ELMS: Τέσσερις ακόμα ώρες για τον Ανδρέα Λασκαράτο!

Πάνος Σεϊτανίδης
ELMS: Τέσσερις ακόμα ώρες για τον Ανδρέα Λασκαράτο!
Η αυλαία του European Le Mans Series 2021 κλείνει με τον αγώνα αντοχής στην πίστα του Πορτιμάο.

Μία τελευταία πρόκληση υπάρχει ενόψει για τον Ανδρέα Λασκαράτο, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο διεξάγεται ο έκτος και τελευταίος γύρος του European Le Mans Series – του Ευρωπαϊκού θεσμού που βασίζεται στο concept που έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσω του θρυλικού 24ωρου αγώνα, έστω κι αν αφορά 4ωρες μάχες.

Η έκτη κατά σειρά για το 2021, διεξάγεται στην εντυπωσιακή πίστα του Πορτιμάο, στο Αλγκάρβε, στον όμορφο Νότο της Πορτογαλίας. Κι εκεί, ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας σε αυτό το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, θα πάει καλά προετοιμασμένος – παρότι επισκέπτεται την πίστα της Ιβηρικής για πρώτη φορά.

Andreas Laskaratos

«Δούλεψα πολύ στον προσομοιωτή αλλά κάναμε και πολλές διαδικτυακές συναντήσεις με την ομάδα μου, όπου πραγματοποιήσαμε επιπλέον προσομοιώσεις και αναλύσαμε δεδομένα τηλεμετρίας από παλαιότερους αγώνες εκεί», τόνισε ο 35χρονος οδηγός της 1AIM Villorba Corse.

Όμως ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης πίστας; Κάποιες είναι προφανείς, τις είδαμε στις δύο επισκέψεις της Formula 1 εκεί την τελευταία διετία. Υπάρχουν όμως και δυσκολίες για… εκπαιδευμένα μάταια!

Andreas Laskaratos

«Είναι μία από τις πιο δύσκολες πίστες», λέει ο Ανδρέας. «Όχι μόνο λόγω των υψομετρικών διαφορών αλλά εξ αιτίας του συνόλου των χαρακτηριστικών της. Όπως για παράδειγμα την ορατότητα και τα τυφλά σημεία σε είσοδο ή έξοδο στροφής. Επίσης η είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε όλα τα κομμάτια της να συνδέονται μεταξύ τους - επομένως ένα λάθος τιμωρεί! Πέραν των οδηγικών προκλήσεων, υπάρχει και η σωματική καταπόνηση από τις πολλές ζώνες συμπίεσης, ενώ καταπονούνται ιδιαίτερα και τα ελαστικά. Ειδικά τα εμπρός αριστερά, 40% περισσότερο από τα δεξιά, πράγμα που μετατρέπει σε μεγάλη πρόκληση και την εύρεση του ιδανικού set up για τον αγώνα».

Andreas Laskaratos

Στο grid θα παραταχθούν 41 αυτοκίνητα από 28 ομάδες, με τους 120 οδηγούς να εκπροσωπούν 31 έθνη από κάθε άκρη του πλανήτη. Σε ότι αφορά στην 1AIM Villorba Corse, ο Λασκαράτος μοιράζεται χρέη οδηγού στο βαμμένο στα χρώματα του «Visit Greece» πρωτότυπο Ligier JS P320-Nissan #18, με τους Alessandro Bressan και Damiano Fioravanti. Αποτελούν μία εκ των 17 συμμετοχών στην κατηγορία LMP3.

Στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών κατέλαβαν τη 14η θέση ενώ στο συλλογικό τεστ των πιλότων Bronze (δηλαδή των μη-επαγγελματιών), ο Λασκαράτος σημείωσε τον 15ο καλύτερο χρόνο. Σήμερα διεξάγεται η δεύτερη περίοδος ελεύθερων δοκιμών και οι κατατακτήριες ενώ ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για το μεσημέρι της Κυριακής.

Andreas Laskaratos

Στόχος είναι φυσικά το υψηλότερο δυνατό πλασάρισμα, με τον Έλληνα οδηγό να έχει το μυαλό και στην επόμενη σεζόν: «Έχουμε πολλές προσδοκίες για αυτόν τον αγώνα. Θέλουμε να κλείσουμε τη σεζόν με ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα που για διάφορους λόγους μας έχει διαφύγει όλη τη φετινή σεζόν. Ένα αποτέλεσμα που φυσικά θα δείξει το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ενόψει 2022».

Οι αγώνες του ELMS προβάλλονται από 54 τηλεοπτικά δίκτυα και ψηφιακές πλατφόρμες, σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, Ασία και Αμερική. Παράλληλα, υπάρχει live κάλυψη όσων συμβαίνουν στην πίστα, τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού (www.europeanlemansseries.com) όσο και στην αντίστοιχη σελίδα στο YouTube.

Andreas Laskaratos

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου:
Σάββατο 23/10, 10.30 ώρα Ελλάδος, Ελεύθερες δοκιμές
Σάββατο 23/10, 16.20 ώρα Ελλάδος, Κατατακτήριες δοκιμές
Κυριακή 24/10, 15.00 ώρα Ελλάδος, Αγώνας

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!