Η Foxconn θα φτιάχνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα με το όνομα Foxtron

Κώστας Παστρίμας
Η Foxconn θα φτιάχνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα με το όνομα Foxtron
H Foxconn ετοιμάζει επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων και εγκαινιάζει την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Foxtron.

Η Foxconn μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι της κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Κι αν το όνομα Foxconn δεν σας λέει πολλά, πρόκειται για έναν κολοσσό των ηλεκτρονικών από την Ταϊβάν, που κατασκευάζει iPhone, Nintendo, Playstation, XBOX και πολλά άλλα. Και για να πάρετε μια ιδέα για το μέγεθός της, το 2020 έκανε τζίρο της τάξης των 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επομένως, δεν είναι έκπληξη ότι η Foxconn επενδύει ποσό που μπορεί να φτάσει και στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στην Ταϊλάνδη, όπου χτίζει ένα εργοστάσιο παραγωγής, ένα κέντρο έρευνας και εξέλιξης (R&D) και διαχείρισης αλυσίδας εφοδιασμού. Σε δύο έως τρία χρόνια αναμένεται να παράγει περίπου 50.000 αυτοκίνητα ετησίως, παραγωγή που «σύντομα» θα επεκτείνει σε 150.000 ετησίως.

foxtron

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιθανώς πιο κοντά στον τομέα των κατασκευαστών τεχνολογίας από τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι κινητήρες είναι πολύ απλούστεροι και τα ηλεκτρονικά και το λογισμικό κυριαρχούν πλέον στα αυτοκίνητα. Η Foxconn θέλει να προσλάβει 2.500 ειδικούς λογισμικού τα επόμενα τρία χρόνια για να αναπτύξει και να κυκλοφορήσει, μεταξύ άλλων, τα πακέτα Smart Gateway, Smart Cockpit και Smart Autonomous Driving.

foxtron

Στο Hon Hai Tech Day 2021 της εταιρείας έκαναν το ντεμπούτο τους τα τρία πρώτα οχήματά υπό τη νέα μάρκα, που ονομάζεται Foxtron. Πρόκειται για το Model C, που είναι ένα crossover με μήκος 4,64 μέτρα, το Model E, που είναι ένα πολυτελές σεντάν το σχεδιασμό του οποίου έχει την υπογραφή Pininfarina και το Model T, που είναι ένα ηλεκτρικό λεωφορείο.

foxtron

Οι προδιαγραφές και των τριών οχημάτων είναι εντυπωσιακές. Το Model C θα έχει μεταξόνιο 2,86 μέτρα και τη δυνατότητα να μεταφέρει 7 επιβάτες. Θα φτάνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε 3,8 δευτερόλεπτα και η εμβέλειά του θα φτάνει στα 700 χιλιόμετρα με μία φόρτιση. Το Model E θα είναι η ναυαρχίδα της Foxtron. Το υπερπολυτελές σεντάν θα έχει ισχύ 560 kW (750 ίπποι), κάτι που θα του επιτρέπει να σημειώνει 2,8 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ/ώρα, τη στιγμή που η αυτονομία του θα φτάνει στα 750 χιλιόμετρα.

Το επιχειρηματικό πλάνο της Foxconn δεν περιορίζεται μόνο στην κατασκευή των αυτοκινήτων της δικής της μάρκας. Θα παράγει στα εργοστάσιά της αυτοκίνητα και για άλλους κατασκευαστές, ενώ θα διαθέτει μια έτοιμη πλατφόρμα για ηλεκτρικά οχήματα, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να παραμετροποιούν άλλοι άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!