Ευρωπαϊκό κύπελλο ρίψεων: Τζένγκο και Βιλάγκος συναντιούνται για πρώτη φορά φέτος
09/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Ευρωπαϊκό κύπελλο ρίψεων: Τζένγκο και Βιλάγκος συναντιούνται για πρώτη φορά φέτος

Πηνελόπη Γκιώνη

Πρωταθλήτρια και δευτεραθλήτρια Ευρώπης συναντιούνται στο Ευρωπαϊκό κύπελλο ρίψεων και ετοιμάζονται για την πρώτη «μονομαχία» της σεζόν.

Ο ακοντισμός γυναικών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρίψεων της Λεϊρία (Πορτογαλία), το διήμερο 11-12 Μαρτίου, θα είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά αγωνίσματα καθώς δύο πρωταθλήτριες θα μονομαχήσουν για την πρωτιά. Ελίνα Τζένγκο και Αντριάνα Βιλάγκος θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά μέσα στο 2023, σε έναν αγώνα που θα είναι «ζέσταμα» για την υπόλοιπη χρονιά, αφού προβλέπεται να συναντηθούν αρκετές φορές.

Τον περασμένο Αύγουστο, στο Μόναχο, οι δυο τους έγραψαν ιστορία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Τζένγκο, η οποία είναι μέλος της "Team Future" της Bwin, να γίνεται η νεότερη αθλήτρια που έχει κερδίσει ποτέ στον ακοντισμό γυναικών. Η Σέρβα Βιλάγκος, που είναι έναν χρόνο νεότερη από την Τζένγκο, κατέκτησε το ασημένιο και άφησαν στην τρίτη θέση την κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ Μπάρμπορα Σποτάκοβα. Οι δυο τους έδειξαν πως είναι το μέλλον του αγωνίσματος και πως ίσως μεταξύ τους αναπτυχθεί μία «σχέση» αντιπαλότητας σαν αυτή των πιο μεγάλων αθλητών που απολαμβάναμε να τους βλέπουμε να κοντράρονται.

H Τζένγκο, που αναδείχθηκε η καλύτερη ανερχόμενη αθλήτρια της χρονιάς στην Ευρώπη, έχει ήδη ξεκινήσει τη σεζόν της, με το χειμερινό κύπελλο ρίψεων στο Ηράκλειο, κάνοντας πρεμιέρα με 60άρα βολή και συγκεκριμένα με 61.05μ.. Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ θα κυνηγήσει τη σταθερότητα στις βολές άνω των 60μ. και θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τον εαυτό της την κατάλληλη στιγμή, αφού τον Αύγουστο του 2023 έχει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη. To ρεκόρ της Τζένγκο είναι 65.81μ., από το περασμένο καλοκαίρι, και αξίζει να αναφέρουμε πως μία τέτοια βολή δίνει μετάλλια σε όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα από το 2007 και μετά.

Η Βιλάγκος από την άλλη, που ψηφίστηκε ως η καλύτερη ανερχόμενη αθλήτρια του 2022 από τη World Athletics, έχει δείξει πολλάκις πως είναι μία αθλήτρια με πολύ ταλέντο και το αποδεικνύει σε κάθε της αγώνα. Το περασμένο καλοκαίρι αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 και κερδίζοντας τον τίτλο έκανε και νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ με βολή στα 63.52μ. ενώ αργότερα στο Ευρωπαϊκό με 62.01μ. ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Τώρα, θα συντηθούν σε ακόμη μία ευρωπαϊκή διοργάνωση έχοντας σκορ 4-2 υπέρ της Ελληνίδας. Μόνο δύο φορές έχει χάσει η Τζένγκο από τη Βιλάγκος όταν έχουν συναντηθεί, μία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 του 2021 στο Ναϊρόμπι ότανν η Σέρβα είχε κερδίσει τον τίτλο αφήνοντας δεύτερη την Ελληνίδα και μία στο Diamond League των Βρυξελλών που η Βιλάγκος ήταν τρίτη και η Τζένγκο έκτη.

Αξίζει να αναφέρουμε, βέβαια, πως οι δύο ακοντίστριες έχουν εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ τους και μάλιστα η εικόνα τους να αγκαλιάζονται μετά τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Μονάχου είναι το καλύτερο δείγμα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]