drth
11/01/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Η Άννα Τσιτσέροβα αποσύρθηκε έχοντας τη... μουτζούρα του ντόπινγκ στο όνομά της

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Ρωσίδα υψίστρια με το φοβερό ρεκόρ των 2.07μ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση όσο ήταν «φυλακισμένη» μέσα στη Ρωσία λόγω της μάστιγας που στέρησε τις διακρίσεις από ολόκληρο το έθνος της… το ντόπινγκ.

Το 2015 ήταν η τελευταία φορά που η Ρωσίδα Άννα Τσιτσέροβα αγωνίστηκε σε διεθνή αγώνα με διεθνές κοινό και, σα να το ήξερε, έκανε εντυπωσιακή «έξοδο» κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου του Πεκίνου με 2.01μ. Ήταν ένα από τα πολλά μετάλλια που είχε κερδίσει σε μεγάλες διοργανώσεις και, ευτυχώς, ένα από αυτά που δεν θα της έπαιρναν αργότερα. Από εκείνο το καλοκαίρι το φοβερό της χάρισμα υπερβαίνοντας τον πήχη θα εγκλωβιζόταν αυστηρά εντός συνόρων, αφού το ντόπινγκ θα κατάφερνε να τη «φυλακίσει».

Γεννημένη στην Αρμενία έκανε υποχρέωσή της να φέρει διακρίσεις στη Σοβιετική Ένωση και ακόμη κι όταν αυτή διαλύθηκε, η Τσιτσέροβα συνέχισε. Η μανία της για νίκη και για διάκριση, να είναι καλύτερη από όλους, την οδήγησε στη σκληρή προπόνηση από 7 ετών και γρήγορα αναδείχθηκε. Στα 17 της κέρδισε τον πρώτο της Παγκόσμιο τίτλο νεανίδων όμως το ρεκόρ της βελτιωνόταν πολύ αργά και είχε σκεφτεί να τα παρατήσει αφού δεν έβλεπε την πρόοδο που ήθελε. Έχασε κιλά, έγινε πιο δυνατή και μέσα σε έξι μήνες έκανε απίστευτο ρεκόρ 12 εκατοστών (!) φτάνοντας τα 2.04μ, επίδοση που αρκετές υψίστριες μπορεί να μη φτάσουν ποτέ και πάλι να θεωρούνται εξαιρετικές. Από το 2022 το εθνικό ρεκόρ έγραφε (και συνεχίζει να γράφει) το όνομά της. Η Τσιτσέροβα έδειχνε υπερβάλλοντα ζήλο και την αμέσως επόμενη χρονιά, το 2003, πήρε το πρώτο της Παγκόσμιο μετάλλιο γυναικών. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε γυρισμός.

Την εποχή που τα μεγάλα αστέρια του ύψους έδιναν τις μεγάλες τους παραστάσεις, η Τσιτσέροβα βρισκόταν εκεί αλλά ήταν πάντα στη σκιά τους αφού δεν κατάφερνε να τις κερδίσει ποτέ. Είχε σκαμπανεβάσματα και κανείς δεν πίστευε πως μπορούσε να βρεθεί στην κορυφή. Το 2008, στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε τη Βλάσιτς ούτε τη χρυσή Ολυμπιονίκη Χελεμπότ αλλά πήρε ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, το χάλκινο. Την επόμενη χρονιά πήρε ακόμη ένα ασημένιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τον Ιούλιο του 2011 ξεπέρασε τα 2.07μ και έκανε νέο εθνικό ρεκόρ που πολύ δύσκολα καταρρίπτεται. Την επόμενη χρονιά έκανε 2.06μ στον κλειστό, ένα ακόμη δύσκολο εθνικό ρεκόρ. Το 2012 θριάμβευσε όπως περίμενε τόσα χρόνια αφού αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο, με το εξαιρετικό 2.05μ. Συνέχισε τη σταθερή της πορεία στα στάδια των μεγάλων διοργανώσεων και είχε πάντα μία θέση στα βάθρα. Είχε πέντε μετάλλια σε πέντε συνεχόμενα Παγκόσμια πρωταθλήματα και έγινε μία από τις υψίστριες που υπερέβη τα 2μ πολλές φορές στην καριέρα της. Όμως αν ψάξει κανείς τη συλλογή των μεταλλίων της θα βρει κάποιες διακρίσεις και επιδόσεις... σβησμένες.

Τον Νοέμβριο του 2015 ξεσπά το μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ με το εργαστήριο της Ρωσίας και όλοι οι Ρώσοι αποκλείονται από τους διεθνείς αγώνες. Σε επανελέγχους άντι-ντόπινγκ των δειγμάτων από το Πεκίνο 2008, το 2016, η ΔΟΕ επιβεβαίωσε πως βρέθηκαν 31 θετικά δείγματα από τον στίβο και ένα από αυτά άνηκε στην Άννα Τσιτσέροβα. Όλες τις οι διακρίσεις και τα αποτελέσματα του 2008 και 2009 ακυρώθηκαν και της αφαιρέθηκαν τα μετάλλια. Έκανε αίτηση για να μπορεί να αγωνίζεται ως ανεξάρτητη αλλά η World Athletics την απέρριψε. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η πορεία της μεγάλης Τσιτσέροβα, για την οποία πολλοί είχαν γράψει κατά καιρούς διάφορα, ολοκληρωνόταν με μία μεγάλη μουτζούρα πάνω στο όνομά της.

Έκτοτε, αγωνιζόταν μόνο μέσα στη Ρωσία ως μία σταρ του στίβου. Η τελευταία φορά που έκανε 2 μέτρα ήταν το 2019, στα 37 της. Δέκα μέρες μετά την έλευση του 2023, και αφού έχει κλείσει τα 40 της, αποσύρεται από τη δράση όπως γράφει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Τσιτσέροβα αποσύρεται αφήνοντας ερωτηματικά γύρω από το όνομά της, είναι ακόμη η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2012 και η κάτοχος της τρίτης καλύτερης επίδοσης όλων των εποχών στο ύψος όμως αποδεδειγμένα είχε «κλέψει». Μία ταλαντούχα υψίστρια με υπερβάλλουσα φιλοδοξία που την οδήγησε στο μεγάλο ατόπημα ή μία μαέστρος του ντόπινγκ που ήξερε να διαχειρίζεται τέλεια όλα της τα εργαλεία;

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]