katerina_alexopoulou_syn_polyniki
12/07/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Κατερίνα Αλεξοπούλου στο GWomen: «Από μικρές μαζί με την Πολυνίκη, είναι πολύ κοντά στο μετάλλιο»

Πηνελόπη Γκιώνη

Το μέλλον των σπριντ, η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, βρίσκεται στα χέρια μίας αφοσιωμένης προπονήτριας. Η Κατερίνα Αλεξοπούλου μιλά στο GWomen, λίγο πριν ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23, για την πορεία της με τη νεαρή σπρίντερ, τον στόχο τους στο πρωτάθλημα και την ισορροπία ανάμεσα στη μητρότητα και την προπονητική.

Με το βάρος των ελπίδων όλων στις πλάτες της, η πρωταθλήτρια των σπριντ Πολυνίκη Εμμανουηλίδου έχει ξεκινήσει το ταξίδι της προς τη διάκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23. Μαζί με την Πολυνίκη, και ο άνθρωπος με τον οποίο έχουν πορευτεί μαζί όλα αυτά τα χρόνια και έχουν φτάσει να ονειρεύονται παρέα.

Η Κατερίνα Αλεξοπούλου, προπονήτρια της νεαρής σπρίντερ, καρδιοχτυπά όσο τρέχει προς το όνειρο η Πολυνίκη και μιλώντας στο GWomen εξηγεί πως… μεγάλωσαν μαζί και πως τώρα διεκδικούν μία θέση ανάμεσα στις κορυφαίες σπρίντερ.

«Είμαστε από μικρές μαζί, κι εγώ μικρή και η Πολυνίκη μικρή»

«Η σχέση μας είναι πάρα πολύ καλή», ξεκινά να λέει η Κατερίνα Αλεξοπούλου εξηγώντας πως η σχέση τους στηρίζεται στην εμπιστοσύνη που χτίστηκε με αργά και σταθερά βήματα, εδώ και αρκετά χρόνια: «Είμαστε από πολύ μικρές μαζί, και η Πολυνίκη μικρή και εγώ μικρή. Εγώ έκανα άλμα εις ύψος, μετά σπούδασα ΤΕΦΑΑ και μετά ασχολήθηκα με την ομάδα που είχαμε στα Κουφάλια και δειλά δειλά προχώρησα. Και την Πολυνίκη στις ακαδημίες την είχα και σιγά σιγά εξελίχθηκα. Μάθαμε από την αρχή μαζί.

Ξεκινήσαμε μαζί από όταν ήταν στη Β’ Γυμνασίου, που ήταν ένα πολύ διστακτικό παιδί. Ήρθε στο γήπεδο και μαλώναμε για τα πάντα. Ξεκινούσαμε να κάνουμε ζέσταμα, δεν ήθελε, περπατούσε, μετά σηκωνόταν έφευγε από την προπόνηση… Μετά, δεν ξέρω, σιγά σιγά σιγά βρήκα εγώ τα κουμπιά της, όπως κι εκείνη τα δικά μου, και με εμπιστεύτηκε».

Όμως, το «στρατιωτάκι» Πολυνίκη που βλέπουμε σήμερα δεν ήταν έτσι όταν πρωτοξεκίνησε να ασχολείται με τον στίβο και χρειάστηκαν… παρακάλια:

«Στην αρχή είχαμε πολλά… παρακάλια. “Πάμε Πολυνίκη να τρέξουμε στους αγώνες”, της έλεγα και δεν ήθελε. “Βρε πάμε να τρέξουμε”, της έλεγα ξανά αλλά πάλι δεν ήθελε. Όταν, όμως, άρχισε να παίρνει τις πρωτιές τη μία μετά την άλλη άρχισε να της γίνεται τρόπος ζωής αυτό, να έρχεται με χαρά στην προπόνηση, να θέλει να της βάζω κι άλλη προπόνηση και από εκεί που ερχόταν δύο φορές ας πούμε στην προπόνηση άρχισε να έρχεται τρεις, τέσσερις και κάθε μέρα. Πλέον, ζει μόνο γι’ αυτό. Και διπλές προπονήσεις και όλα (γέλια). Ό,τι της πω το κάνει, σαν στρατιωτάκι. Με εμπιστεύεται πολύ, όπως κι εγώ εκείνη» επισημαίνει η προπονήτρια του ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας.

 alexopoulou emmanouilidou

Η Αλεξοπούλου, που μένει στα Κουφάλια, πέρα από προπονήτρια είναι και μητέρα. Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία της με τη φουσκωμένη κοιλίτσα της δίπλα στην Εμμανουηλίδου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Κ20 το 2021 που δείχνει την τεράστια αφοσίωσή της στο έργο που μαζί με τη νεαρή αθλήτρια έχουν ξεκινήσει με πολλή αγάπη:

«Εγώ είμαι στα Κουφάλια, πηγαινοέρχομαι καθημερινά και η Πολυνίκη έρχεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα, το πολύ δύο. Εγώ πηγαίνω καθημερινά, το οποίο ήταν λίγο δύσκολο αλλά το βρήκαμε τώρα.

