Κρατοτσβίλοβα: «Παρακολουθούσα καιρό την Μπολ, ήταν ωραίο που κράτησε τόσο το ρεκόρ μου»
20/02/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Κρατοτσβίλοβα: «Παρακολουθούσα καιρό την Μπολ, ήταν ωραίο που κράτησε τόσο το ρεκόρ μου»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Φέμκε Μπολ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ της Τσέχας σταρ Γιαρμίλα Κρατοτσβίλοβα και δοξάστηκε από όλους.

Τα αθλητικά μέσα όλου του κόσμου γράφουν από χθες για την υπερταλαντούχα αθλήτρια από την Ολλανδία που κατέρριψε ένα από τα παλαιότερα ρεκόρ του κλειστού στίβου. Η Φέμκε Μπολ είχε δείξει πως είναι φοβερή όμως με τη χθεσινή της κούρσα έβαλε το όνομά της σε ένα ρεκόρ που πολύ δύσκολα θα δούμε κάποιον άλλο να το καταρρίπτει.

Το παγκόσμιο ρεκόρ της Γιαρμίλα Κρατοτσβίλοβα στα 400μ. (49.59) κρατούσε από τις 7 Μαρτίου του 1982. Για 41 ολόκληρα χρόνια καμία αθλήτρια δεν είχε καταφέρει να το καταρρίψει και μόλις δύο, πριν τη Μπολ, τον είχαν απειλήσει με επιδόσεις καλύτερες των 50 δευτερολέπτων. Μέχρι χθες, που η μοναδική Φέμκε Μπολ έτρεξε το 400άρι σε 49.26, στη διάρκεια του εθνικού πρωταθλήματος της Ολλανδίας, και κατέρριψε ένα αραχνιασμένο παγκόσμιο ρεκόρ.

«Την παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό, είναι ένα εξαιρετικό κορίτσι που έχει τις δυνατότητες», δήλωσε η Κρατοτσβίλοβα, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το ιστορικό Παγκόσμιο ρεκόρ στα 800μ. ανοιχτού και προσέθεσε: «Ήλπιζα για έναν χρόνο στα 49.5 αλλά τελικά ήρθε το 49.26. Δεν έχω να πω τίποτα γι' αυτό. Είναι το πρώτο μου Παγκόσμιο ρεκόρ (σ.σ. σε κλασικό αγώνισμα στίβου)» είπε η Μπολ και συνέχισε: «Όταν πέρασα τη γραμμή του τερματισμού, ήξερα από τον θόρυβο του κοινού ότι είχα το ρεκόρ. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους το έτρεξα, δεν έχω ξαναδεί τόσο κόσμο εδώ».

Η επίδοση της Μπολ γεφύρωσε δύο εποχές του παγκόσμιου στίβου. Η Κρατοτσβίλοβα έτρεξε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ το μακρινό 1982, κερδίζοντας το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μιλάνο με χρόνο 49.59 και η ίδια, που πια είναι στο Νο2 όλων των εποχών, δήλωσε στο iSport.cz: «Ήταν ωραίο που κράτησε τόσο πολύ. Ωστόσο, είμαι αρκετά χαρούμενη που το κατέριψε μια Ευρωπαία. Από την άλλη πλευρά, την παρακολουθώ για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ένα εξαιρετικό κορίτσι (η Μπολ) που έχει όλες τις προϋποθέσεις. Πάντα λέω ότι κατά καιρούς γεννιέται ένα εξαιρετικό άτομο που μπορεί να δώσει εξαιρετικές επιδόσεις».

Η κούρσα του παγκοσμίου ρεκόρ της Κρατοτσβίλοβα:

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]