To Top-10 των νικών του Λούις Χάμιλτον στη Formula 1 (pics & vid)

To Top-10 των νικών του Λούις Χάμιλτον στη Formula 1 (pics & vid)
Ο Λιούις Χάμιλτον έφτασε τις 100 νίκες στη Formula 1 και το Gazzetta αναλύει τις 10 καλύτερες που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα.

Ο Λιούις Χάμιλτον έκανε το ντεμπούτο του με τη McLaren το 2007 και από την πρώτη στιγμή άφησε θετικές εντυπώσεις με τις επιδόσεις του. Εκείνη τη χρονιά, την πρώτη του στη Formula 1, διεκδίκησε το πρωτάθλημα, όμως το έχασε για μόλις ένα βαθμό. Δώδεκα μήνες μετά είχε ανακηρυχτεί ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία μέχρι εκείνο το σημείο, πάλι για έναν βαθμό.

Έκτοτε ο Χάμιλτον έγραψε με χρυσά γράμματα την ιστορία του στο σπορ, καθώς μετακομίζοντας στη Mercedes κατέκτησε άλλα 6 πρωταθλήματα. Πλέον έχει 7 τίτλους και φέτος διεκδικεί τον όγδοο. Αν το καταφέρει θα ξεπεράσει τον θρύλο της Formula 1, Μίχαελ Σουμάχερ.

Στο GP Ρωσίας ο Χάμιλτον σημείωσε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρεκόρ, καθώς έγινε ο πρώτος οδηγός στην ιστορία που έφτασε τριψήφιο αριθμό νικών. Με αφορμή τη νίκη νούμερο 100, το Gazzetta παρουσιάζει τις 10 καλύτερες που έχει πετύχει ως σήμερα.

#10 GP Καναδά 2010

Hamilton Canada 2010

To GP Καναδά του 2010 έμελλε να διαμορφώσει κατά πολύ τη σημερινή Formula 1. Με τον αγώνα να μην διοργανώνεται το 2009, οι ομάδες πήγαν στο Μοντρεάλ δίχως δεδομένα για την πίστα. Την ημέρα του Grand Prix, υπήρξε ασυνήθιστη φθορά στα ελαστικά που επηρέασε όλες τις ομάδες.

Ο Χάμιλτον με τη McLaren εκκινούσε από την 1η θέση, όμως η μαλακή γόμα στο μονοθέσιό του τον πρόδωσε νωρίς. Έτσι έπεσε πίσω από τις Red Bull και αργότερα πίσω από τον Αλόνσο της Ferrari κατά την αλλαγή ελαστικών.

Όμως δεν το έβαλε κάτω και με εξαιρετική διαχείριση και μεγάλα προσπεράσματα σε Αλόνσο και Ουέμπερ έφτασε στην πρώτη του νίκη εκείνη τη χρονιά.

#9 GP Βελγίου 2017

Hamilton Spa 2017

Μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα εκείνης της σεζόν, η μάχη για τον τίτλο ήταν ανάμεσα στους Σεμπάστιαν Φέτελ με Ferrari και Λιούις Χάμιλτον με Mercedes. O Βρετανός ήταν 2ος στη βαθμολογία και είχε την pole position στην πίστα του Σπα.

Έχοντας κάνει καλή εκκίνηση, κράτησε πίσω του τον Φέτελ, με τους δύο τους να ανταλλάσουν ταχύτερα περάσματα σε κάθε γύρο. Η μεταξύ τους διαφορά ήταν πολύ μικρή, με τη Ferrari να έχει το ταχύτερο μονοθέσιο. Μετά το μέσον του αγώνα το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του. Οι Χάμιλτον και Φέτελ μπήκαν για αλλαγή ελαστικών, με τον πρώτο να βάζει μαλακή γόμα και τον δεύτερο την πολύ μαλακή γόμα, που του έδινε πλεονέκτημα.

Όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας αποχώρησε, ο Χάμιλτον έκανε μια ιδιοφυή κίνηση να αφήσει το γκάζι στην Eau Rouge. Έτσι ο Φέτελ κόλλησε πίσω του και δεν είχε αρκετό slipstream που θα του έδινε μεγαλύτερη τελική. Ο Χάμιλτον πήρε την εσωτερική, αμύνθηκε καταπληκτικά και έκανε 10 τρομερούς γύρους, φτάνοντας σε μια μεγάλη νίκη που έμελλε να είναι η αρχή ενός σερί που θα τον έφερνε σε θέση ισχύος για το τέταρτο πρωτάθλημά του.

#8 GP Ιταλίας 2018

Hamilton Italy 2018

Ο Χάμιλτον με τη Mercedes σόκαρε τους πάντες στη Μόντσα, όπου η Ferrari είχε κάνει το 1-2 στις κατατακτήριες δοκιμές. Στην εκκίνηση τοποθέτησε με ιδιοφυή τρόπο το μονοθέσιό του στην εξωτερική του Φέτελ στο σικέιν της Ρότζια και ως αποτέλεσμα ο Γερμανός τον ακούμπησε, έχασε τον έλεγχο κι έπεσε στις πίσω θέσεις.

Έκτοτε η μάχη του ήταν με τον Ράικονεν για τη νίκη. Στον 4ο γύρο πέρασε στην πρωτοπορία στο πρώτο σικέιν, όμως ο Φινλανδός τον ξαναπέρασε στο δεύτερο. Έχοντας επιλέξει διαφορετική στρατηγική, ο Χάμιλτον είχε πιο φρέσκα ελαστικά για το τέλος του αγώνα, κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό.

Μια σειρά από ταχύτατους γύρους τον έφερε σε απόσταση βολής στον 45ο γύρο και με μια εξαιρετική κίνηση από την εξωτερική, ανέβηκε στην 1η θέση, την οποία κράτησε μέχρι τέλους.

#7 GP Γερμανίας 2018

Hamilton Germany 2018

Το 2018 ο Λιούις Χάμιλτον με τη Mercedes μονομαχούσε με τον Σεμπάστιαν Φέτελ της Ferrari για το πρωτάθλημα. Το GP Γερμανίας που διεξήχθη στην πίστα του Χοκενχάιμ ήταν καθοριστικό για την έκβαση του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς. Το Σάββατο στις κατατακτήριες o Χάμιλτον είδε το σαββατοκύριακό του να καταστρέφεται όταν πρόβλημα με τον κινητήρα του τον έφερε μόλις στη 15η θέση στην εκκίνηση του αγώνα. Όμως έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του.

Έχοντας κατά νου διαφορετική στρατηγική, έκανε το ένα προσπέρασμα μετά το άλλο, γράφοντας ταχύτατους γύρους και παράλληλα προστάτευε τα ελαστικά του. Ακόμα κι όταν οι δύο Ferrari μπήκαν για αλλαγή σε φρέσκια γόμα, εκείνος κατάφερνε να κινείται σε παραπλήσιο ρυθμό. Στον 42ο γύρο μπήκε για την πολύ μαλακή γόμα, κίνηση που αποδείχτηκε καθοριστική.

Δύο γύρους αργότερα ξεκίνησε η βροχή και ο Βρετανός πετούσε στην πίστα όντας 4 δευτερόλεπτα ταχύτερος όλων. Με την ένταση της βροχής να δυναμώνει, ο Φέτελ είχε έξοδο και άφησε το ελεύθερο στον Χάμιλτον να κάνει ένα απίστευτο comeback από τη 15η θέση και να κερδίσει τον αγώνα, παίρνοντας κεφάλι στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος.

