Τα πρώτα σχέδια για το καλεντάρι του 2022

Κώστας Παστρίμας
Τα πρώτα σχέδια για το καλεντάρι του 2022
Η σεζόν φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει 23 αγώνες με τρία «triple header» και μια μεγάλη αλλαγή στο Μονακό.

Η κατάρτιση του αγωνιστικού προγράμματος της Formula 1 είναι μια περίπλοκη διαδικασία, που περιλαμβάνει πολλές διαπραγματεύσεις και πάρα πολλές παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. Παραδοσιακά, το προσχέδιο του προγράμματος κυκλοφορούσε λίγο πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα και η οριστικοποίησή του γινόταν στα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τη μεγάλη ετήσια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA τον Οκτώβριο.

Η πανδημία του κορωνοϊού όμως έχει αλλάξει πολλές από αυτές τις συνήθειες. Όλο το φετινό καλοκαίρι πέρασε χωρίς να έχει κανείς ιδέα για το πώς θα διαμορφωθεί το καλεντάρι του 2022 και μόνο ανεπίσημα προσχέδια του προγράμματος έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ο λόγος για αυτό μάλλον είναι ότι πολλές από τις συμφωνίες που έληγαν πέρυσι ή φέτος έπρεπε να πάρουν παράταση, γιατί οι αγώνες έγιναν χωρίς θεατές λόγω της πανδημίας και οι διοργανωτές δεν είχαν έσοδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το αγωνιστικό πρόγραμμα της Formula 1 για το 2022 θα ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου στο Μπαχρέιν, με τον αγώνα στη Σαουδική Αραβία να έρχεται μία εβδομάδα αργότερα. Θα ακολουθήσουν 3 «υπεράκτιοι» αγώνες σε Αυστραλία και Κίνα ενώ στις 8 Μαΐου θα γίνει ο πρώτος αγώνας στο Μαϊάμι. Η F1 θα επιστρέψει στην Ευρώπη για το Ισπανικό GP στη Βαρκελώνη στις 22 Μαΐου. Μία εβδομάδα αργότερα τα μονοθέσια θα τρέξουν στο Μονακό. Επειδή το GP Μονακό θα γίνει μία εβδομάδα μετά την Ισπανία, οι ελεύθερες δοκιμές δεν θα γίνουν Πέμπτη, όπως έχουμε συνηθίσει αλλά Παρασκευή.

Στη συνέχεια το πρωτάθλημα ξαναφεύγει για λίγο από την Ευρώπη για τους αγώνες σε Καναδά και Αζερμπαϊτζαν, χωρίς να έχει αποφασιστεί ποιος θα γίνει πρώτα από τους δύο. Η δεύτερη επιστροφή στην Ευρώπη φέρνει το πρώτο triple header, με Μ. Βρετανία, Αυστρία και Γσλλία ή Ιταλία (Ίμολα) σε τρία διαδοχικά Σαββατοκύριακα στις αρχές Ιουλίου. Η θέση της Γαλλίας είναι λίγο δύσκολη, γιατί τα προβλήματα πρόσβασης στην πίστα του Πολ Ρικάρ ανησυχούν ιδιαίτερα τη Formula 1.

Στις 31 Ιουλίου θα ξεκινήσει το καλοκαιρινό διάλειμμα με τον αγώνα στην Ουγγαρία και οι ομάδες θα επιστρέψουν για το δεύτερο triple header της σεζόν στις 28 Αυγούστου με τους αγώνες σε Βέλγιο, Ολλανδία και Ιταλία (Μόντσα). Ακολυθεί ένα κενό Σαββατοκύριακο και μέσως μετά έρχεται το τρίτο triple header που ξεκινάει στις 25 Σεπτεμβρίου με τους αγώνες σε Ρωσία, Σιγκαπούρη ή Τουρκία και Ιαπωνία. Μετά από αυτό το εξαντλητικό δίμηνο, το πρωτάθλημα θα ταξιδέψει για τρίτη φορά στην αμερικανική ήπειρο για τους αγώνες σε Όστιν, Μεξικό και Βραζιλία ενώ η σεζόν θα κλείσει στις 20 Νοεμβρίου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε εδώ προκύπτει από τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει στους δημοσιογραφικούς κύκλους. Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε αυτό, καθώς οι ομάδες δεν έχουν ακόμα εκφράσει τις απόψεις τους και η ύπαρξη των τριών triple header σίγουρα είναι κάτι που δεν θα τους αρέσει ιδιαίτερα. Το επίσημο προσχέδιο αναμένεται να κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια του GP Ρωσίας το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Το καλεντάρι του 2022 σύμφωνα με τις πληροφορίες

ΗμερομηνίαΧώραΠίστα
20 ΜαρτίουΜπαχρέινBahrain International Circuit
27 ΜαρτίουΣαουδική ΑραβίαJeddah Corniche Circuit
10 ΑπριλίουΑυστραλίαAlbert Park
24 ΑπριλίουΚίναShanghai International Circuit
8 ΜαΐουΗΠΑMiami International Autodrome
22 ΜαΐουΙσπανίαCircuit de Catalunya
29 ΜαΐουΜονακόMonaco
12 ΙουνίουΑζερμπαϊτζάνBaku City Circuit
19 ΙουνίουΚαναδάςCircuit Gilles Villeneuve
3 ΙουλίουΜ. ΒρετανίαSilverstone
10 ΙουλίουΑυστρίαRed Bull Ring
17 ΙουλίουΓαλία ή ΙταλίαPaul Ricard ή Imola
31 ΙουλίουΟυγγαρίαHungaroring
28 ΑυγούστουΒέλγιοSpa-Francorchamps
4 ΣεπτεμβρίουΟλλανδίαZandvoort
11 ΣεπτεμβρίουΙταλίαMonza
25 ΣεπτεμβρίουΡωσίαSochi Autodrom
2 ΟκτωβρίουΣιγκαπούρη ή ΤουρκίαSingapore ή Istanbul Park
9 ΟκτωβρίουΙαπωνίαSuzuka
23 ΟκτωβρίουΗΠΑCircuit of the Americas
30 ΟκτωβρίουΜεξικόAutodromo Hermanos Rodriguez
13 ΝοεμβρίουΒραζιλίαInterlagos
20 ΝοεμβρίουΗΑΕ (Αμπου Ντάμπι)Yas Marina

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!