GP Τουρκίας QP: Ταχύτερος ο Χάμιλτον αλλά ο Μπότας πήρε την pole

Κώστας Παστρίμας
GP Τουρκίας QP: Ταχύτερος ο Χάμιλτον αλλά ο Μπότας πήρε την pole
O Βάλτερι Μπότας θα ξεκινήσει τον αγώνα της Κυριακής από την 1η θέση παρότι ο Λούις Χάμιλτον σημείωσε τον καλύτερο χρόνο.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Τουρκίας έγιναν κάτω από τη συνεχή απειλή της βροχής, που όμως δεν ήρθε τελικά. Οι Mercedes και ιδιαίτερα ο Λούις Χάμιλτον ήταν πολύ γρήγορες όλο το 3ήμερο στην Κωνσταντινούπολη και ο Βρετανός το επιβεβαίωσε με τον καλύτερο χρόνο το Σάββατο, αλλά λόγω της γνωστής ποινής των 10 θέσεων δεν θα ξεκινήσει από την pole position. Αντίθετα, στην 1η θέση του grid θα βρίσκεται ο Βάλτερι Μπότας, που σημείωσε το 2ο χρόνο. Δίπλα του την εκκίνηση θα βρίσκεται ο Μαξ Φερτάπεν με τη Red Bull Racing, που ήταν 3ος στις κατατακτήριες. Ο Σαρλ Λεκλερ έφερε τη Ferrari στην 3η θέση της εκκίνησης και δίπλα του στην 4η θέση θα βρίσκεται ο Πιέρ Γκασλί με την AlphaTauri.

Q1

Οι κατατακτήριες ξεκίνησαν με τη βροχή να αναμένεται από στιγμή σε στιγμή αλλά με όλους τους οδηγούς να βγαίνουν στην πίστα με σλικ ελαστικά. Η πίστα όμως ήταν αρκετά νοτισμένη από την πρωινή βροχή και αρκετοί οδηγοί, μαζί με τους Φερστάπεν και Χάμιλτον, είχαν έξοδο στην πρώτη προσπάθειά τους. Με τη βροχή να ξεκινάει λίγο αργότερα, αλλά μόνο ως ψιχάλα, οι οδηγοί συνέχισαν να κάνουν όσο μπορούσαν περισσότερους γύρους με τα σλικ.

Παρά τα αρχικά προβλήματά τους, οι Χάμιλτον και Φερστάπεν κατάφεραν να κάνουν γρήγορους γύρους και να εξασφαλίσουν τη θέση τους στη συνέχεια. Η κορυφή στον πίνακα των χρόνων άλλαζε συνεχώς, καθώς οι χρόνοι έπεφταν σχεδόν σε κάθε πέρασμα, αφού η βροχή δεν δυνάμωσε και δεν προβλημάτιζε πλέον τους οδηγούς. Ο Χάμιλτον ήταν τελικά ταχύτερος, με τον Φερστάπεν να είναι 2ος μόλις 7 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω του.

Το τέλος του Q1 δεν ήταν χωρίς εκπλήξεις. Ο Μικ Σουμάχερ με τη Haas πήρε τη 14η θέση και συνέχισε στο Q2, κάτι που δεν κατάφερε ο Ντάνιελ Ρικάρντο της McLaren, που έμεινε 16ος. Τον Αυστραλό ακολούθησαν εκτός συνέχειας οι Λατίφι, Τζιοβινάτσι, Ράικονεν και Μαζέπιν.

Q2

Στο ξεκίνημα του Q2 η πίστα παρέμενε στεγνή και οι οδηγοί βγήκαν στην πίστα στην πλειονότητά τους με τα μεσαία ελαστικά. Ο Κάρλος Σάινθ, που θα εκκινήσει τελευταίος λόγω αλλαγής μονάδας ισχύος, δεν βγήκε καν από το γκαράζ της Ferrari. Οι Mercedes συνέχισαν να αποδεικνύουν την ανωτερότητά τους στην Κωνσταντινούπολη, καταλαμβάνοντας τις δύο πρώτες θέσεις στον πίνακα, με τον Χάμιλτον σχεδόν μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τον Μπότας.

Εκτός από τον Σάινθ, άλλοι τέσσερις οδηγοί αποκλείστηκαν από το Q2 και αυτοί ήταν οι Φεττελ, Οκόν, Ράσελ και Σουμάχερ. Ο Νόρις πέρασε οριακά στη 10η θέση ενώ ο Αλόνσο ήταν πολύ πιο μπροστά από τον Οκόν και βρέθηκε στην 5η θέση. Ο Ράσελ στο τέλος του Q2 ήταν σε ένα πολύ γρήγορο γύρο αλλά ένα λάθος στην τελευταία στροφή τού στέρησε τη δυνατότητα να μπει στη 10άδα.

Q3

Οι συνθήκες παρέμειναν σταθερά στεγνές στο ξεκίνημα του Q3 και τα μονοθέσια βγήκαν στην πίστα για τις τελευταίες και πιο κρίσιμες προσπάθειές τους. Οι Mercrdes συνέχισαν να έχουν τον πρώτο λόγο, με τον Μπότας να είναι οριακά ταχύτερος από Χάμιλτον στην πρώτη προσπάθεια, με τον Φερστάπεν να είναι 3ος, με διαφορά περίπου 2 δεκάτων του δευτερολέπτου και τον Πιέρ Γκασλί να είναι ξανά πολύ γρήγορος και να ανεβαίνει 4ος.

Στη δεύτερη γρήγορη προσπάθεια των οδηγών, ο Χάμιλτον εδραίωσε την κυριαρχία του στο Ιστανμπούλ Παρκ και σημείωσε τον ταχύτερο γύρο, που τον έφερε στην 1η θέση της κατάταξης. Αυτό σημαίνει ότι λόγω της ποινής του θα ξεκινήσει τον αγώνα από την 11η θέση. Ο Βάλτερι Μπότας «κληρονόμησε» την pole position με το 2ο χρόνο που σημείωσε, ενώ ο Μαξ Φερστάπεν με τον 3ο χρόνο θα ξεκινήσει τον αγώνα από την πρώτη σειρά του grid.

O Σαρλ Λεκλέρ έκανε σπουδαίες κατατακτήριες με το μονοθέσιο της Ferrari και με τον 4ο χρόνο που σημείωσε θα ξεκινήσει από την 3η θέση. Δίπλα του θα έχει τον Πιέρ Γκασλί, που ήταν πολύ γρήγορος σε αυτήν την πίστα όλο το 3ήμερο. Πολύ καλή εμφάνιση και για τον Φερνάντο Αλόνσο με την Alpine, που θα ξεκινήσει από την 5η θέση. Ακολούθησαν οι Σέρχιο Πέρεζ, Λάντο Νόρις, Λανς Στρολ και Γιούκι Τσουνόντα.

Αποτελέσματα Κατατακτήριων Δοκιμών GP Τουρκίας

qp

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!