femke bol
24/10/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Φέμκε Μπολ: Ποια είναι η κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς που δεν «χορτάνει» τα ρεκόρ

Πηνελόπη Γκιώνη

Μετά από τρία χρυσά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου, δύο αργυρά στο Παγκόσμιο ανοιχτού και ακόμη δύο στο Παγκόσμιο κλειστού, τον τίτλο του Diamond League και κάμποσα Εθνικά ρεκόρ η 22χρονη Ολλανδέζα αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς.

Δεν υπήρχε αμφιβολία πως η Φέμκε Μπολ ήταν η κορυφαία Ευρωπαία του 2022.

Αυτό που κατάφερε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου ήταν πραγματικά ονειρικό μιας και πολύ σπάνια βλέπουμε έναν αθλητή ή μία αθλήτρια να κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στην ίδια διοργάνωση, σε οποιδήποτε άθλημα. Συν δύο αργυρά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον, σύν δύο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στο Βελιγράδι, συν το «διαμάντι». Αυτήν τη στιγμή έχει την υπογραφή της σε επτά εθνικά ρεκόρ, ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ, ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ Κ23 και μία καλύτερη επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως. Η Μπολ ήταν και συνεχίζει να είναι ασταμάτητη.

Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία στίβου (ΕΑΑ) τη βράβευσε φέτος ως την κορυφαία γυναίκα της χρονιάς. Πέρυσι, όμως, βρισκόταν στη θέση που βρέθηκε πριν λίγες μέρες η Ελίνα Τζένγκο αφού είχε κερδίσει το βραβείο της κορυφαίας ανερχόμενης αθλήτριας. Πόσο ακριβή προγνωστικά έδωσε η ΕΑΑ...

Το τρέξιμό της, σαν καλπασμός αλόγου με μία φοβερή χάρη, είναι για σεμινάριο. Η στρατιωτική της πειθαρχία στην προπόνηση είναι παράδειγμα προς μίμηση. Και, βέβαια, ποιος δεν θα ήθελε το ταλέντο της; Ή το, απόλυτα ευνοϊκό, ύψος της; Ο τέλειος συνδυασμός ταλέντου και σκληρής δουλειάς στο πρόσωπο της νεαρής Ολλανδέζας, η οποία έχει το παρατσούκλι Βambi, από το γνωστό ελαφάκι των ταινιών της Disney.

5+1 πράγματα για την Ολλανδή υπεραθλήτρια που έχειν εντυπωσιάσει

Μια τριπλή απειλή στον στίβο

Ένα πράγμα που έχει κάνει τη Μπολ να ξεχωρίζει πραγματικά είναι η ευελιξία της στον στίβο. Αφού πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα η Μπολ ταξίδεψε στη Γερμανία για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έχοντας αποφασίσει να αγωνιστεί τόσο στα 400μ με εμπόδια όσο και στα 400μ απλά κάτι που η ίδια χαρακτήρισε "double trouble". Η Μπολ εξέπληξε τον κόσμο παίρνοντας τη νίκη και στα δύο και έγινε η πρώτη γυναίκα που κάνει το double σε 400μ/400μ εμπόδια σε μεγάλη διοργάνωση. Αλλά δεν είχε τελειώσει εκεί. Η Μπολ ολοκλήρωσε την εμφάνισή της στο πρωτάθλημα τρέχοντας και στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ με την ομάδα της, για να πάρει και τρίτο χρυσό. Τρία σε ένα πρωτάθλημα. Ονειρικό.

Είναι κάτοχος παγκόσμιου, ευρωπαϊκού και εθνικού ρεκόρ

Όταν η Bol δεν ανεβαίνει στο βάθρο των μεγάλων πρωταθλημάτων είναι απασχολημένη με το να «σπάει» ρεκόρ. Στις 31 Μαΐου, στο μίτινγκ Golden Spike της Οστράβας, κέρδισε την κούρσα 300μ με εμπόδια (ένα αγώνισμα που δε βρίσκεται στο Ολυμπιακό πρόγραμα αυτή τη στιγμή) με νέο Παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 36.86 . Αυτό όχι μόνο την έκανε την πρώτη γυναίκα που έτρεξε ποτέ γρηγορότερα από 37 δευτερόλεπτα τη συγκεκριμένη απόσταση αλλά πραγματικά διέλυσε το προηγούμενο ρεκόρ αφού το βελτίωσε κατά 1,3 δευτερόλεπτα. «Ήμουν έκπληκτη. Ήλπιζα όντως να τρέξω σε χρόνο καλύτερο των 37 δευτερολέπτων εδώ αλλά χτύπησα λίγο δύο εμπόδια. Μετά. αφού είδα τον χρόνο, κατάλαβα γιατί είχα τόσο πολύ γαλακτικό»!

Στο Τόκιο το 2020 είχε τρέξει τη γρηγορότερη κούρσα που έχει τρέξει ποτέ μία Ευρωπαία αθλήτρια και με 52.03 είχε καταρρίψει το ευρωπαϊκό ρεκόρ ενώ, παράλληλα, ήταν μέρος της γρηγορότερης κούρσας 400μ εμποδίων στην ιστορία του αγωνίσματος. Η επίδοσή της είναι η τρίτη καλύτερη όλων των εποχών παγκοσμίως.

