Η εκδίκηση της Red Bull στη Mercedes

Νίκος Γιαννούλας
Η εκδίκηση της Red Bull στη Mercedes
To GP Γαλλίας έδωσε τη δυνατότητα στη Red Bull και τον Μαξ Φερστάπεν να πάρουν το αίμα τους πίσω από τη Mercedes και τον Λιούις Χάμιλτον.

Στο GP της Ισπανίας, μια αριστοτεχνική στρατηγική της Mercedes έδωσε τη νίκη στον Λιούις Χάμιλτον και στέρησε τη νίκη από τον πρώτο στη βαθμολογία του πρωταθλήματος Μαξ Φερστάπεν. Στον αγώνα της Γαλλίας, η ανάμνηση αυτή ήταν ακόμα φρέσκια στο μυαλό του επικεφαλής της Red Bull Κρίστιαν Χόρνερ.


Βρήκε μάλιστα το ιδανικό πεδίο για να δείξει ότι η Mercedes όχι μόνο δεν είναι ανίκητη, αλλά μπορεί να πληρωθεί και με το ίδιο της το νόμισμα. Ρισκάροντας τη στρατηγική των δύο πιτ στοπ στο Γαλλικό Grand Prix, η Red Bull πήρε τη νίκη αλλά και τη γλυκιά "εκδίκηση".


Έχοντας πάρει τη δεύτερη pole θέση της χρονιάς το Σάββατο στον Paul Ricard, ένα σφάλμα από τον Φερστάπεν στην αρχή του αγώνα τον άφησε στη δεύτερη θέση και τον Χάμιλτον σύντομα και ανέλπιστα ρυθμιστή του αγώνα.


Ωστόσο, με την ευφυή στρατηγική των δύο πιτ στοπ η Red Bull κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση ένα γύρο πριν το τέλος, αλλά και να ανεβάσει στο βάθρο τον Σέρτζιο Πέρεζ. Όπως δήλωσε ο Κρίστιαν Χόρνερ στο formula1.com:


"Δεν θέλαμε να είμαστε στην ίδια θέση με τη Μπαρτσελόνα. Είναι πάντα δύσκολο να κάνεις πιτ στοπ ενώ οδηγείς τον αγώνα και απομένουν 21 γύροι, αλλά ρισκάραμε και είχαμε αποτέλεσμα."


"Προφανώς ο Μαξ είχε το ρυθμό να πιάσει και να περάσει τα τρία αυτοκίνητα μπροστά, ήταν σημαντικό να προσπεράσουμε τον Μπότας γρήγορα. Και τότε είδαμε ότι υπήρχε χρόνος να πάρει και την πρώτη θέση από τον Λιούς. Έτσι πήραμε και το αίμα μας πίσω για τη Βαρκελώνη, νωρίτερα μέσα στη χρονιά".

Μια δύσκολη απόφαση


Υπήρχε όμως και μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ της στρατηγικής της Mercedes στην Ισπανία και αυτής της Red Bull στη Γαλλία: o Χάμιλτον ήταν πίσω από τον Φερστάπεν στην Ισπανία, όταν η Mercedes επέλεξε να τον καλέσει στα pit για δεύτερη φορά - ενώ ο Φερστάπεν ήταν πρώτος στον αγώνα.


Ο Χόρνερ παραδέχτηκε ότι αυτό το γεγονός έκανε την απόφαση της Red Bull για δεύτερο πιτ στοπ πιο δύσκολη μεν, επιβεβλημένη δε.


"Τα δεδομένα από το αυτοκίνητο έδειχναν ότι ο Μαξ δεν θα έφτανε στο τέλος", δήλωσε ο Χόρνερ. "Έτσι βεβαιωθήκαμε ότι δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε και πήραμε τη δύσκολη απόφαση".


Η νίκη του Φερστάπεν σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη για τη Red Bull, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην εποχή των υβριδικών μονοθέσιων. Επίσης υπήρξε μεγάλη ικανοποίηση στην ομάδα, καθώς στην πίστα του Paul Ricard η Mercedes θεωρείται ότι έχει πλεονέκτημα, καθώς κυριάρχησε τόσο το 2018 όσο και το 2019.
image credit: Red Bull

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!