H μυστική αναβάθμιση της Honda αποκαλύφθηκε

Στάθης Κοκκορόγιαννης
H μυστική αναβάθμιση της Honda αποκαλύφθηκε
H Honda αναβάθμισε την κινητήρα μονάδα της μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα και τώρα γνωστοποίησε την έκταση της αναβάθμισης.

Η Formula 1 διανύει μια από τις πιο συναρπαστικές της σεζόν τα τελευταία χρόνια, με τις Mercedes και Red Bull Racing να δίνουν τρομερές μονομαχίες σε κάθε αγώνα. Ενδεικτικό είναι πως έπειτα από 14 αγώνες, η διαφορά στη βαθμολογία ανάμεσα στους Μαξ Φερστάπεν και Λιούις Χάμιλτον είναι μόλις 5 βαθμοί.

Η μάχη στην εξέλιξη των μονοθεσίων έχει παίξει επίσης το δικό της ρόλο φέτος. Όμως δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην αεροδυναμική, αλλά και στα μηχανικά μέρη.

Η Honda αποκάλυψε πως στο GP Βελγίου έφερε αναβαθμισμένο Energy Store (αποθήκευση ενέργειας) και το τοποθέτησε στο μονοθέσιο του Μαξ Φερστάπεν. Οι κατασκευαστές κινητήρων έχουν το δικαίωμα να φέρουν μόλις μία αναβάθμιση στα μέρη του κινητήριου συνόλου στο 2021 και η ιαπωνική φίρμα καθυστέρησε να φέρει το νέο Energy Store ώστε να αντλήσει όση περισσότερη ισχύ μπορεί.

Ο επικεφαλής της Honda στο τμήμα των κινητήριων μονάδων, Γιασουάκι Ασάκι, μίλησε για τη νέα αναβάθμιση της Honda. «Η εξέλιξη του νέου Energy Store είναι αποτέλεσμα πολλών ετών έρευνας. Το νέο Energy Store έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια ώστε να αυξηθεί η απόδοση και παράλληλα να μειωθεί σημαντικά το βάρος. Στην τελευταία της χρονιά στη Formula 1, η Honda κατάφερε να φέρει το νέο εξάρτημα με μια πολύ δυνατή μπαταρία ακριβώς την ώρα που έπρεπε για το δεύτερο μισό της σεζόν. Για να κερδίσουμε τη Mercedes, αναγνωρίσαμε πως πρέπει να έχουμε καλύτερη απόδοση. Έτσι, αποφασίσαμε να επισπεύσουμε το νέο Energy Store και να το φέρουμε φέτος αντί για το 2022».

Το Energy Store περιλαμβάνει εξαρτήματα υψηλής τάσης που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και μέτρα ασφαλείας κατά τη μεταφορά. Οι δοκιμές που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι το υλικό του Energy Store είναι ασφαλές για χρήση σε ένα αγωνιστικό περιβάλλον, ήταν ο λόγος για το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για την εισαγωγή της αναβάθμισης στο μονοθέσιο της Red bull Racing.

Η ομάδα ανάπτυξης μπαταριών για αυτοκίνητα δρόμου της Honda έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να φέρει το ιαπωνικό εργοστάσιο την τελευταία της αναβάθμιση ως το τελευταίο χαρτί για να κερδίσει το πρωτάθλημα.

Image credit: redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!