uta abe
08/10/2022
ΤΖΟΥΝΤΟ

Oύτα Άμπε: Η 22χρονη σταρ του τζούντο που έχει σαρώσει τα πάντα

Πηνελόπη Γκιώνη

Στα 16 της κατακτά τον πρώτο της τίτλο και ξεχωρίζει. Έξι χρόνια αργότερα έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της και δε φαίνεται να έχει διάθεση να σταματήσει.

Μόλις χθες γιόρτασε τον τρίτο, συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο της. Έχει ήδη έναν Ολυμπιακό τίτλο και, συνολικά, δύο Ολυμπιακά μετάλλια. Έχει το δικό της nickname που θυμίζει ταινία. Είναι μόλις 22 ετών.

Όλα αυτά για την υπερταλαντούχα Γιαπωνέζα σταρ του τζούντο, Ούτα Άμπε.

Το 2017, στο διεθνές Grand Prix (IJF) τζούντο του Ντίσελντορφ, ένα κορίτσι 16 ετών ακόμη βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου στην κατηγορία των -52 κιλών. Μία νεαρή πρωταθλήτρια από την Ιαπωνία κοιτάζει κατάματα τις κορυφαίες τζουντόκα και τις... τελειώνει, κατακτώντας το χρυσό. Για πρώτη φορά ανέβαινε σε βάθρο διεθνούς διοργάνωσης και την ίδια στιγμή γινόταν η νεότερη που έχει καταφέρει να κερδίσει Grand Prix. Η Ούτα Άμπε ετοιμαζόταν να τα σαρώσει όλα.

Από το 2014 παρακολουθούσε τον κατά τρία χρόνια μεγαλύτερο αδερφό της, Χιφούμι Άμπε, να ανεβαίνει στο βάθρο μεγάλων διοργανώσεων του τζούντο και ανυπομονούσε να έρθει η σειρά της. Ήταν μικρή αλλά η σπίθα μέσα της δεν την άφηνε σε ησυχία, ήθελε να κερδίσει, να διακριθεί, να ακούσει τον εθνικό ύμνο και να φτιάξει μία μεγάλη συλλογή μεταλλίων. Στο Ντίσελντορφ δεν είχει κλείσει ακόμη ούτε τα 17 της και πήγε και τους «έκλεψε» τον τίτλο. Κανείς δεν περίμενε τη μικρή, τότε, Ούτα να κάνει τέτοια έκπληξη. Ούτε η ίδια μάλιστα, που τότε είχε δηλώσει πως: «Ήμουν σίγουρη πως μπορούσα να κερδίσω κάποιους αγώνες αλλά όχι τον τίτλο. Ούρλιαζα από μέσα μου και σκεφτόμουν πως κέρδισα, δεν το πίστευα πως κέρδισα τον τίτλο». Την ίδια χρονιά αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στις νεάνιδες όμως αυτό θα ήταν «λίγο» μπροστά στο τεράστιο ταλέντο της και τη δίψα της για χρυσά.

uta abe

Το 2018 ήταν μία μαγική χρονιά για την Άμπε αλλά και για τον κόσμο του τζούντο που θα έβλεπε ένα τόσο μεγάλο ταλέντο να παλεύει και να κατακτά μόνο πρωτιές. Χρυσό στο Grand Slam του Παρισιού, χρυσό στο Grand Prix του Χόχνοτ και φτάνουμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Μπακού. Η Άμπε έχει δείξει την ποιότητά της, βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν με μοναδικό σκοπό τον παγκόσμιο τίτλο. Σημειώνει μόνο νίκες και φτάνει στα ημιτελικά. Εκεί βγάζει εκτός την αντίπαλό της μέσα σε μόλις 40 δευτερόλεπτα, είχε εξασφαλίσει πια μετάλλιο. Δε θα άφηνε το χρυσό να της φύγει μέσα από τα χέρια. Και, πράγματι, δεν το άφησε. 18 ετών, παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Η συνέχεια... ήταν η προβλεπόμενη. Σάρωνε τα μετάλλια όπου βρισκόταν, κατακτούσε μόνο χρυσά, το όνομά της γινόταν όλο και πιο γνωστό. Το 2019 κατακτά back to back τον παγκόσμιο τίτλο, δύο φορές παγκόσμια πρωτθαλήτρια στα 19 της. Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μέσα στη χώρα της, πλησίαζαν .

Το 2021, στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, η Ούτα θα βρίσκεται εκεί μαζί με τον αδερφό της Χιφούμι και θα είναι αμφότεροι φαβορί για μετάλλια. Ποιος να τους έλεγε πως τελικά θα τα κατάφερναν και οι δύο, θα γίνονταν χρυσοί Ολυμπιονίκες, θα κέρδιζαν και το αργυρό Ολυμπιακό με τη μεικτή ομάδα και θα ζούσαν μαζί αυτές τις μαγικές στιγμές. Η Ούτα έγινε δις Ολυμπιονίκης στα 21 της χρόνια και το παγκόσμιο τζούντο υποκλίθηκε στο ταλέντο της.

Ο πρωταθλητισμός, όμως, δεν είναι μόνο χαρές και νίκες. Η νεαρή Ολυμπιονίκης αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και στους δυο της ώμους. Δεν το είπε ποτέ δημόσια, έμεινε εκτός αγώνων για περίπου μισό χρόνο και όταν προσπάθησε να επιστρέψει, με τη συμμετοχή της στο All Japan Weight Category championships, αγωνίστηκε σε μόνο ένα ματς και αποσύρθηκε. Τότε, σχεδόν αναγκαστικά, αποκάλυψε την κατάτασταση της υγείας της αλλά δεν δικαιολογήθηκε για τίποτα και αντίθετα προσπάθησε ακόμη περισσότερο για να επιστρέψει.

Αν και μικρή σε ηλικία, η Ούτα κατάφερε να προσπεράσει κάθε εμπόδιο και να επανέλθει. «Επικεντρώνομαι στον εαυτό μου και προσπαθώ να μου θυμίσω πως ένιωσα όταν κέρδισα κάθε τίτλο. Έτσι θα επανέλθω» εξήγησε αργότερα.

"Abenator"

«Για όλους όσους με υποστήριξαν, γι' αυτούς θέλω να κερδίσω». Αυτό δήλωσε η 22χρονη δις παγκόσμια πρωταθλήτρια λίγες μέρες πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο της Τασκένδης, λίγο πριν τους βγάλει ασπροπρόσωπους ξανά. Η Άμπε έκανε «περίπατο» στα προκριματικά, έφτασε στον τελικό και με το γνωστό, προσωπικό της στυλ κατέκτησε ακόμη ένα χρυσό. Τον τρίτο της παγκόσμιο τίτλο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και μόλις στα 22 της.

uta abe

Το παρατσούκλι της πια είναι Abenator όπως λέμε terminator γιατί τελειώνει τις αντίπαλές της, κοιτάζει μόνο τον στόχο της και τον πετυχαίνει. Στα 22 της έχει σαρώσει και δε φαίνεται να έχει διάθεση να σταματήσει. Κρατήστε το όνομά της και περιμένετε το πάντα. Ούτα Άμπε.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]