#6 GP Γερμανίας 2011

Hamilton Germany 2011

Το GP Γερμανίας του 2011 ίσως ήταν ο καλύτερος αγώνας εκείνης της χρονιάς, με τρεις οδηγούς να διεκδικούν τη νίκη. Ο Χάμιλτον με McLaren είχε ως αντιπάλους του τον Ουέμπερ με Red Bull και τον Αλόνσο με Ferrari, ενώ ο Φέτελ, που ήταν πρωτοπόρος της βαθμολογίας με διαφορά 80 βαθμών σε εκείνο το σημείο, δεν ήταν στο παιχνίδι.

Ο Ουέμπερ είχε κατακτήσει μια τρομερή pole position, μόλις 0,055 δευτ. μπροστά από τον Χάμιλτον. Στον αγώνα η πρωτοπορία άλλαζε συνεχώς από την πρώτη στιγμή. Τα παιχνίδια στρατηγικής ανάμεσα στις τρεις ομάδες ήταν πολλά και τα αλληλοπροσπεράσματα εντυπωσιακά. Το προσπέρασμα νίκης ήρθε όταν ο Χάμιλτον προσπέρασε στη στροφή 2 τον Αλόνσο από την εξωτερική, έχοντας ένα γύρο νωρίτερα αμυνθεί ακριβώς στο ίδιο σημείο τον Ουέμπερ. Οι τρεις τους αντάλλαξαν ταχύτερα περάσματα, όμως ο Βρετανός έφτασε στη νίκη για μόλις 3,7 δευτερόλεπτα.

#5 GP Μπαχρέιν 2021

Hamilton Bahrain 2021

Ο εναρκτήριος αγώνας του 2021 μάς χάρισε μια τρομερή μονομαχία ανάμεσα σε Λιούις Χάμιλτον και Μαξ Φερστάπεν. Η Red Bull είχε ξεκινήσει πολύ δυνατά τη σεζόν, έχοντας το ταχύτερο μονοθέσιο, όμως τόσο ο Χάμιλτον όσο και η Mercedes τούς έβαλαν φρένο. Ακολουθώντας άπταιστη στρατηγική, ο Βρετανός έκανε μισό αγώνα με ένα σετ της σκληρής γόμας και έπρεπε να αμυνθεί στον ταχύτατο Φερστάπεν που του μείωνε τη διαφορά έχοντας 11 γύρους πιο φρέσκα ελαστικά. Η ικανότητα του Χάμιλτον να έχει σταθερό ρυθμό και παράλληλα να κρατά τα ελαστικά του στην κατάλληλη κατάσταση έλαμψε στο Μπαχρέιν.

Η νίκη κρίθηκε στον 53ο από τους 56 γύρους, όταν τοποθέτησε σωστά το μονοθέσιό του στη στροφή 4 και ανάγκασε τον Φερστάπεν να τον περάσει εκτός πίστας. Αυτό δεν άρεσε στους αγωνοδίκες που έδωσαν εντολή στον οδηγό της Red Bull να δώσει αμέσως τη θέση πίσω κι έτσι ο Χάμιλτον ξεκίνησε με το δεξί το 2021.

#4 GP Καναδά 2007

Hamilton Canada 2007

Κανένας οδηγός δεν ξεχνάει την πρώτη του νίκη και παρά το γεγονός πως έχει πλέον 100, ο Χάμιλτον σίγουρα θυμάται το GP Καναδά του 2007. Έχοντας ήδη πάρει την πρώτη του pole position, η μάχη του ήταν με τον teammate του στη McLaren, Φερνάντο Αλόνσο.

Στην εκκίνηση έμεινε μπροστά και άρχισε να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τον ανταγωνισμό. Εκείνη την ημέρα έδειξε σε όλο τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό ταλέντο. Είχε τον καλύτερο ρυθμό από όλους τους οδηγούς και παρά τις συνεχείς εμφανίσεις του Αυτοκινήτου Ασφαλείας, έμεινε συγκεντρωμένος, οδήγησε άψογα και κατάφερε να φτάσει στην πρώτη του από τις 100 νίκες στη Formula 1.

