yaroslava_mahuchikh1
29/08/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Γιαροσλάβα Μάχουτσικ: «Επιτέλους πήρα χρυσό!»

Πηνελόπη Γκιώνη

Παρ' ότι εδώ και χρόνια γράφει εξαιρετική πορεία στον στίβο, με φοβερές επιδόσεις αλλά και ηλικιακά παγκόσμια ρεκόρ, η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ πήρε μόλις φέτος το πρώτο της χρυσό σε Παγκόσμιο ανοιχτού.

Την πρώτη φορά που βρέθηκε σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου γυναικών κατέκτησε μετάλλιο με νέο παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων, όταν ξεπέρασε το 2.04μ.. Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ από πολύ μικρή είχε δείξει πως είναι ένα φοβερά ταλαντούχο κορίτσι, έχει δηλώσει στο GWomen πως θέλει να βάλει τον πήχη ξανά και ξανά στα 2.10μ. (για το νέο παγκόσμιο ρεκόρ) μέχρι που θα τον περάσει.

Στο περσινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον, ήταν το απόλυτο φαβορί. Όμως, το ότι πέρασε το 2.02μ. με τη δεύτερη προσπάθεια της στέρησε το χρυσό αφού η Αυστραλή Ελέανορ Πάτερσον το υπερέβη με την πρώτη και έτσι πήρε το χρυσό.

Στη φετινή διοργάνωση, αν και η σεζόν της είχε δείξει πως ίσως και να μην μπορέσει να πάρει το χρυσό που ήθελε, φάνηκε απόλυτα έτοιμη. Πέρασε το 1.909μ. με την πρώτη, όπως και η Πάτερσον που για μία ακόμη φορά την απειλούσε, όμως στο 2.01μ. η Μάχουτσικ είχε επιτυχημένο άλμα. Η Πάτερσον δεν ξεπέρασε το ύψος, για να συνεχίσουν και οι δύο το κυνήγι του χρυσού, και έτσι η νεαρή Ουκρανή ήταν επιτέλους η Παγκόσμια πρωταθλήτρια. Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό της Ουκρανίας σε Παγκόσμιο, από το 2013 στη Μόσχα.

«Επιτέλους πήρα το χρυσό μετάλλιο. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μου», δήλωσε η ίδια, η οποία θεωρείται από πολλούς σύμβολο ελπίδας για την Ουκρανία, μετά από αυτή την επιτυχία όπως αναφέρει το Sportnet. «Πνευματικά ήταν πολύ δύσκολο. Αλλά είχε όλη την υποστήριξη από την προπονήτριά μου, τους φαν μου, τους φίλους μου. Η ατμόσφαιρα στο στάδιο ήταν καταπληκτική », συμπλήρωσε.

Η Μάχουτσικ αυτή τη στιγμή ζει στο Βέλγιο, καθώς δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στην Ουκρανία λόγω του πολέμου. Η ίδια κάνει προετοιμασίες σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, με την υποστήριξη των χορηγών της αλλά και της ομοσπονδίας της. Τη σεζόν του 2022 η Μάχουτσικ πήρε τον Παγκόσμιο τίτλο στον κλειστό ενώ έχει αναδειχθεί και πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο τίτλος που της λείπει τώρα είναι μόνο ο Ολυμπιακός.

Η Ουκρανία στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα κατέκτησε και ένα αργυρό μετάλλιο, με την Μαρίνα Μπεκ Ρόμαντσουκ στο τριπλούν.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]