Ναόμι Οσάκα: «Ως αθλήτρια διδασκόμουν να είμαι πάντα δυνατή αλλά το διάλειμμα ήταν απαραίτητο»
20/12/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Ναόμι Οσάκα: «Ως αθλήτρια διδασκόμουν να είμαι πάντα δυνατή αλλά το διάλειμμα ήταν απαραίτητο»

Πηνελόπη Γκιώνη

Το πρώην νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις, Ναόμι Οσάκα, μίλησε για τις δύσκολες στιγμές και την κατάθλιψη σε talk show: «Όταν επέστρεψα στο γήπεδο, ήρθαν τόσοι πολλοί άνθρωποι να μου μιλήσουν και να με στηρίξουν».

Στην καριέρα της Ναόμι Οσάκα στο τένις υπήρξε ένα πριν και ένα μετά.

Ήταν το Ρολάν γκαρός του 2021 όταν αποσύρθηκε από το τουρνουά αφού εγκατέλειψε τις συνεντεύξεις Τύπου, στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να παρευρίσκονται οι παίκτες. Το πρώην νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης δικαιολόγησε την επιλογή του μιλώντας για: «μεγάλες περιόδους κατάθλιψης που βίωσε μετά το US Open του 2018» (την πρώτη της νίκη σε γκραν σλαμ) και την «ευπάθεια και το άγχος» που της προκαλούσε τότε το να μιλά δημόσια. Από εκεί και πέρα, η Οσάκα αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από τα φώτα της δημοσιότητας, μεταξύ περιόδων εκτός γηπέδου και εμφανίσεων που απείχαν πολύ από τον καλύτερό της εαυτό.

Η Γιαπωνέζα παίκτρια, η οποία έχει πλέον υποχωρήσει στο νούμερο 42 της κατάταξης, έσπασε τη σιωπή της για όσα συνέβησαν στην εκπομπή The Late Show του Στιβ Κόλμπερτ: «Ένιωσα ότι ήταν απαραίτητο να σταματήσω, παρ' όλο που ντρεπόμουν λίγο εκείνη τη στιγμή, επειδή ως αθλήτρια πάντα διδασκόμουν ότι πρέπει να είμαι δυνατή και να ξεπερνάω τα πάντα, κάτι που ήταν ένα πολύ πολύτιμο μάθημα για τη ζωή μου», είπε. Αλλά σε κάποιο σημείο αναρωτήθηκε: «Γιατί»; Όχι με την αρνητική έννοια, αλλά αν νιώθω έτσι, γιατί πρέπει να συνεχίσω έτσι, όταν μπορώ να αντιμετωπίσω την κατάσταση, να την επιλύσω και να συνεχίσω την πορεία μου»; Ήταν μια περίοδος που τη βοήθησε να ξαναβρεί το δρόμο της και κατά την οποία, όπως είπε, «έμαθα πολλά».

Έτσι, μετά το Ρολάν Γκαρός, η Οσάκα έκανε ένα διάλειμμα από το τένις. Το πρώτο τουρνουά στο οποίο επέστρεψε για να αγωνιστεί ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκείνης της χρονιάς, όταν η εγγύτητα τόσων πολλών συναδέλφων την βοήθησε να ξαναβρεί τον δρόμο της: «Κλείστηκα στον εαυτό μου για λίγο μετά από όλα όσα είχαν συμβεί. Όταν επέστρεψα στο γήπεδο, τόσοι πολλοί αθλητές ήρθαν να μου μιλήσουν γι' αυτό και εξεπλάγην και αισθάνθηκα μεγάλη τιμή, γιατί ήταν άνθρωποι που παρακολουθούσα στην τηλεόραση και ένιωσα μεγάλη υποστήριξη», εξήγησε.

Αν τα φώτα της δημοσιότητας συνεχίζουν να της είναι δύσπεπτα, δεν την ενοχλεί η ζωή... ινκόγκνιτο, ως σούπερ σταρ που διεισδύει στον κόσμο των απλών ανθρώπων: «Όταν ταξιδεύω, φοράω πάντα φόρμα, φούτερ και μάλλινο καπέλο. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι με περνούν για αγόρι. Μου αρέσει πολύ αυτό, γιατί οι άνθρωποι με αναγνωρίζουν πολύ περισσότερο από το όνομά μου παρά από την εμφάνισή μου. Υπήρξε μια φορά που η κυρία στο σημείο ελέγχου με φώναξε και μου είπε «κύριε, ελάτε μπροστά», διάβασε το διαβατήριό μου και σοκαρίστηκε. Πάντα διασκεδάζω τόσο πολύ».

H Οσάκα μέσα στο 2022 έπαιξε σε 11 τουρνουά και σε ένα 1000 βαθμών έφτασε στον τελικό, στον οποίο όμως ηττήθηκε από το σημερινό Νο1 την Ίγκα Σβιόντεκ. Όπως όλα δείχνουν η Οσάκα προσπαθεί να βρει τον καλό της εαυτό στο άθλημα, χωρίς όμως να πιέζεται καθώς η ψυχική της υγεία έχει γίνει η προτεραιότητά της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]