ewg

Μικαέλα Σίφριν: Μία νίκη μακριά από το να γίνει η καλύτερη σκιέρ όλων των εποχών

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Αμερικανίδα σκιέρ Μικαέλα Σίφριν οδεύει προς τη μοναχική κορυφή αφού σκοπεύει να γίνει η μία και μοναδική αθλήτρια του σκι που θα έχει καταγράψει περισσότερες από 82 νίκες σε Παγκόσμια κύπελλα και γιατί όχι να ξεπεράσει και τις 86 νίκες, που είναι το απόλυτο ρεκόρ ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες;

Στους Ολυμπιακούς του Σότσι, το 2014, όλοι έμαθαν το όνομά της. Η Μικαέλα Σίφριν, σε ηλικία 18 ετών και 345 ημερών, αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στο σλάλομ. Η νεότερη που έχει κερδίσει Ολυμπιακό χρυσό στην ιστορία του αλπικού σκι. Η συνέχεια δε γινόταν να απέχει πολύ από τη μαγεία αυτής της πρώτης γνωριμίας με τη Σίφριν.

Όταν ήταν 23 ετών έγινε η νεότερη αθλήτρια, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, που είχε κερδίσει 50 παγκόσμια κύπελλα. Λίγο αργότερα έγινε η πρώτη (και μοναδική) που σημειώνει 17 νίκες μέσα σε μία μόνο σεζόν και την ίδια χρονιά κέρδισε για τέταρτη συνεχόμενη φορά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Έχει κερδίσει σε όλα τα αγωνίσματα του αλπικού σκι, τέσσερις φορές έχει αναδεθχεί overall πρωταθλήτρια (σε όλα τα αγωνίσματα μαζί), είναι η Αμερικανίδα με τα περισσότερα μετάλλια στο άθλημα και δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης. Και όλα μέχρι την ηλικία των 24 ετών.

Όλα αυτά λίγο καιρό πριν βιώσει μία μεγάλη «αποτυχία» στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου 2022, όπου ήταν το «σιγουράκι» στο αλπικό σκι. Δεν ανέβηκε καμία φορά στο βάθρο παρά μόνο κατέβηκε τις χιονισμένες πλαγιές ίσα για να τερματίσει στον αγώνα. Παρέμεινε στους αγώνες, στήριξε όλους τους συναθλητές της και αγωνίστηκε και στο μεικτό μαζί τους για πρώτη φορά. Η εμπειρία του Πεκίνου την άφησε να μετρά αρκετές πληγές όμως θα επανερχόταν.

Είχα μάθει από μικρή να ανεβοκατεβαίνει σε βουνά γεμάτα χιόνι αφού οι γονείς της ήταν αμφότεροι αθλητές σκι και ήταν σχεδόν αναπόφευκτο να μη θελήσει έστω να κάνει σκι σαν χόμπι. Το ταλέντο της την οδήγησε στις πίστες αγώνων, στη σκληρή προπόνηση και τα μετάλλια και στην πιο πρόσφατη επιτυχημένη της στιγμή στο Snow Queen Trophy στο Ζάγκρεμπ. Εκεί κατέκτησε τον 81ο τίτλο της σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και, πέρα από το ότι μεγάλωσε κι άλλο την ήδη τεράστια συλλογή της, κατάφερε και να φτάσει μόλις μία νίκη μακριά από το ρεκόρ νικών (σε γυναίκες) που κρατά ακόμη η συμπατριώτισσά της Λίντσεϊ Βον με 82 νίκες. Εκτός κάποιου φοβερού απροόπτου η Σίφριν θα καταφέρει όχι μόνο να το ξεπεράσει αλλά και να το «διαλύσει».

u64

Η ίδια, μόλις 27 ετών, έχει ακόμη μπροστά της αρκετά καιρό για να συνεχίσει να αγωνίζεται και αν όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά για την ίδια θα μπορέσει να απειλήσει το αδιανόητο φράγμα των 100 νικών. Πρώτος στόχος της, όμως, είναι το ρεκόρ των γυναικών (82) και έπειτα το συνολικό ρεκόρ των 86 νικών που κατέχει ο Ίνγκερμαρκ Στένγκμαν. Θα μπορούσε να είναι η ίδια η κορυφαία σκιέρ όλων των εποχών;

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]