marita_koch
06/10/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Μαρίτα Κοχ: Το «στοιχειωμένο» παγκόσμιο ρεκόρ που κρατά 36 χρόνια

Πηνελόπη Γκιώνη

Τον Οκτώβριο του 1985 η Μαρίτα Κοχ έτρεχε ένα από τα πιο φοβερά παγκόσμια ρεκόρ που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του κλασσικού αθλητισμού.

«Είμαι 28 πια, ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να το κάνω γιατί ίσως να μη μπορούσα να πλησιάσω ξανά χρόνους καλύτερους των 48 δευτερολέπτων». Αυτά δήλωνε η εξωπραγματική Ανατολικογερμανίδα, Μαρίτα Κοχ, λίγα λεπτά αφού είχε τρέξει το ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ 47.60 στα 400μ.

36 χρόνια μετά, καμία δεν έχει πλησιάσει αυτή την επίδοση και η υπογραφή της Κοχ παραμένει στο ρεκόρ.

Στα 15 της ξεκινάει στίβο, ήταν πολύ γρήγορη από μικρή και στην Ανατολική Γερμανία δεν άφηναν κανένα ταλέντο ανεκμετάλλευτο. Στα 20 της ξεκινά να καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ, σε κλειστό και ανοιχτό στίβο. Δύο παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε έναν μήνα. «Εξωγήινη». Το 1978 γίνεται η πρώτη που τρέχει τα 400μ γρηγορότερα από 49 δευτερόλεπτα (48.94) ενώ την επόμενη χρονιά έγινε η πρώτη γυναίκα που σπάει το φράγμα των 22 δευτερολέπτων στα 200μ (21.71) και αυτό ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ για τα επόμενα εννέα χρόνια. Τα μετάλλια «έπεφταν» βροχή και οι χρόνοι της συνεχώς βελτιώνονταν, μέχρι που έφτασε στο απόλυτο.

6 Οκτωβρίου, 1985, Κανμπέρα, Παγκόσμιο Κύπελλο

Εκείνη τη χρονιά η Κοχ είχε επικεντρωθεί στα 200μ και έκανε μόνο δύο κούρσες στα 400μ ανοιχτού. Μία στις 22 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο και μία, σαν σήμερα, στις 6 Οκτωβρίου. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των συναθλητριών της. Όμως το παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν 47.99 και άνηκε στη μεγάλη αντίπαλο της Κοχ, την Τσεχοσλοβάκα Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα. Το είχε «κλέψει» από την Κοχ το 1983. Θα άντεχε μόλις δύο χρόνια.

Η κούρσα ξεκινάει με την Κοχ να βρίσκεται στον 2ο διάδρομο. Φεύγει πιο γρήγορα από όλες. Στα πρώτα 100μ τις έχεις αφήσει σχεδόν πίσω της. 11.3 το πρώτο 100άρι, 22.4 στα 200μ. Έτρεχε με αδιανόητο ρυθμό, έτρεχε πια μόνη της μπροστά από τις άλλες. Ρεκόρ μέσα στο ρεκόρ αφού το 300άρι της μετρήθηκε στα 34.14 που είναι μέχρι και σήμερα η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Μόνη της φτάνει στη γραμμή του τερματισμού και θα πετύχει τον χρόνο που ήθελε.Ο χρόνος παγώνει στο απίστευτο 47.60. Ποιος να φανταζόταν τότε πως 36 ολόκληρα χρόνια μετά, το 2022, θα συζητούσαμε ακόμη για το ίδιο ρεκόρ και πως καμία άλλη αθλήτρια, όσο καλή και αν είναι, δεν θα έχει καταφέρει να το πλησιάσει ποτέ. Η Μαρίτα Κοχ είχε γράψει ακόμη μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του κλασσικού αθλητισμού.

Όμως... μία «σκιά» την ακολουθούσε και θα την ακολουθεί πάντα. Παρ' ότι δεν είχε αρνηθεί ποτέ έλεγχο ντόπινγκ και ούτε είχε βρεθεί ποτέ θετική, οι φήμες για απαγορευμένες ουσίες ήταν και είναι πολύ έντονες. Η ίδια όμως ήταν κάθετη: «Δεν έχω να αποδείξω τίποτα στον εαυτό μου, έχω καθαρή συνείδηση. Μπορώ μόνο να επαναλάβω τον καλό μου εαυτό. Ποτέ δεν βρέθηκα θετική, ποτέ δεν έκανα κάτι που δεν έπρεπε να έχω κάνει σε αυτό το διάστημα» τόνιζε μετά το ρεκόρ. Αυτή η σκιά ήταν βαρίδιο για τη Γερμανίδα αλλά τελικά ποτέ δεν κατάφερε να τη ρίξει.

Συνέχισε τον πρωταθλητισμό μέχρι και το 1986. Απολογισμός καριέρας: Δύο Ολυμπιακά, τέσσερα παγκόσμια, έξι ευρωπαϊκά μετάλλια. Μία συλλογή γεμάτη χρυσό. Δεν έχασε ποτέ στα 400μ σε μεγάλη διοργάνωση. Παραμένει μέχρι και σήμερα η κορυφαία όλων των εποχών. Είχε κερδίσει τα πάντα, όπως ονειρευόταν.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]