Mary Ngugi
14/10/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Κένυα: Γυναικεία Αθλητική Συμμαχία για την ενδυνάμωση των νεαρών αθλητριών

Πηνελόπη Γκιώνη

Πως η Μαίρη Νγκούγκι οδηγεί ολόκληρες γενιές αθλητριών της Κένυας και της Ανατολικής Αφρικής στην απελευθέρωση και την ενδυνάμωση, ένα χρόνο μετά από το τραγικό γεγονός με τη γυναικοκτονία της Άγκνες Τίροπ.

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο της Άγκνες Τίροπ - μιας ευγενικής, όμορφης ψυχής, της οποίας η ζωή αφαιρέθηκε πολύ νωρίς. Ήταν το τελευταίο θύμα μιας κουλτούρας που επέτρεψε, για πάρα πολύ καιρό, στις γυναίκες της Κένυας να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και να χρησιμοποιούνται ως στόχοι ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Μετά το θάνατό της κάτι έπρεπε να αλλάξει. Αλλά μια τέτοια αλλαγή δεν γίνεται μέσα σε 12 μήνες. Θα χρειαστούν γενιές και γενιές. Η Μαίρη Νγκούγκι άρπαξε την ευκαιρία και ξεκίνησε τη Women Athletics Alliance, που αφορά στην ενδυνάμωση των γυναικών από τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής.

Παρ' όλα αυτά έπρεπε να ξεκινήσει η αλλαγή και γι' αυτό η δημιουργήθηκε η «Γυναικεία Αθλητική Συμμαχία», ένα δίκτυο που θα βοηθήσει την επόμενη γενιά να αποφύγει τα δεινά που έχουν περάσει τόσες πολλές αθλήτριες.Παράλληλα, η Νγκούγκι δημιοούργησε και έναν γυναικείο σύλλογο στίβου, με γυναίκα προπονήτρια. Πρώτος στο είδος του στην Κένυα. ngugi

«Ο στόχος; Δεν είναι μόνο να αναπτυχθεί η επόμενη γενιά ισχυρών, επιτυχημένων αθλητριών αλλά και να αναπτυχθεί ένας αγωγός γυναικών προπονητριών, γυναικών ηγετών. Εκεί από όπου κατάγομαι, τη Νιαχουρούρου, είναι ένα τεράστιο μέρος με πολλούς αθλητές αλλά δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα προπονήτρια. Ποτέ δεν έχω προπονηθεί από γυναίκα προπονήτρια και, αν έρθετε στην Κένυα και βρεθείτε κάπου που κάνουν στίβο, συνήθως δεν βλέπετε ποτέ γυναίκα με χρονόμετρο στο χέρι. Η ανάπτυξη περισσότερων γυναικών προπονητριών θα βοηθήσει στην καταπολέμηση πολλών προβλημάτων για τις νεαρές γυναίκες της Κένυας, οι οποίες πολύ συχνά ζουν μέσα στο φόβο και κάνουν ό,τι τους λένε οι άνδρες στη ζωή τους θεωρώντας ότι είναι σωστό. Το βλέπω συνέχεια» εξηγεί η Νγκούγκι, προσπαθώντας να τονίσει τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας της.

Η κατάσταση στην Κένυα, όπως την περιγράφει η ίδια, δεν είναι όπως την ξέρουμε στον Δυτικό κόσμο. Εκεί, οι νεαρές γυναίκες χειραγωγούνται πολύ από τους συζύγους τους ή γενικά του άνδρες επικεφαλείς και σχεδόν νιώθουν πως είναι σωστό να κάνουν ό,τι τους λένε εκείνοι. Η Νγκούγκι εξηγεί πως αυτό είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και στον στίβο: «Όταν είσαι μια νεαρή αθλήτρια περιτριγυρισμένη από άνδρες σε ένα προπονητικό καμπ νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις ό,τι θέλουν. Σε χειραγωγούν για να κάνεις πράγματα, και όταν λες όχι, φοβάσαι τις συνέπειες. Μερικές φορές αυτά τα κορίτσια καταλήγουν να κάνουν πράγματα επειδή φοβούνται και θέλουν να κυνηγήσουν αυτό το όνειρο του τρεξίματος. Αλλά μερικές φορές αυτό έχει τεράστιο κόστος. Νομίζω ότι αν περισσότερες νεαρές γυναίκες εποπτεύονται από γυναίκες προπονήτριες και αισθάνονται ασφαλείς, ελεύθερες, θα αρχίσουν να σκέφτονται: Δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με όλα αυτά τα πράγματα.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις για τις γυναίκες που νιώθουν ότι κακοποιούνται ή ότι τις εκμεταλλεύονται, αλλά θέλω τα κορίτσια στο καμπ μου να μπορούν να πουν στις φίλες τους για προπονητές που τους φέρονται άσχημα: «Δεν χρειάζεται να το περάσεις αυτό. Έχετε επιλογή, μπορείτε να έρθετε σε αυτή την ομάδα».