Από Εθνικά ρεκόρ... άλλο τίποτα για τη Μπολ. Η υπογραφή της είναι στα εθνικά ρεκόρ των 400μ φλατ ανοιχτού και κλειστού στίβου, 400μ με εμπόδια, 300μ με εμπόδια, 4Χ400μ ανοιχτού και κλειστού στίβου, 4Χ400μ μεικτή. Και ακόμη δεν είναι ούτε 23 ετών. Ποιος ξέρει πόσες φορές ακόμη θα τα βελτιώσει ή πόσα νέα θα μπορούσε να κάνει;

Πριν από τον στίβο έκανε... τζούντο

Για μια αθλήτρια με τόσο ρευστό στυλ τρεξίματος, ίσως η πρώτη της επαφή με στον αθλητισμό ήταν ίσως λιγότερο χαριτωμένη από ό,τι αναμενόταν. Πριν πατήσει τα ταρτάν, η Ολλανδή record-woman ασχολούνταν με ένα άλλο Ολυμπιακό άθλημα. Το τζούντο. Ωστόσο, τα αρχικά της αποτελέσματα ήταν κάτι λιγότερο από θετικά ή ευχάριστα. «Έσπασα το χέρι μου δύο φορές όταν ήμουν πολύ νέα» είχει δηλώσει η Μπολ στο Athletics Weekly. «Και τότε ο γιατρός μου είπε ότι αυτό πρέπει να κάνω, γιατί έπρεπε να μάθω πώς να πέφτω. Έτσι, λοιπόν, το έκανα για ένα χρόνο και μετά σταμάτησα γιατί δεν μου άρεσε πραγματικά και ήθελα να ασχοληθώ με τον στίβο, αλλά ήμουν πολύ μικρή στην αρχή. Ήμουν πραγματικά κακή στο τζούντο».

Η απώλεια του τζούντο ήταν ωφέλεια για τον στίβο.

Η παρατεταμένη ταχύτητα δεν την τρομάζει

Είναι αρκετά συνηθισμένο να ακούμε αθλητές να μιλούν για τον «τρόμο» των 400μ αφού είναι μία από τις πιο εξαντλητικές και απαιτητικές αποστάσεις στον στίβο. Είναι το αγώνισμα της παρατεταμένης ταχύτητας, όπως συνηθίζεται να το αποκαλούν. Όμως, η Μπολ δεν τρομάζει με αυτό και τον πόνο που προκαλούν αυτές οι προπονήσεις.

Η χάλκινη Ολυμπιονίκης απολαμβάνει τις επώδυνες, πολλών μέτρων προπονήσεις που ανεβάζουν κατακόρυφα τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος στο σώμα. Αγαπά δηλαδή αυτό που άλλοι αποφεύγουν πεισματικά. Ίσως και για αυτό να είναι αυτή η κορυφαία. «Καθαρίζει το μυαλό σου» λέει και τρελαίνει κυριολεκτικά την κοινότητα των σπρίντερς.

Στην πραγματικότητα, για τη Μπολ, όλα αυτά είναι μέρος της διασκέδασης σε ένα άθλημα που η πρόκληση σημαίνει τα πάντα. «Είναι πολύ ωραίο όταν βλέπεις τον εαυτό σου νοητικά και σωματικά να σπα αυτά τα όρια και να πηγαίνει σε υψηλότερο επίπεδο και μετά να το βλέπεις και στα αποτελέσματά σου. Αυτό είναι εκπληκτικό».

Ο αντισυμβατικός τρόπο που γιορτάζει τις νίκες της

Όταν τελειώνουν οι αγώνες της ημέρας, υπάρχει ένα πράγμα που αρέσει στη Μπολ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για να γιορτάσει τις επιτυχίες της. Ένα Kinder Bueno. Αυτή η σοκολατένια λιχουδιά είναι πια κάτι σαν παράδοση για την ίδια και τη συναθλήτριά της, πρωταθλήτρια των σπριντ, Λίεκε Κλαβέρ. Και δεν συμβαίνει μόνο όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά. «Τα παίρνουμε τώρα στους αγώνες μαζί μας, τότε ξέρουμε ότι μπορούμε να φάμε το Buenos μετά τον αγώνα. Το συζητάμε ακόμη και πριν από τον αγώνα. Έχει γίνει κάτι σαν συνήθεια. Αν ο αγώνας ήταν κακός, το χρησιμοποιούμε για να "καταπιούμε" την απογοήτευση. Όταν ο αγώνας πήγε καλά, το χρησιμοποιούμε για να γιορτάσουμε».

Οι τρεις αγαπημένοι της αθλητές

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η Ολλανδή πρωταθλήτρια αποκάλυψε τους τρεις αγαπημένους της αθλητές όλων των εποχών. Παραδόξως, μόνο ένας ήταν από τον κόσμο του στίβου.

Ο συμπατριώτης και χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου 2012 στο άλμα (γυμναστική), Έπκε Ζόντερλαντ, είναι ο αγαπημένος της ενώ το ίδιο ισχύει και για τον 23 φορές χρυσό Ολυμπιονίκηττης κολύμβησης, Μάικλ Φελπς. Αλλά όταν ήρθε η ώρα του στίβου, ένας άνδρας ξεχώριζε περισσότερο από τους υπόλοιπους για τη Μπολ. ΟΤζαμαϊκανός θρύλος των σπριντ, Γιουσέιν Μπολτ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]