Έλενα Φανκίνι: Το χαμόγελό της έσβησε στα 37 της χρόνια, μετά από μάχη με τον καρκίνο

Έλενα Φανκίνι: Το χαμόγελό της έσβησε στα 37 της χρόνια, μετά από μάχη με τον καρκίνο

Πηνελόπη Γκιώνη

Η τραγική είδηση του χαμού της Έλενα Φανκίνι έφερε θλίψη στην παγκόσμια κοινότητα του αθλητισμού.

Στον απόηχο της μεγάλης επιτυχίας της Ιταλίδας Φεντερίκα Μπρινιόνε στο αλπικό σκι, που αναδείχθηκε Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σύνθετο αλπικού σκι μόλις πριν από μερικές μέρες, μία τραγική είδηση ήρθε για να σβήσει τα χαμόγελα των φίλων του αθλήματος και συγκεκριμένα των Ιταλών.

Η πρωταθλήτρια του αλπικού σκι Έλενα Φανκίνι έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο, στα 37 της, μετά από μάχη μεγαλύτερη των έξι ετών.

Η επτά φορές πρωταθλήτρια Ιταλίας, βρισκόταν στα χιονοδρομικά κέντρα από μικρή και το επαγγελματικό σκιν ήρθε σχεδόν φυσικά στη ζωή της. Στα 19 της, το 2005, αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια κόσμου και έκτοτε βρισκόταν σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις εκπροσωπώντας την Ιταλία. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2006, 2010 και 2014 έδωσε το παρών. Όμως, λίγο πριν τη συμμετοχή της στους τέταρτους Ολυμπιακούς της καριέρας της στους Αγώνες της Πιόνγιανγκ το 2018, αναγκάστηκε να αποσυρθεί.

Στις 12 Ιανουαρίου του 2018, μόλις δύο μήνες πριν εκκινήσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του Σότσι, η Φανκίνι ανακοίνωσε πως δεν μπορούσε να συμμετάσχει στους Αγώνες καθώς ήταν επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει σε θεραπείες για τον καρκίνο. Είχε εντοπίσει έναν όγκο ο οποίος, με τις θεραπείες, εξαφανίστηκε και τελικά επέτρεψε στη Φανκίνι να επιστρέψει στους αγώνες σύντομα. Τον Νοέμβριο του 2018 βρισκόταν ήδη στις αρένες και έτοιμη να κατέβει όλες τις πλαγιές του κόσμου. Το 2019, μία πτώση κατά τη διάρκεια αγώνα της προκάλεσε δύο τραυματισμούς σε χέρι και γόνατο και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ιταλία και να μη συνεχίσει τη σεζόν. Η ανάρρωση δεν ήταν εύκολη, οι τραυματισμοί την ταλαιπώρησαν πάρα πολύ και έτσι αποφάσισε το 2020 να αποσυρθεί. Λίγο αργότερα ο καρκίνος εμφανίστηκε ξανά και αυτή τη φορά ο όγκος δεν εξαφανίστηκε.

Πάλεψε αρκετό καιρό. Οι οικείοι της γνώριζαν πως η κατάστασή της χειροτέρευε και έτσι, πριν από λίγο καιρό, η κορυφαία Ιταλίδα του αλπικού σκι Σοφία Γκότζα αφιέρωσε την τρίτη της θέση στο Παγκόσμιο κύπελλο της Κορτίνα ντ’ Αμπέτζο στη Φανκίνι. Γνώριζε πως τους τελευταίους μήνες η ασθένεια την είχε καταβάλει και έγραψε πως θα ήθελε να της έχει αφιερώσει τη νίκη και έπειτα με μεγάλα γράμματα: «Έλλι, αυτό είναι για σένα».

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2023 έφυγε από τη ζωή.

Η παγκόσμια οικογένεια του αλπικού έδειξε τη στήριξή της στην οικογένεια της Φανκίνι, γράφοντας για το φως και την αγάπη που έφερε η Ιταλίδα στο άθλημα, με την καλύτερη σκιέρ αλπικού σκι αυτή τη στιγμή, Μικαέλα Σίφριν, να εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον χαμό της Φανκίνι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]