Τελικός Champions League Γυναικών: Η κάτοχος Μπαρτσελόνα επιδιώκει την πρώτη της νίκη απέναντι στην πολυνίκη Λυών

Τελικός Champions League Γυναικών: Η κάτοχος Μπαρτσελόνα επιδιώκει την πρώτη της νίκη απέναντι στην πολυνίκη Λυών

Μαριλένα Καλόπλαστου

Ο καταλανικός σύλλογος θα παίξει στον τέταρτο συνεχόμενο τελικό του το Σάββατο στο Μπιλμπάο, εναντίον της οκτώ φορές κατόχου Λυών, του... εχθρού που δεν κατάφερε ποτέ να νικήσει.

Η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξεπεράσει τον πιο επιτυχημένο σύλλογο στο ποδόσφαιρο γυναικών, εάν θέλει να επεκτείνει την κυριαρχία των τελευταίων ετών. Ο καταλανικός σύλλογος θα παίξει στον τέταρτο συνεχόμενο τελικό του στη διοργάνωση των «αστεριών» το Σάββατο (25/05) στο Μπιλμπάο εναντίον της πολυνίκη του θεσμού σε επίπεδο γυναικών Λυών.

Οι κάτοχοι του τίτλου από την Ισπανία έχουν μια ευκαιρία για ένα statement, αν ξεπεράσουν επιτέλους τον φημισμένο γαλλικό σύλλογο. Η Λυών, εν τω μεταξύ, θα ελπίζει να διεκδικήσει ξανά το τρόπαιο αφού την περασμένη σεζόν αποκλείστηκε στα προημιτελικά. «Ερχόμαστε απέναντι σε μια ομάδα της Μπαρτσελόνα που είναι μια πραγματικά μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, και είναι η κάτοχος, οπότε ξέρουμε, πάνω απ' όλα, να σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους μας», είπε η προπονήτρια της Λυών, Σόνια Μπόμπαστορ, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε τον τίτλο και ως παίκτρια και ως προπονήτρια.

«Γνωρίζουμε ότι όλοι οι αντίπαλοί μας θέλουν να ρίξουν την Λυών, επομένως έχουν πάντα πολύ κίνητρο», πρόσθεσε η έμπειρη τεχνικός, η οποία μπορεί επίσης να γίνει η πρώτη γυναίκα που κέρδισε δύο τίτλους ως προπονήτρια.

Η Λυών θα παίξει στον 11ο ευρωπαϊκό τελικό της σε 15 σεζόν. Κέρδισε πέντε συνεχόμενους τίτλους από το 2016-20 και κατέχει σχεδόν κάθε ρεκόρ συλλόγων στο Champions League γυναικών. Η γαλλική ομάδα έχει κερδίσει και τους τέσσερις αγώνες που έχει παίξει εναντίον της Μπαρτσελόνα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο τελικών, με 4-1 το 2019 στην Ουγγαρία και 3-1 στον τελικό του 2022 στην Ιταλία.

Η Μπαρτσελόνα, στον τέταρτο τελικό της σε έξι σεζόν, κέρδισε την Τσέλσι για τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο το 2021 στη Σουηδία και τη Βόλφσμπουργκ για τον δεύτερο της το 2023 στην Ολλανδία.

«Έχουμε τη σιγουριά ότι είμαστε μια πιο έμπειρη ομάδα», δήλωσε ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Γιόναταν Χιραλδες ο οποίος θα φύγει στο τέλος της σεζόν για να μετακομίσει στην αμερικανική ομάδα Washington Spirit. «Είμαστε μια ομάδα που έχει αναπτυχθεί πολύ, όχι μόνο σε εγχώριες διοργανώσεις, διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και με την εθνική ομάδα, φυσικά».

Η Μπαρτσελόνα προσπαθεί να γίνει η τρίτη ομάδα που κατακτά τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους, μετά τους οκτώ της Λυών και τους τέσσερις της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Πέρασε στον τελικό ξεπερνώντας την ήττα με 1-0 από την Τσέλσι εντός έδρας στα ημιτελικά. Η Λυών απέκλεισε τη Παρί Σεν Ζερμέν στα ημιτελικά.

Ο μεγάλος τελικός του Σαββάτου θα διεξαχθεί στο στάδιο «Σαν Μαμές» χωρητικότητας 53.000 ατόμων, «σπίτι» της Αθλέτικ Μπιλμπάο, το οποίο αναμένεται να γεμίσει με την πλειοψηφία των οπαδών της Μπαρτσελόνα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]