη Formula 1 ή να εξελίξει το δικό της κινητήρα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι νεοεισερχόμενοι κατασκευαστές κινητήρων το 2026 θα έχουν κάποια πλεονεκτήματα όσον αφορά το budget cup και σε αυτόν τον τομέα. Με αυτήν την εξέλιξη η Red Bull Powertrains το 2026 θα είναι κι αυτή νεοεισερχόμενη κατασκευαστής κινητήρων, αν δεν συνεργαστεί με κάποιον άλλο, αφού μέχρι τότε θα χρησιμοποιεί αυτούς της Honda. Άρα αυτό σημαίνει πως θα έχει και η RBP τα προνόμια που θα προβλέπουν οι κανονισμοί.

Ο Μάρκο έκανε τις αποκαλύψεις αυτές στο περιοδικό Autorevue και δήλωσε: «Βρήκαμε μια εντελώς καινούργια λύση από τον αρχικό σχεδιασμό μας. Οι κινητήρες θα κατασκευάζονται στην Ιαπωνία μέχρι το 2025 και δεν θα ασχοληθούμε εμείς καθόλου. Αυτό σημαίνει πως τα δικαιώματα παραμένουν με τους Ιάπωνες και αυτό είναι σημαντικό γιατί το 2026 θα μπούμε ως νέος κατασκευαστής κινητήρων. Αρχικά είχαμε συμφωνήσει να κατασκευάζουν τους κινητήρες για το 2022 μόνο. Μετά αποφασίστηκε πως αυτό θα γίνεται μέχρι το 2025, το οποίο είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς. Με τις τεράστιες επιτυχίες μας, σίγουρα οι Ιάπωνες ξανασκέφτηκαν το πρόγραμμα Formula 1. Επίσης παίζει ρόλο το ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογική γνώση της μπαταρίας στο σχέδιο εξηλεκτρισμού τους».

Red Bull Honda F1

Επιπλέον ο Μάρκο αποφάσισε πως το Red Bull Powertrains θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο 2022: «Η προϋπόθεση για την αρχική μας συμφωνία ήταν το πάγωμα στην εξέλιξη των κινητήρων. Έτσι, θα κάναμε τα πάντα μόνοι μας. Για το λόγο αυτό φέραμε στη βάση μας έναν πάγκο δοκιμών από την AVL. To τμήμα κινητήρων μας θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Αν δεν είχε παγώσει η εξέλιξη των κινητήρων μόνοι μας δεν θα είχαμε καμία ελπίδα».

Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα αναφορικά με το μέλλον της Red Bull ή ακόμα και της Honda στη Formula 1. Πρόσφατα μάλιστα ο πρώην επικεφαλής του τμήματος κινητήρων των Ιαπώνων, Μασάσι Γιαμαμότο, είχε δηλώσει πως μπορεί η Honda να επιστρέψει μελλοντικά στο σπορ. Αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να συνεργάζονται και στην επόμενη γενιά κινητήρων. Προς ώρας πάντως είναι άγνωστο το αν το όνομα Honda θα συνεχίσει να πλαισιώνει αυτό της Red Bull Racing στη Formula 1 μέχρι τουλάχιστον το 2025.

Η Red Bull Racing προετοιμάζεται για τη νέα αγωνιστική χρονιά, όμως προς ώρας δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία αποκάλυψης του νέου της μονοθεσίου. Στο δυναμικό της θα έχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τους Μαξ Φερστάπεν και Σέρτζιο Πέρεζ.

Δείτε τους Πάνο Σεϊτανίδη και Κώστα Παστρίμα να αναλύουν τη σεζόν της Formula 1 για το 2021.

Image credit: redbullcontentpool.com, Honda

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!