Μάχουτσικ στο GWomen: «Να δοκιμάσω ξανά το 2.10μ., φοβερό να είμαστε 3 Ουκρανές στον τελικό»
04/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Μάχουτσικ στο GWomen: «Να δοκιμάσω ξανά το 2.10μ., φοβερό να είμαστε 3 Ουκρανές στον τελικό»

Πηνελόπη Γκιώνη

Το πρωί της Κυριακής 5/3 θα διεξαχθεί ο τελικός του ύψους γυναικών, με απόλυτη πρωταγωνίστρια τη Γιαροσλάβα Μάχουτσικ. Πριν ριχτεί σε αυτή τη μάχη, μιλά στο GWomen για τους στόχους της, το 2.10μ. και το χαρακτηριστικό μακιγιάζ της. Αποστολή στην Τουρκία: Π. Γκιώνη

Είναι η καλύτερη υψίστρια στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Μπορεί να κάνει 2 μέτρα όποτε θέλει, δοκιμάζει συνέχεια να βελτιώνεται και δεν φοβάται να δει τον πήχη στα 2.10μ.. Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ είναι μία από αυτές τις ξεχωριστές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ένα μοναδικό ταλέντο το οποίο όμως δεν θέλουν να αφήσουν ακατέργαστο. Δουλεύουν, προσπαθούν να το βελτιώσουν και όταν κάποια φορά φτάσουν έστω και κοντά στην αποτυχία, έχουν αυτά τα μοναδικά ένστικτα που τους κάνουν να σώζουν την κατάσταση.mahuchikh

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τη Μάχουτσικ, στον προκριματικό του ύψους γυναικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου. Η Ουκρανή πρωταθλήτρια, έχοντας πολύ εμπιστοσύνη στον εαυτό της, αποφάσισε να ξεκινήσει από τα 1.87μ.. Εκεί, όμως, έκανε δύο άκυρα άλματα και της είχε απομείνει μόλις μία προσπάθεια για να περάσει στον τελικό. Αν έριχνε τον πήχη, όλα θα τελείωναν εκεί για τη χάλκινη Ολυμπιονίκη και Παγκόσμια πρωταθλήτρια του κλειστού. Τότε, άφησε το 1.87μ. και με την μία προσπάθεια που είχε, πήγε για το 1.91μ. Και το πέρασε. Το λάθος, τελικά, σε όλο αυτό ήταν δικό μας, που την αμφισβητήσαμε.

Περνώντας από τη μεικτή ζώνη, με ένα μόνιμο μειδίαμα στο πρόσωπό της, στάθηκε για να μιλήσει στο GWomen. «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που είμαι εδώ!», είπε και τα μάτια της έλαμψαν. Δεν την είχε πτοήσει ούτε λίγο που νωρίτερα είχε περάσει ένα μίνι «θρίλερ».

«Ήμουν μέσα στον αγώνα, ξαπλώνω κάτω όπως κάνω πάντα, και σκεφτόμουν πως γίνεται να έχω κάνει δύο άκυρα στο 1.87μ.. Όταν ήμουν ξαπλωμένη σκεφτόμουν πως έχω μόνο μία προσπάθεια, και είμαστε στο 1.91μ. πια. «Είμαι η κορυφαία της σεζόν και δεν μπορώ να κάνω 1.87μ.;», σκεφτόμουν γιατί ήταν τρελό για μένα. Όμως, μετά πέρασα το 1.91μ. και είπα ότι τώρα είναι όλα εντάξει. Στην πραγματικότητα και πριν τον προκριματικό είχα σκεφτεί πως θα χρειαστεί να κάνω τρία άλματα αλλά νόμιζα πως θα είναι το 1.87μ., το 1.91μ. και το 1.94μ. αλλά… σήμερα ήταν κάπως διαφορετικά τα πράγματα τελικά. Έκανα τρία άλματα, αλλά τα δύο ήταν άκυρα (γέλια)».

«Ελπίζω να βάλω ξανά τον πήχη στα 2.10μ.»

