υθ
14/01/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Μαρία Λασίτσκενε: Ψυχρή εκτελέστρια, ετών 30

Πηνελόπη Γκιώνη

Η υψίστρια που δεν χαμογελούσε ποτέ, ακόμη κι όταν έκανε τα μεγαλύτερα ρεκόρ της. Δεν έδειχνε ποτέ συναισθήματα μέσα στον αγώνα, παρά μόνο σε έναν όπου άφησε να την κατακλύσουν όλα εκείνα που κρατούσε μέσα της τόσο καιρό. Η ψυχρή εκτελεστής, Μαρία Λασίτσκενε, σήμερα γίνεται 30 ετών.

Σαν σήμερα το 1993 η Μαρία Αλεξάντροβα Κούτσινα, γνωστή πια ως Μαρία Λασίτσκενε, έρχεται στον κόσμο για να κάνει ένα και μόνο πράγμα: να διαπρέπει στο ύψος. Ξεκίνησε να κάνει προπόνηση για ύψος το 2001, όταν ήταν περίπου οχτώ ετών, και περίπου οχτώ χρόνια αργότερα άρχισε να ανεβαίνει σε βάθρα μεγάλων διοργανώσεων.

Όμως η συγκεκριμένη δεν είναι απλώς μία ακόμη ταλαντούχα αθλήτρια αλλά μία μοναδική περίπτωση υψίστριας που ήταν σχεδόν σπάνιο να ηττηθεί, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε καμία μεγάλη διοργάνωση γυναικών πλην ενός, μοναδικού αργυρού μεταλλίου το 2014 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ζυρίχης. Χρυσή Ολυμπιονίκης, τρεις φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια ανοιχτού και δύο κλειστού, πέμπτη επίδοση όλων των εποχών στον ανοιχτό με 2.06μ. Και αυτά ενώ έχει χάσει ολόκληρες σεζόν μόνο και μόνο επειδή είναι... Ρωσίδα.

Το στυλ της στους αγώνες ήταν ιδιαίτερο, απειλητικό. Δεν γελούσε ποτέ, δεν μιλούσε με τις συναθλήτριές της, περνούσε από δίπλα τους λουσμένη με απόλυτη ψυχρότητα και δεν έδινε καμία σημασία και τίποτα. Μέσα σε ένα στάδιο γεμάτο, ήταν μόνο αυτή και ο πήχης και μετά από κάθε επιτυχημένο άλμα έφευγε ξανά ανέκφραστη από το στρώμα. Ακόμη και τις στιγμές που έκανε μερικά από τα κορυφαία άλματα όλων των εποχών στο ύψος, μπορεί να έβγαζε μία κραυγή όμως θα αρκούνταν σε αυτό. Θα έπαιρνε ξανά μία παγωμένη έκφραση όσο κατέβαινε από το στρώμα και θα ετοιμαζόταν ήδη για το επόμενο ύψος.

Η μία και μοναδική φορά που την είδαμε να εκφράζει τα πραγματικά της συναισθήματα ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Και εκεί, δεν το έκανε μέχρι να ξεπεράσει το 2.04μ που θα της έδινε τη νίκη και να σιγουρευτεί πως επιτέλους θα πάρει το πολυπόθητο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που πραγματικά της άξιζε. Είχε φωνάξει με όλη της την ψυχή όταν πέρασε το 2.04μ. Ήταν η πρώτη φορά που δεν κοιτούσε τις συναθλήτριές της να κάνουν άλματα και είχε γυρισμένη την πλάτη της προς τον αγωνιστικό χώρο. Η πρώτη φορά που την είδαμε να έχει αγχωθεί, να ανυπομονεί ο αγώνας να τελειώσει γιατί δεν μπορούσε να κρατήσει άλλο τα δάκρυά της. Οι κάμερες είχαν εστιάσει στο πρόσωπό της και μετέδωσαν με κάθε λεπτομέρεια τη στιγμή της νίκης της, τη στιγμή της λύτρωσης.

Η 30χρονη πλέον υψίστρια ενώ έχει ήδη ένα γεμάτο διακρίσεις παλμαρέ, έχει χάσει αρκετές διοργανώσεις λόγω των αποκλεισμών των Ρώσων. Πρώτα τους Ολυμπιακούς του Ρίο 2016, όπως και ολόκληξρες τις σεζόν του '16 και '17, και έπειτα το 2022 που θα είχε μία ευκαιρία να προσθέσει έναν τέταρτο Παγκόσμιο τίτλο στο βιογραφικό της. Για την ίδια δεν τρέφει κανείς αμφιβολίες πως είναι «καθαρή» αφού βρίσκεται μόνιμα στο εξωτερικό για αγώνες και προετοιμασίες και οι αιφνίδιοι έλεγχοι ήταν πολύ συχνοί στην περίπτωσή της.

Η σύνδεσή της με την Ελλάδα

Η Λασίτσκενε έχει βρεθεί και αρκετές φορές στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα, για προπονήσεις αλλά και διακοπές. Αλλά όχι γιατί η Ελλάδα έχει καλές ή καλύτερες από τη Ρωσία εγκαταστάσεις αλλά επειδή η μητέρα του συζύγου της έχει ελληνικές ρίζες και ζει στην πρωτεύουσα. Τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν τον Οκτώβριο του 2022, μετά από μία σεζόν κατά την οποία δεν συμμετείχε σε κανέναν διεθνή αγώνα λόγω του αποκλεισμού των Ρώσων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]