Ευτυχώς έχω πολύ βοήθεια για τη μικρή μου. Ακόμη το θυμάμαι πως δύο μέρες πριν γεννήσω ήταν το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ20 στη Θεσσαλονίκη και έχω φωτογραφία με την κοιλιά… Έμαθε από μωρό με τις γιαγιάδες της οπότε κάθεται, ευτυχώς», εξηγεί.

«Αυτός είναι ο στόχος, το μετάλλιο»

«Ψάχνεις, ρωτάς, διαβάζεις, μαθαίνεις και δοκιμάζεις πράγματα. Βλέπεις τί σου ταιριάζει, γιατί δεν ταιριάζουν όλα σε όλους τους αθλητές, και το προσαρμόζεις κάθε φορά», απαντά όταν τη ρωτάμε πως βελτιώνεται κανείς σαν προπονητής όταν έχει ένα τέτοιο ταλέντο στα χέρια του. Και με αυτό το ταλέντο, και τη μυστική συνταγή που μόνο οι δυο τους ξέρουν, ετοιμάζονται να… μαγειρέψουν κάτι πολύ καλό στο Έσπο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23. Η Εμμανουηλίδου έχει ήδη δηλώσει, με τη συστολή που τη χαρακτηρίζει γενικότερα, πως ο στόχος της είναι το μετάλλιο και πως θα το ήθελε πολύ. Η προπονήτριά της επιβεβαιώνει:

 katerina alexopoulou syn polyniki katheti«Αυτός είναι ο στόχος, το μετάλλιο, το έχουμε εκδηλώσει. Είναι πολύ κοντά σε αυτό ειδικά στα 200μ. θα έλεγα εγώ, αν και στα 100μ. πηγαίνει με την πρώτη επίδοση αλλά είναι αρκετές αθλήτριες που είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Θεωρώ εγώ πως στα 200μ. είναι λίγο πιο “εύκολο” για την ίδια να πάρει ένα μετάλλιο. Τίποτα δεν είναι εύκολο βέβαια. Αυτός είναι ο στόχος και θα δούμε πως θα εξελιχθεί, να είναι καλά πρώτα απ’ όλα με την υγεία της. Σιγά σιγά θα ξεκινήσουμε γιατί, με το καλό πρώτα, θα έχει και έξι κούρσες να τρέξει και θα είναι αρκετά δύσκολο».

Στη ερώτηση για το αν η Εμμανουηλίδου τελικά είναι 100άρα ή 200άρα, η απάντηση είναι δύσκολη αλλά δίνει και ένα μικρό στοιχείο: «Εμείς ξεκινήσαμε με τα 100μ., 80μ. και 100μ. δηλαδή και στους πρώτους αγώνες δεν κατέβαινε καθόλου στα 200μ. Όμως στην πορεία είδαμε πως μπορεί να κάνει και το 200άρι και βελτιώνεται και πολύ σε αυτό. Ακόμη είναι μικρή, κάνει πολύ καλά και τα δύο και ίσως αργότερα να είναι πιο καλή στα 200μ.. Ακόμη δεν μπορούμε να διαλέξουμε εύκολα ένα από τα δύο».

Μαζί με το παραπάνω, βέβαια, μπορεί να έρθει και η πολυπόθητη πρόκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το καλοκαίρι: «Εμείς πηγαίνουμε πάντα βήμα-βήμα και γι’ αυτό το Παγκόσμιο δεν το είχαμε καθόλου στο μυαλό μας. Λέγαμε να πάμε σιγά σιγά και να δούμε τι χρόνους θα βγάλουμε. Οι χρόνοι βελτιώνονταν αρκετά και είμαστε πολύ κοντά στο να μπούμε τελικά (σ.σ. σε τροχιά πρόκρισης). Χάσαμε, βέβαια, αρκετούς βαθμούς από το Πανελλήνιο, πράγμα το οποίο γνωρίζαμε, αλλά πρώτος στόχος μας ήταν το Κ23 το αφήσαμε και μετά από αυτό που σίγουρα θα μαζέψει κάποιους βαθμούς από εκεί, θα πάμε στο Βαλκανικό και πιστεύω πως θα το πάρουμε το εισιτήριο».

Η Εμμανουηλίδου ξεκινά την πορεία της στο Ευρωπαϊκό από αύριο 13/7 με τον προκριματικό των 100μ.. Οι αγώνες θα μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα της Εuropean Athletics.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]