Και ενώ η γελαστή της έκφραση δεν έφευγε ούτε λεπτό από το πρόσωπό της, εξήγησε πως ήταν σχεδόν υποχρέωσή της να περάσει στον τελικό αφού βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό εκπροσωπώντας τη χώρα της: «Ήμουν πολύ συγκεντρωμένη και ήξερα πως έρχομαι στο Ευρωπαϊκό για να «προστατεύσω» τη χώρα μου, να συνεχίσω τον αγώνα, να είμαι στον τελικό. Και θα είναι τόσο μοναδικά στον τελικό γιατί θα είμαστε τρεις αθλήτριες από την Ουκρανία, είναι τόσο φοβερό. Ελπίζω όλες να πηδήξουμε καλά στον τελικό, να μην κάνουμε λάθη και να ευχαριστηθούμε την ατμόσφαιρα».

Όταν ξεκίνησε να μας μιλά για τις επιδόσεις της και τα ύψη που θέλει να υπερβεί, ο ενθουσιασμός της φαινόταν ακόμη περισσότερο. Αυτή η αθλήτρια δεν έχει όρια, δε φοβάται και λέει σε κάθε της ευκαιρία πόσο της αρέσει να βάζει ψηλά τον πήχη. Έτσι, ελπίζει να μπορέσει να δοκιμάσει ξανά το 2.10μ., όπως στις Βρυξέλλες πριν από μερικούς μήνες.

«Τα άλματά μου στο 2.10μ., όταν το είχα δοκιμάσει στις Βρυξέλλες, ήταν πολύ καλά. Και ελπίζω να μπορέσω να ξαναδοκιμάσω το ίδιο ύψος στον τελικό!», είπε αφήνοντας υποσχέσεις.

Όλοι παραπονέθηκαν για την πολύ πρωινή ώρα (10:20) που επιλέχθηκε για τους τελικούς του μήκους ανδρών και του ύψους γυναικών όμως για τη Μάχουτσικ αυτό δεν είναι πρόβλημα: «Δεν με πειράζει, έχω την εμπειρία και στην πραγματικότητα έχουμε κάνει κι άλλους σημαντικούς αγώνες τόσο πρωί. Θυμάμαι στο Τόκιο ο προκριματικός ήταν πολύ νωρίς, είχα ξυπνήσει στις 6 το πρωί και ακόμη θυμάμαι πως δε μου άρεσε αυτό. Έχω να κάνω το μακιγιάζ μου, σας παρακαλώ…(γέλια)».

Η Μάχουτσικ έχει τραβήξει τα βλέμματα ακόμη και για το μακιγιάζ της. Από πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η υψίστρια έβαλε στα μάτια μία μπλέ και μία κίτρινη γραμμή (eyeliner), συμβολίζοντας τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Πλέον, αυτό είναι το σήμα κατατεθέν της: «Πλέον αυτό είναι το σήμα μου. Και είναι πολύ καλό για την Ουκρανία. Όταν έκανα ορισμένα σόου και δεν μπορούσα να φοράω το έμβλημα της Ουκρανίας, δοκίμασα να κάνω αυτό με το μπλέ και το κίτρινο eyeliner και άρεσε σε όλους οπότε το κράτησα. Όσα ουκρανικά σύμβολα και να έχω πάνω μου, βέβαια, ένα ακόμη δεν είναι κακό. Νομίζω πως θα φοράω αυτό το μακιγιάζ σε όλη μου την καριέρα.

Όλοι οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι το παρατηρούν και τους αρέσει πολύ. Ακόμη και ο πατέρας μου, που δεν έχει social media τίποτα, αλλά διαβάζει τα νέα για μένα μου έχει πει πως γράφουν για το eyeliner που βάζω και πως το βλέπει παντού. «Είναι τέλειο, όλοι οι φωτογράφοι το βγάζουν φωτογραφίες. Είσαι τόσο όμορφη» μου λέει ο μπαμπάς μου!».

Δυστυχώς οι γονείς της δε μπορούσαν να βρίσκονται μαζί της ούτε σε αυτή τη διοργάνωση, αφού ο πατέρας της είναι ακόμη στην Ουκρανία και η μητέρα της στην Πολωνία όμως ξέρει πως την παρακολουθούν από μακριά και πως η προσπάθειά της θα τους κάνει περήφανους.

Ο τελικός του αγωνίσματος είναι προγραμματισμένος για τις 09:20 την Κυριακή 5 Μαρτίου.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]