Ένα κατά λάθος γύρισμα διακόπτη οδήγησε στην έξοδο του Χάμιλτον

Ένα κατά λάθος γύρισμα διακόπτη οδήγησε στην έξοδο του Χάμιλτον
Ο Λιούις Χάμιλτον χωρίς να το καταλάβει άλλαξε την ισορροπία των φρένων στο μονοθέσιο της Mercedes

Ο Λιούις Χάμιλτον έχασε στο GP Αζερμπαϊτζάν μια τεράστια ευκαιρία να επιστρέψει στην κορυφή του πρωταθλήματος, καθώς με τον Μαξ Φερστάπεν εκτός αγώνα βρισκόταν στην πολύ ευνοϊκή δεύτερη θέση στην επανεκκίνηση για τους τελευταίους τρεις γύρους. Στο φρενάρισμα της πρώτης στροφής όμως μπλόκαρε τους τροχούς του και έφυγε ευθεία, με συνέπεια να πέσει τελευταίος και να τερματίσει τελικά στη 15η θέση.

Ήταν ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο λάθος για έναν οδηγό με την εμπειρία και τις ικανότητες του Χάμιλτον και πολύς κόσμος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατό να συνέβη. Η εξήγηση ίσως να δίνεται από την αποκάλυψη ότι ο Βρετανός είχε κατά λάθος γυρίσει ένα διακόπτη -από τους πολλούς στο τιμόνι του μονοθέσιου της Mercedes- που μετέφερε την ισορροπία του φρεναρίσματος πολύ επιθετικά στον εμπρός άξονα.

Αυτός ο διακόπτης είναι γνωστός ως «magic toggle» και αυτό που κάνει είναι να ρυθμίζει το ζύγισμα των φρένων στον εμπρός άξονα, δηλαδή όταν ο οδηγός πατάει το πεντάλ οι εμπρός τροχοί να φρενάρουν πολύ περισσότερο από τους πίσω. Αυτή η ρύθμιση χρησιμοποιείται πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας για να διατηρείται η θερμοκρασία στα εμπρός ελαστικά. Στη συζήτηση μέσω ασυρμάτου μετά τον τερματισμό, ο Χάμιλτον συνειδητοποίησε ότι είχε γυρίσει αυτόν τον διακόπτη χωρίς να το καταλάβει.

Μιλώντας μετά τον αγώνα στο Sky Sports F1, ο Χάμιλτον είπε: «Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω ταπεινωμένος. Δουλέψαμε πολύ σκληρά αυτό το 3ήμερο για να ανέβουμε θέσεις και όλα έδειχναν πολύ καλά. Τα έδωσα όλα σήμερα και πάλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα. Στην επανεκκίνηση νομίζω ότι όταν ο Τσέκο (Πέρεζ) κινήθηκε προς το μέρος μου πρέπει να ακούμπησα τον διακόπτη και απλώς έφυγα ευθεία. Είναι κάτι δύσκολο να το δεχτώ, αλλά κυρίως θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους στην ομάδα που δούλεψαν τόσο σκληρά».

Image credit: Red Bull

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!