he
11/01/2023
ΤΖΟΥΝΤΟ

Ρομάνε Ντίκο: Η τζουντόκα της Παρί Σεν Ζερμέν που επιδιώκει τον εγχώριο θρίαμβο

Πηνελόπη Γκιώνη

Μια αρένα γεμάτη να φωνάζει «Alles lez Bleus» για τη Ρομάνε Ντίκο, στους Ολυμπιακούς του Παρισιού το 2024. Να κερδίσει χρυσό μέσα στη χώρα της, να αποθεωθεί από όλους τους Γάλλους. Η τζουντόκα τιμά την οικογενειακή παράδοση και την παράδοση της χώρας της αλλά και το... όνομα της ομάδας της.

Όταν στα 21 της κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, τη γενέτειρα του τζούντο, η Ρομάνε Ντίκο ξέσπασε σε κλάματα αφήνοντας το κύμα των συναισθημάτων να την κατακλύσει. Ανάμεικτα συναισθήματα, χαρά και απογοήτευση μαζί, όλα σε ένα δάκρυ. Και αυτή τη στιγμή την ξεχωρίζει και θα τη θυμάται για πάντα.

Αργότερα κέρδισε με την ομάδα της Γαλλίας τον τίτλο στο ομαδικό, το χρυσό. Για μία αθλήτρια που ανυπομονεί να αγωνιστεί και να κερδίσει, το να κρατά στα χέρια της το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο θα πρέπει να ήταν η ύψιστη στιγμή ευτυχίας: «Τώρα σε όλους τους αγώνες μου πηγαίνω ως κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου. Μετράει πάρα πολύ αυτό και για τους αντιπάλους μου και για μένα. Όταν πια έχω στιγμές αμφιβολίας κοιτάζω το μετάλλιό μου και λέω στον εαυτό μου πως μπορώ να τα καταφέρω. Όταν κερδίζεις Ολυμπιακό μετάλλιο στα 21 σου, λες στον εαυτό σου πως είναι όλα πιθανά».

Στην Τασκένδη, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022, πήρε τον πρώτο της Παγκόσμιο τίτλο και προσπάθησε να γεμίσει το κενό του θρυλικού Γάλλου τζουντόκα, Τέντι Ρινέρ, που δεν βρισκόταν εκεί. Ζήτησε όμως τη συμβουλή του καθώς μέχρι να αγωνιστεί η ίδια, η γαλλική ομάδα δεν είχε κερδίσει κανένα μετάλλιο και ίσως ένιωθε μία μικρή πίεση στους ώμους της: «Έστειλα στον Τέντι (Ρινέρ) να του ζητήσω τη συμβουλή του για το τι κάνει όταν έρχεται η ώρα να αγωνιστεί ενώ δεν έχει πάει τόσο καλά νωρίτερα. Και μου είπε ότι εκείνη ήταν η δική μου μέρα και πως δεν είχε σημασία τι είχε συμβεί νωρίτερα, πως έπρεπε να τα αφήσω όλα στην άκρη». Και έτσι έκανε, για να κερδίσει έναν πολύ σημαντικό τίτλο.

Άλλωστε, η επιτυχία κυλά στο αίμα της αφού είναι πια οικογενειακή παράδοση τα χρυσά. Μία παράδοση που ξεκίνησε πρώτα ο πρωταθλητής του τριπλούν Τέντι Ταμγκό που μέχρι και πριν δύο χρόνια κατείχε ακόμη το Παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου (17.92μ) και είναι ένας από τους…όχι πολλούς 18μετρους τριπλουνίστες.

Η Ντίκο πέρα από τα χρώματα της γαλλικής σημαίας εκπροσωπεί και τα χρώματα του συλλόγου της, Παρί Σεν Ζερμέν. Η Παρί, που κυριαρχεί στο γαλλικό ποδόσφαιρο και δίνει πάντα μεγάλη προσοχή στα πρόσωπα που θα έχει στην ομάδα της, επέλεξε εύλογα τη Ντίκο αφού το ταλέντο της την έχει ήδη κάνει μία από τις άξιες συνεχίστριες της γαλλικής επιτυχίας στο τζούντο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]