#3 GP Τουρκίας 2020

Hamilton Turkey 2020

Η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος είναι πάντοτε μια στιγμή χαράς. Όμως όταν έρχεται με έναν αγώνα όπως το GP Τουρκίας, τότε έχεις έναν παραπάνω λόγο να πανηγυρίζεις, ειδικά αν πρόκειται για τον 7ο τίτλο της καριέρας σου. Ο Χάμιλτον το 2020 στην Τουρκία έκανε με τη Mercedes μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του στη βρεγμένη πίστα του Ιστανμπούλ Παρκ. Έχοντας μια μέτρια εκκίνηση, δεν μπορούσε να απειλήσει για την κορυφή που κατείχαν οι δύο Racing Point των Λανς Στρολ και Σέρτζιο Πέρεζ.

Σε κάποιο σημείο ήταν μάλιστα 20 δευτερόλεπτα μακριά από την 1η θέση. Όμως όσο η κατάσταση του οδοστρώματος βελτιωνόταν, ο Χάμιλτον άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο γρήγορος. Κάνοντας ελάχιστα λάθη στην άκρως ολισθηρή πίστα έκανε το αδύνατο δυνατό με ελαστικά που είχαν σχεδόν διαλυθεί. Εν τέλει, κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα και να ανακηρυχτεί παγκόσμιος πρωταθλητής για 7η φορά με 31 ολόκληρα δευτερόλεπτα από τον δεύτερο Πέρεζ.

#2 GP Ιαπωνίας 2007

Hamilton Japan 2007

Ένας από τους δυσκολότερους αγώνες της σύγχρονης ιστορίας της Formula 1 ήταν το GP Ιαπωνίας. Η βροχή είχε πρωταγωνιστικό ρόλο όλο το τριήμερο στην πίστα του Φούτζι. Ο Χάμιλτον είχε κατακτήσει την pole position, με τον Αλόνσο να ολοκληρώνει το 1-2 για τη McLaren στις κατατακτήριες.

Στον αγώνα όμως τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε αρκετούς γύρους στην πίστα μέχρι να ξεκινήσει η δράση, με τον Χάμιλτον να είναι τρομερός στη βροχή. Παρά το γεγονός πως έχασε πολύ χρόνο όταν τον χτύπησε ο Ρόμπερτ Κουμπίτσα με την BMW, δεν το έβαλε κάτω. Εκείνη την ημέρα ήταν σε ένα επίπεδο μόνος του και μετά από έναν μαραθώνιο 67 γύρων πήρε την τελευταία του νίκη εκείνη τη χρονιά.

#1 GP Μ. Βρετανίας 2008

hamilton silverstone 2008

Η πρώτη νίκη του Χάμιλτον στο Σίλβερστον ήρθε το 2008 στην καλύτερη εμφάνισή της καριέρας του με το μονοθέσιο της McLaren. Έχοντας εκκινήσει 4ος, αμέσως άρπαξε την πρωτοπορία με ένα τρομερό προσπέρασμα στον Χέικι Κοβαλάινεν και δεν κατάφερε ποτέ κανένας να τον απειλήσει.

Ενώ πολλοί οδηγοί έβγαιναν εκτός πίστας, άλλοι έκαναν σβούρες στη βροχή, ο Χάμιλτον κινούνταν 5 δευτερόλεπτα ταχύτερα από όλους στη βρεγμένη πίστα. Εν τέλει κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα για 1 ολόκληρο λεπτό μπροστά από τον δεύτερο εκείνη τη μέρα Νικ Χάιντφελντ με BMW.

O Χάμιλτον έχει γράφει τη δική του ιστορία στη Formula 1 και έχοντας ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιο, μένει να δούμε πού θα σταματήσει αυτά τα εκπληκτικά νούμερα και ρεκόρ που είναι πιθανό να μη σπάσουν ποτέ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!