prudencesegkodiso
23/05/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Προύντενς Σεγκοντίσο, η διάδοχος της Κάστερ Σεμένια

Πηνελόπη Γκιώνη

Από τη Νότια Αφρική, με κλίση στα 800μ και έχοντας κάνει ήδη τη… διεθνή της εντύπωση, θα ήταν ψέμα αν έλεγε κανείς πως δεν σκέφτηκε ότι η Προύντενς Σεγκοντίσο μπορεί να γίνει η διάδοχος της Κάστερ Σεμένια.

Η Προύντενς Σεγκοντίσο ήθελε να κάνει ένα θαύμα, μία επίδοση που θα έκανε τον κόσμο να την προσέξει. Και ίσως, την ίδια στιγμή, να σιωπούσε την αυτοαμφισβήτησή της.

Η 22χρονη Νοτιοαφρικανή δρομέας μεσαίων αποστάσεων έκανε ακριβώς αυτό στην πρώτη της διεθνή κούρσα 800μ. γυναικών για τη σεζόν 2024 στο Diamond League στο Μαρακές, όπου σημείωσε την κορυφαία επίδοση για φέτος με χρόνο 1:57.26. Πηγαίνοντας στον αγώνα, η Σεγκοντίσο κατατασσόταν μεταξύ των τριών ταχύτερων γυναικών στον κόσμο φέτος, χάρη στο εξαιρετικό 1:58.05 που είχε τρέξει στην Πρετόρια αλλά το ανερχόμενο αστέρι δεν θα επέτρεπε στις σκέψεις της να την εγκαταλείψουν. Πριν ξεκινήσει ο αγώνας, εξακολουθούσε να θεωρεί τον εαυτό της ως το απόλυτο αουτσάιντερ που κυνηγούσε τα «γρήγορα κορίτσια»: «Ο κόσμος δεν με έχει αναγνωρίσει πραγματικά. Ο κόσμος δεν με γνωρίζει πραγματικά τόσο καλά επειδή δεν έχω τρέξει γρηγορότερα από 1:58, αλλά ξέρω ότι θα το κάνω», δήλωσε η Νοτιοαφρικανή στο Olympics.com λίγο πριν καταγράψει την επίδοση που θα την ανέβαζε στο Νο1 της παγκόσμιας λίστας. «Θα είμαι σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό είναι που θέλω γιατί δεν έχω αυτή την έκθεση. Στο Μαρόκο, θα κάνω κάποια θαύματα. Είμαι έτοιμη».

Η Σεγκοντίσο έχει ήδη καθιερωθεί ως η διάδοχος της δύο φορές χρυσής Ολυμπιονίκη Κάστερ Σεμένια, αφού κατέγραψε χρόνο καλύτερο των 2 λεπτών για πρώτη φορά στο Kip Keino Classic στο Ναϊρόμπι πριν από δύο χρόνια. Με το εντυπωσιακό νέο ατομικό ρεκόρ 1:58.41, έγινε η δεύτερη ταχύτερη Νοτιοαφρικανή στην ιστορία του αγωνίσματος των δύο γύρων, πίσω από τη Σεμένια.

Η νεαρή πρωταθλήτρια μπορεί ήδη να υπερηφανεύεται για τους επτά εθνικούς τίτλους, με το ανερχόμενο αστέρι να κερδίζει τον πρώτο της στα 800μ. γυναικών στο πρωτάθλημα του 2019, όταν ήταν μόλις 17 ετών. Ενώ η εμφάνισή της Μαρόκο αύξησε τις προοπτικές της για μία καλή εμφάνιση στο Παρίσι 2024, η δρομέας έκανε την επανάστασή της το 2022 όταν νίκησε σε έναν πολύ ποιοτικό αγώνα, όπου είχε αντίπαλες τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες Χαλιμά Νακαάγι και Μέρι Μόραα, στο Ναϊρόμπι.

Συμμετείχε στο παρθενικό της Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Γιουτζίν το 2022, όπου τερμάτισε πέμπτη στον ημιτελικό της χάνοντας την πρόκριση στον τελικό ενώ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023 στη Βουδαπέστη, η ίδια φαινόταν πως θα τερμάτισε δεύτερη στον προκριματικό της, πριν σκοντάψει και πέσει, περνώντας έτσι τη γραμμή στην τελευταία θέση και χάνοντας και πάλι τον τελικό: «Ξέρετε, ήταν δύσκολα χρόνια. Έψαχνα για αυτόν τον χρόνο κάτω από δύο λεπτά. Είμαι πραγματικά περήφανη για τον εαυτό μου και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα που θα έρθουν», λέει η ίδια στο Olympics.

Το ταλέντο της Σεγκοντίσο θα καλλιεργηθεί στα ίδια εδάφη και στην ίδια πίστα που προετοιμάστηκε η Σεμένια πριν ξεπηδήσει στην παγκόσμια σκηνή, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009 στο Βερολίνο. Μάλιστα, η Σεμένια και η διάδοχός της αγωνίστηκαν μαζί σε μια νοτιοαφρικανική ομάδα μικτής σκυταλοδρομίας 4Χ2χλμ. όπου έφτασαν αρκετά κοντά στην κατάκτηση ενός ιστορικού πρώτου μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στην Αυστραλία. Τερμάτισαν τέταρτες σε χρόνο 23:50.

Παρόλο που η Σεμένια ήταν η άγκυρα της ομάδας, ο αγώνας ήταν μια μεταφορική αλλαγή σκυτάλης από τη δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στη νεαρή διεκδικήτρια. Η Σεγκοντίσο μπορεί να απέχει ακόμα αρκετά από το εθνικό ρεκόρ (1:54.25) που σημείωσε η Σεμένια στο Παρίσι το 2017, αλλά σπεύδει να επισημάνει ότι είναι ακόμη νέα: «Ο στόχος για φέτος είναι να τρέξω 1:56. Δεν το έχω πει ακόμα στον προπονητή. Αλλά αυτός είναι ο στόχος μου και ξέρω ότι θα το καταφέρω. Το έγραψα στο ημερολόγιό μου. Απλά πρέπει να είμαι συνεπής στην προπόνησή μου», τόνισε.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]