Formula 1 στα χιόνια: Μονοθέσια με καρφιά και αλυσίδες (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1 στα χιόνια: Μονοθέσια με καρφιά και αλυσίδες (vid)
Μπορεί να φαντάζει εντελώς παράταιρη η παρουσία ενός μονοθεσίου σε χιονισμένο τοπίο αλλά έχει συμβεί και μάλιστα όχι μόνο μία φορά!

Αφού όλα γύρω μας είναι καλυμμένα σε λευκό πέπλο, τι θα λέγατε να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και στο… χιόνι, για να θυμηθούμε τις φορές που είδαμε μονοθέσια της Formula 1 να κινούνται υπό τέτοιες, αντίξοες συνθήκες;

Δεν το έχουμε δει σε Grand Prix της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού αφού όσοι αγώνες από το 1950 που θεσπίστηκε το πρωτάθλημα έγιναν Δεκέμβριο ή Ιανουάριο, ήταν πίστες που βρίσκονταν σε χώρες με ευνοϊκό κλίμα. Όμως έχει πέσει χιόνι σε δοκιμές εξέλιξης, σε ημέρες κινηματογράφησης και φυσικά, απ’ όταν μπήκε το marketing στη ζωή μας, κάποιες ομάδες ακολούθησαν το ρητό που λέει πως «…αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, θα πάει το βουνό στο Μωάμεθ».

Ακολουθούν 10 περιπτώσεις όπου η F1 συνάντησε το χιόνι!

1978 Σίλβερστον

Ιανουάριος στην Αγγλία: δεν ήταν και τόσο παράλογο το να χιονίσει στο Σίλβερστον. Εδώ η παρουσίαση της Arrows FA/1 με τον νεαρό τότε Ρικάρντο Πατρέζε να αναζητά ζεστασιά εντός κόκπιτ!

Twitter/Ricciardo Patrese

2003 Φιοράνο

Η Sauber είχε ανακοινώσει πως θα κάνει την παρουσίαση της C22 στο Φιοράνο. Ο καιρός είχε αντίθετη άποψη αλλά παρότι τα αποκαλυπτήρια του μπλε μονοθεσίου δεν συνοδεύτηκαν από βόλτες του Νικ Χάιντφελντ στην ιταλική πίστα, η αναμνηστική φωτογραφία δείχνει εντυπωσιακή!

Νικ Χάιντφελντ, Twitter/Hunsitho

2005 Σίλβερστον

Η Renault ήθελε να κάνει δοκιμές ενόψει της αγωνιστικής σεζόν του 2005, όμως Φεβρουάριο μήνα στο Σίλβερστον, ο χιονιάς προσπάθησε να της πατήσει φρένο. Δεν τα κατάφερε όπως δεν τα κατάφερε και κανείς όλη τη σεζόν που ακολούθησε αφού ο… ψυχρός Φερνάντο Αλόνσο κατέκτησε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της καριέρας του!

2005 Μόσχα

Κι αν αυτό έγινε συμπτωματικά, η επιλογή τη Jordan να αποκαλύψει το μονοθέσιο του 2005 στη Μόσχα και την Κόκκινη Πλατεία στις 25 Φεβρουαρίου, ήταν σα να αποζητούσε το λευκό φόντο. Το κρύο δεν πτόησε τον Ναρέιν Καρθικέγιαν που εκείνη τη σεζόν μοιράστηκε χρέη οδηγού με τον Τιάγκο Μοντέιρο.

Η παρουσίαση της Jordan στην Κόκκινη Πλατεία

2007 Σεν Μόριτζ

Η BMW Sauber ήταν η πρώτη ομάδα που πήρε τα βουνά για να δημιουργήσει ένα παράξενο μα συνάμα τόσο ενδιαφέρον video. Έβαλε τον Νικ Χάιντφελντ πίσω από το τιμόνι της F1.07, φόρεσε στο μονοθέσιό της ελαστικά με καρφιά και το έβγαλε σε μία παγωμένη λίμνη στο Σεν Μόριτζ της Ελβετίας!

2010 Κεμπέκ

Μια από τις πιο εντυπωσιακές βόλτες σε χιονισμένο τοπίο. Ο Σεμπαστιέν Μπουεμί χορεύει με τη Red Bull RB5 σε παγωμένη λίμνη, βόρεια του Σεν Αλεξίς ντε Μοντ, σε ένα promo για την επιστροφή του Καναδά στο καλεντάρι της Formula 1.

2012 Μαρανέλο

Η Ferrari είχε προγραμματίσει τα αποκαλυπτήρια της F2012 για τις 3 Φεβρουαρίου, στην έδρα της, το Μαρανέλο. Μιας και ο καιρός αποφάσισε να τα ντύσει όλα σε λευκό χρώμα στη Βόρεια Ιταλία προκαλώντας τη ματαίωση του event, η Scuderia προχώρησε σε «Σχέδιο Β’»: Έβγαλε το μονοθέσιο και τους οδηγούς της, Φελίπε Μάσα και Φερνάντο Αλόνσο, για φωτογραφίες στο χιόνι!

Ferrari F2012

2016 Κιτζμπούχελ

Η Red Bull Racing το τερμάτισε. Αφού βόλτες στο χιόνι και σε παγωμένες λίμνες είχαν γίνει και στο παρελθόν, αποφάσισε να κάνει κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ ξανά: απελευθέρωσε τον ταύρο της στη χιονισμένη πλαγιά του Κιτζμπούχελ στην Αυστρία, με τον Μαξ Φερστάπεν να γκαζώνει στη φημισμένη πίστα σκι του Χάνενκαμ.

2016 Λιβίνιο

Ένα μήνα αργότερα, το Φεβρουάριο του 2016, ο Τζιανκάρλο Φισικέλα έκανε την πιο διασκεδαστική βόλτα του με μονοθέσιο της Ferrari, οδηγώντας την F60 στη γραφική πόλη του Λιβίνιο στις ιταλικές Άλπεις, στο πλαίσιο του «Ferrari on Ice».

2018 Βαρκελώνη

Υπάρχουν δύο λόγοι που η F1 συνηθίζει να επισκέπτεται την πίστα της Καταλονίας για τις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης. Ο πρώτος είναι πως αυτή προσομοιώνει πολλά στοιχεία από άλλες πίστες και αποτελεί το ιδανικό πεδίο για να τεστάρεις ένα μονοθέσιο και ο δεύτερος είναι πως συνήθως έχει καλό καιρό. Όχι πάντα, αφού το 2018 η πίστα του Μονμελό καλύφθηκε από χιόνι την τρίτη ημέρα των δοκιμών, με αποτέλεσμα να σηκώσουν όλοι πρόωρα χειρόφρενο. Είχε χιονίσει και 15 χρόνια νωρίτερα, πάλι εν μέσω δοκιμών αλλά τότε δίχως να διακόψει τη δράση.

Βαρκελώνη

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool, Twitter/Ricciardo Patrese, Twitter/Hunsitho, Scuderia Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!