Τι θέλω για αυτές τις αθλήτριες; Θα ήθελα να ξέρουν ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες στον αθλητισμό και, πάνω απ' όλα, να αισθάνονται ασφαλείς, ότι δεν χρειάζεται να περάσουν πράγματα που δεν θέλουν. Οι άνδρες αθλητές είναι ασφαλείς στην Κένυα. Είναι ανέγγιχτοι. Δεν φοβούνται. Είναι ελεύθεροι. Με αυτή την ελευθερία, μπορούν να ακολουθήσουν την καριέρα τους χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσουν πράγματα, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν πράγματα που έχουν περάσει τα κορίτσια. Αλλά κάτι που με έχει αναστατώσει εδώ και καιρό είναι το πόσο σιωπηλοί είναι τόσοι πολλοί Κενυάτες άνδρες όταν πρόκειται για την κακομεταχείριση των γυναικών. Δεν λένε τίποτα, δεν σχολιάζουν, και, όταν πρόκειται για τη δουλειά που εγώ και άλλες γυναίκες έχουμε κάνει για να επιφέρουμε αλλαγές, είναι σαν να μην κάνουμε τίποτα.

Όταν ένας άντρας αθλητής κάνει κάτι σε μια γυναίκα κανένας από τους φίλους ή τους προπονητικούς του συνεργάτες δεν βγαίνει να πει: «Αυτό δεν είναι σωστό». Αντίθετα, υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Θα ήθελα κάποιος να βγει και να πει: «Αυτό που κάνεις σε αυτό το κορίτσι είναι λάθος», ή να έρθει σε μένα και να πει: «Αυτό που κάνεις είναι καταπληκτικό, θα σε υποστηρίξουμε. Αλλά δεν το κάνουν και αυτό είναι μέρος του προβλήματος.

ngugi1

Οι αθλήτριες προέρχονται από διάφορα μέρη της Κένυας, τα οποία εντοπίστηκαν σε διάφορα μέρη της Κένυας και σημαντικό μέλημα της ομάδας είναι όσες αθλήτριες εντάσσονται στο γκρουπ, να συνεχίζουν να σπουδάζουν. «Προσπαθούμε να φέρουμε στην ομάδα αθλήτριες που έχουν δυνατότητες αλλά δεν διαθέτουν την υποδομή που απαιτείται για να προοδεύσουν - είτε πρόκειται για εγκαταστάσεις, είτε για υποστήριξη, είτε για τη σωστή καθοδήγηση από τον προπονητή. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις επιδόσεις. Τα κορίτσια είναι ως επί το πλείστον νεαρά και θα συνεχίσουν να σπουδάζουν όσο βρίσκονται στο καμπ και το ζητούμενο είναι να τους δώσουμε μια εκπαίδευση που θα τους δώσει τη δυνατότητα να επιτύχουν πολύ πέρα από τον στίβο ή τις αποστάσεις. Η αποκλειστική εστίαση στο τρέξιμο παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα στην Κένυα επειδή πολλές οικογένειες δεν έχουν αρκετά χρήματα για να συνεχίσουν οι κόρες τους την εκπαίδευσή τους και πρέπει να θυσιάσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους για κάτι που αποφέρει εισόδημα βραχυπρόθεσμα».

Η Νγκούγκι πολλές φορές αναρωτήθηκε αν άξιζε τον κόπο όλο αυτό που προσπαθούσε να κάνει, καθώς όπως τόνισε ήταν μία πολύ αγχωτική εμπειρία, με πολλά κινούμενα μέρη, και πολλές φορές είχε αμφιβολίες.

ngugiii«Αξίζει να το κάνω αυτό; Αλλά μετά επισκέπτομαι το καμπ και βλέπω πόσο ενθουσιασμένοι είναι οι αθλητές, τις εκφράσεις τους, βλέπω τον εαυτό μου όταν ήμουν νέα. Τότε καταλαβαίνω ότι αξίζει τον κόπο. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο από τα πολλά καμπ μόνο για γυναίκες στην Κένυα και πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει μια σημαντική αλλαγή σε ό,τι αντιμετωπίζουν οι νεαρές αθλήτριές μας στο δρόμο προς την κορυφή του αθλήματος. Ο στόχος για μένα είναι να ενδυναμώσω αυτά τα κορίτσια, να τα κάνω να νιώσουν ασφάλεια και να κηρύξω την ισότητα. Στην πορεία, όταν θα έχουμε μια κενυατική ομάδα που θα πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ελπίζω ο αριθμός των γυναικών προπονητών να είναι ο ίδιος με τον αριθμό των ανδρών προπονητών. Τότε είναι που θα ξέρω ότι έχουμε κάνει πραγματική πρόοδο - ότι ο θάνατος της Άγκνες Τίροπ και οι ενέργειες που αναλάβαμε ως αποτέλεσμα, έχουν τελικά επιφέρει μόνιμη αλλαγή».

Μέχρι στιγμής έχουμε ενταχθεί στο γκρουπ περίπου πέντε αθλήτριες, ηλικίας μεταξύ 16 και 22 ετών, και αναμένται ο αριθμός να μεγαλώσει σε 12 πολύ σύντομα. Οι αθλήτριες καθοδηγούνται από τη Μπεατρίς Γουακαναρινέι, η οποία θα μείνει μαζί τους στο καμπ- μια προπονήτρια που βοηθάμε να καθοδηγήσει μέσω μιας συνεργασίας με την ομοσπονσία στίβου της Κένυας (Athletics Kenya) και το δίκτυο γυναικών προπονητριών (Female Coaching Network) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]