Sydney McLaughlin records
15/10/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Στίβος: H Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν επιθυμεί να «σβήσει» τη Μαρίτα Κοχ

Πηνελόπη Γκιώνη

Αφού έχει γίνει η απόλυτη κυρίαρχος στα 400μ εμπόδια, έχοντας κατακτήσει κάθε πιθανό μετάλλιο και έχοντας βελτιώσει τέσσερις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, η Αμερικανίδα Σίντνεϊ Μακλάφλιν στοχεύει πια στο να «σβήσει» το όνομα της Μαρίτα Κοχ από την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στα 400μ (flat).

Η φοβερή σπρίντερ από τις ΗΠΑ «έβαλε στο μάτι» ακόμη ένα δύσκολο ρεκόρ και, όπως προκύπτει από όσα έχει ήδη καταφέρει, ίσως η κατάρριψή του να είναι λίγο πιο εφικτή από όσο πιστεύουμε.

Η Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν έχει βελτιώσει ήδη τέσσερις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ με εμπόδια, μέσα σε δύο χρόνια, και έγινε η πρώτη που έσπασε το φράγμα των 52 δευτερολέπτων και έπειτα των 51 δευτερολέπτων. Τώρα, θέλει να βάλει στο πρόγραμμά της και το flat 400άρι: «Δεν νομίζω ότι θα εγκαταλείψουμε τα 400μ. εμπόδια ακόμα αλλά σίγουρα θέλουμε να επεκταθούμε στα 400μ για να δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε εκεί» όπως δήλωσε η Μακλάφλιν - Λεβρόν στο NBC Sports σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Αυτή τη στιγμή η 23χρονη ΜακΛάφλιν έχει κάθε πιθανό μετάλλιο που θα μπορούσε να πάρει, τα οποία μάλιστα συνοδεύονται από παγκόσμια ρεκόρ και ρεκόρ διοργανώσεων: χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, Παγκόσμιο τίτλο, παγκόσμιο ρεκόρ, είναι η πρώτη που έσπασε το φράγμα των 51 δευτερολέπτων. Πλέον το ενδιαφέρον της μετατοπίζεται στο αγώνισμα που δεν έχει καταφέρει ακόμη να κυριαρχήσει, με το Παρίσι 2024 να είναι κοντά. Η ίδια, όμως, δεν απαντά ακόμη για το αν θα τρέξει 400μ και 400μ εμπόδια ή αν θα επιλέξει ανάμεσα στα δύο εξηγώντας πως θα περιμένει να περάσει η φετινή σεζόν για να αποφασίσει.

«Αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ στέκει εδώ και τόσο καιρό και κανείς δεν το έχει πλησιάσει ούτε καν, οπότε θέλουμε οπωσδήποτε να μπορέσουμε να το δοκιμάσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εκεί» λέει η Αμερικανίδα για το αραχνιασμένο ρεκόρ της Μαρίτα Κοχ (47.60) που κρατά από το 1985 και είναι το μακροβιότερο παγκόσμιο ρεκόρ στον στίβο, σε άνδρες και γυναίκες. Καμία αθλήτρια δεν έχει καταγράψει ποτέ επίδοση ποου να είναι λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο μακριά από το ρεκόρ της Κοχ.

Η Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης δεν έχει τρέξει ποτέ τα 400μ σε μεγάλη διοργάνωση όμως έχει δείξει την ικανότητά της στη σκυταλοδρομία 4Χ400 που το 400άρι της ήταν στα 47.91, για να γίνει η 7η ταχύτερη σπρίντερ σε σκυταλοδρομία και η μόλις δεύτερη των τελευταίων 33 ετών, πίσω μόνο από την Άλισον Φίλιξ. Το επίσημο ατομικό ρεκόρ της είναι 50.07 από το 2018, που είχε τρέξει σαν πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι.

Δεδομένου ότι για το επόμενο Pαγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης έχει Wild Card (ως κάτοχος του τίτλου) και δεν θα χρειαστεί να κυνηγήσει πρόκριση, ίσως να ήταν η ευκαιρία να τρέξει τα 400μ φλατ και γιατί όχι να τα συνδυάσει αφού οι διοργανωτές έχουν δομήσει το πρόγραμμα έτσι ώστε να είναι εφικτό να συνδυάσει κάποιος τα 400μ φλατ και τα 400μ με εμπόδια και να κυνηγήσει ένα αδιανότητο double. Βέβαια, αυτό δεν είναι εύκολο να το καταφέρει κανείς καθώς η καταπόνηση θα είναι τεράστια. Για τον λόγο αυτό μόνο δύο ήταν οι φορές που κάποιος έχει καταφέρει να κερδίσει μετάλλιο και στα δύο αγωνίσματα, στην ίδια Ολυμπίαδα. Οι Αμερικανοί Χάρι Κλίμαν και Φρανκ Γουόλερ έκαναν το 1-2. Για να μπορέσει να κάνει κάτι αντίστοιχο η ΜακΛάφλιν θα χρειαστεί να αγωνιστεί έξι μέρες συνεχόμενα στο Παρίσι 2024, και μάλιστα χωρίς τη σκυταλοδρομία.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]