H Formula 1 θα συνεχίσει να τρέχει υπό τους προβολείς της Σιγκαπούρης

Πάνος Σεϊτανίδης
H Formula 1 θα συνεχίσει να τρέχει υπό τους προβολείς της Σιγκαπούρης
Το εντυπωσιακό σιρκουί της Marina Bay θα παραμείνει στο καλεντάρι και για τα επόμενα 7 χρόνια.

Το Grand Prix της Σιγκαπούρης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στο καλεντάρι του μαγικού κόσμου της Formula 1, φιλοξενώντας από το 2008 τον πρώτο νυχτερινό αγώνα στην ιστορία του σπορ!

Αρχικά με πενταετές συμβόλαιο για αγώνα στους δρόμους του μεγάλου λιμανιού της Ανατολής, στο περίφημο σιρκουί της Marina Bay που πρόσφερε μοναδικές εικόνες από μονοθέσια να μάχονται στο όριο υπό το φως των προβολέων και με φόντο τους ουρανοξύστες.

Grand Prix Σιγκαπούρης

Ο αγώνας της Σιγκαπούρης εξελίχθηκε σε ένα από τα highlights κάθε σεζόν, έχοντας μάλιστα κοινό άνω των 215.000 σε κάθε μία από τις δώδεκα φορές που έχει διεξαχθεί. Και είναι δώδεκα καθώς τόσο το 2020 όσο και το 2021, η παγκόσμια πανδημία της Covid-19 απέτρεψε το ταξίδι στην ασιατική χώρα.

Μάλιστα το συμβόλαιο της Σιγκαπούρης με τη Liberty Media που έχει τα εμπορικά δικαιώματα του σπορ, έληξε πέρυσι. Βέβαια το κλίμα ήταν θετικό σχετικά με ανανέωση και η Marina Bay εντάχθηκε κανονικά στο καλεντάρι του 2022 – αποτελεί τον 18ο από τους 23 γύρους της σεζόν και είναι προγραμματισμένο για τις 2 Οκτωβρίου.

Grand Prix Σιγκαπούρης

Πλέον, η παρουσία της Σιγκαπούρης στο καλεντάρι πιστοποιήθηκε αφού ανακοινώθηκε νέα, επταετής συμφωνία φιλοξενίας Grand Prix! Έτσι, θα έχουμε αγώνα εκεί έως και το 2028!

Πρόκειται για λογική εξέλιξη αφού από τη μία αυτή η μικρή κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη απολαμβάνει τεράστιας προβολής μέσω της F1 και έχει εξελιχθεί σε εξωτικό ταξιδιωτικό προορισμό ενώ από την άλλη, η Liberty καρπώνεται ένα από τα καλύτερα συμβόλαια φιλοξενίας αγώνα, που μέχρι πρότινος οριζόταν στα 31 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Grand Prix Σιγκαπούρης

Στην ανακοίνωση επέκταση της συμφωνίας τονίστηκε η προσπάθεια να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα του αγώνα, με αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενίσχυσης της προσπάθειας ανακύκλωσης και της χρήσης βιώσιμων υλικών.

Όσο για το αγωνιστικό μέρος, τις περισσότερες νίκες στη Marina Bay τις έχει πανηγυρίσει ο Σεμπάστιαν Φέτελ που έχει 5 (2011, 2012, 2013, 2015, 2019) κι ακολουθούν ο Λούις Χάμιλτον με 4 (2009, 2014, 2017, 2018), ο Φερνάντο Αλόνσο με 2 (2008, 2010) και ο Νίκο Ρόσμπεργκ με 1 (2016).

Grand Prix Σιγκαπούρης

Σε ομαδικό επίπεδο, στο πλαίσιο πάντα του παγκοσμίου πρωταθλήματος (γιατί η Σιγκαπούρη είχε φιλοξενήσει μη-πρωταθληματικούς αγώνες από το 1966 έως το 1973), η Mercedes έχει τέσσερις νίκες ενώ οι Scuderia Ferrari και Red Bull Racing από τρεις.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool, Renault, Pirelli

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!