«Schumacher»: Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο (vid)

Κώστας Παστρίμας
«Schumacher»: Ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο (vid)
Η ταινία του Netflix για τον Μίκαελ Σουμάχερ μάς συστήνει ξανά τον οδηγό που άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στη Formula 1.

Το όνομα Μίκαελ Σουμάχερ είναι γνωστό σχεδόν σε όλους· όχι μόνο τους φίλους της Formula 1 ή του μηχανοκίνητου αθλητισμού γενικότερα. Ο Σουμάχερ ήταν ένας από τους σπάνιους αυτούς αθλητές που έκανε το όνομά του συνώνυμο με το σπορ που υπηρετούσε και έγινε διάσημος για το ταλέντο του, τις ικανότητές του, την προσωπικότητά του και φυσικά τις επιτυχίες του.

Οι περισσότεροι επίσης γνωρίζουμε ότι ο σπουδαίος αυτός Γερμανός πιλότος είχε ένα πολύ άσχημο ατύχημα στις 29 Δεκεμβρίου 2013, κάνοντας σκι στη Γαλλία, και έκτοτε βρίσκεται σε κατ’ οίκον νοσηλεία, σε μια κατάσταση την οποία δεν γνωρίζουμε ακριβώς αλλά καταλαβαίνουμε ότι σίγουρα δεν είναι καλή.

Ο Σουμάχερ που δεν γνωρίζαμε

Όσοι παρακολουθήσαμε από κοντά την καριέρα του, είτε επαγγελματικά είτε ως φίλαθλοι, είδαμε πολλά από αυτόν μέσα στις πίστες. Ήταν σίγουρα πολύ ταλαντούχος και γρήγορος, αλλά μαζί με αυτά ήταν τελειομανής, σκληρός μαχητής και πάνω απ’ όλα απόλυτα αφοσιωμένος στο σκοπό του, που ήταν η νίκη. Δεν έκανε ποτέ πίσω στο κυνήγι της νίκης και αυτό είναι ένα από τα βασικά συστατικά που έχτισαν το μύθο του.

schumacher

Παρακολουθώντας όμως τη σχεδόν δίωρη ταινία-ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μίκαελ Σουμάχερ, ανακαλύπτουμε πτυχές της ζωής του που δεν βλέπαμε στα χρόνια της κυριαρχίας του. Πιάνουμε το κουβάρι της ζωής του από τότε που ήταν μικρό παιδί και έτρεχε στα καρτ με λάστιχα που μάζευε από τα σκουπίδια μέχρι την κατάκτηση των πρώτων τίτλων με την Benetton και την παγκόσμια καταξίωση με τη Ferrari.

Παρακολουθούμε όμως πώς εξελίχθηκε αυτή η πορεία και μέσα και έξω από τις πίστες, με τη δεύτερη πλευρά να είναι η πιο ενδιαφέρουσα. Βλέπουμε τον Σουμάχερ ως άνθρωπο, με τις ανησυχίες, τις αμφιβολίες, τα πάθη και τα λάθη του - ιδιαίτερα τα τελευταία που δεν παραδεχόταν ποτέ. Βλέπουμε την επίπτωση που είχε πάνω του ο θάνατος του Άιρτον Σένα. Τον βλέπουμε ως άνθρωπο που ήθελε να διασκεδάζει τη ζωή του και ως αφοσιωμένο οικογενειάρχη. Τον βλέπουμε όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ.

Πολλή δράση

Ταυτόχρονα όμως, η ταινία «Schumacher» είναι γεμάτη από τηλεοπτικά πλάνα σπάνιας ομορφιάς και αξίας. Οι παραγωγοί της ταινίας είχαν πρόσβαση στο αρχείο της FOM και από αυτόν το θησαυρό διάλεξαν πάρα πολύ ωραίες εικόνες. Πρωταγωνιστούν τα μονοθέσια της εποχής, με τους V10 κινητήρες να ουρλιάζουν και τους οδηγούς να παλεύουν με νύχια και με δόντια να τα τιθασεύσουν.

schumacher

Υπάρχουν on board πλάνα που παρότι μπορεί να τα έχουμε ξαναδεί μάς συναρπάζουν κάθε φορά. Υπάρχουν αποσπάσματα από συνεντεύξεις και κομμάτια αγώνων που περιγράφουν ο θρύλος Μάρεϊ Γουόκερ και ο νεαρός τότε Μάρτιν Μπραντλ. Οι φίλοι της Formula 1 θα μείνουν σίγουρα ικανοποιημένοι.

Η οικογένεια στο επίκεντρο

Η ταινία επικεντρώνεται στη στενή σχέση που είχε ο Μίκαελ Σουμάχερ με την οικογένειά του. Η Κορίνα Σουμάχερ μιλάει περισσότερο από όλους για τη ζωή τους μέσα και έξω από τις πίστες. Εμφανίζονται ακόμα ο πατέρας του, Ρολφ, ο αδελφός του, Ραλφ, και για λίγο τα παιδιά του, η Τζίνα και ο Μικ. Ιδιαίτερα η συμμετοχή του Μικ, λίγο πριν από το τέλος της ταινίας, είναι ίσως από τις πιο συγκινητικές όλου του φιλμ.

Από τότε που ανακοινώθηκε η κυκλοφορία της ταινίας ήταν λίγο-πολύ σαφές ότι δεν θα μαθαίναμε κάτι καινούριο για την τωρινή κατάσταση του Μίκαελ Σουμάχερ. Γνωρίζαμε ότι η οικογένεια θέλει με κάθε τρόπο να διαφυλάξει την ιδιωτικότητά της και μόνο η έγκριση και η συμμετοχής τους σε αυτήν την ταινία είναι σχεδόν υπέρβαση.

schumacher

Η ταινία «Scumacher» μπορεί σε κάποια σημεία να ρέπει λίγο προς το μελοδραματισμό. Μπορεί επίσης να στρογγυλεύει κάπως τις «κοφτερές» γωνίες της αγωνιστικής προσωπικότητας του Μίκαελ Σουμάχερ. Το σημαντικό όμως είναι ότι μάς ανοίγει μια πόρτα για να δούμε μια πλευρά της -ίσως- σπουδαιότερης προσωπικότητας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει να την παρακολουθήσουμε, με προσοχή και σεβασμό.

Και κάτι επί προσωπικού

Παρακολουθώντας τη δίωρη αυτήν ταινία σε αρκετά σημεία έβλεπα την οθόνη να θολώνει και όχι από λατρεία στον Σουμάχερ – κάθε άλλο. Τα χρόνια που ο Μίκαελ Σουμάχερ έτρεξε στη Φόρμουλα συμπίπτουν με την εποχή που τη γνώρισα και την ερωτεύτηκα. Οι σκηνές που (ξανα)έβλεπα σε αυτήν ταινία με έφερναν πίσω σε εκείνες τις δεκαετίες, που ήμουν νέος και η Formula 1 ήταν κομμάτι της ζωής μου. Και επειδή τότε ο Σουμάχερ ήταν η Formula 1, ήταν κι εκείνος κομμάτι της ζωής μου. Δεν το αντιλαμβανόμουν τότε, αλλά ήρθε και με χτύπησε σαν κεραμίδα αυτό το απόγευμα. Και κατάλαβα πόσο μου λείπει ο Σουμάχερ σήμερα. Keep fighting Michael.

Το τρέιλερ της ταινίας «Schumacher»

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!